בהליכי הגירושין ישנן זכויות רבות לאישה, ובאם לבני הזוג יש ילדים בעת הגירושין, שהרי היא זכאית למזונותיה ולמזונות ילדיה. כמו כן, הבעל מחויב לספק לה במזונותיה את אותה רמת חיים לה הייתה מורגלת כאשר חיו יחד, אפילו אם ירד מנכסיו לאחר הגירושין וחי ברמת חיים ירודה יותר.


אולם, ישנם מקרים מסוימים בהם האישה אינה נמצאת זכאית למזונות ובית המשפט יכול לשלול ממנה זכות זו באם עברה על חובות מסוימות הקבועות בחוק כתנאי לקבלת המזונות.


משכנעת או גורמת לבעלה לעבור על חוקי הדת


במידה והאישה מנסה להסית את בעלה מדרך הדת, וגורמת לו, בהתנהלותה - אם במילים ואם במעשים - לעבור על חוקי ההלכה, יכול בית הדין הרבני לקבוע כי אינה זכאית למזונות. במקרה כזה, חובת ההוכחה חלה על הבעל, ועליו להוכיח מעל לכל ספק שהיא זו שגרמה לו, בהתנהלות או בדיבור, לעבור על חוקי ההלכה, ושלולא היא היה שומר עליהם בקפידה.


כמו כן, עליו להוכיח לבית הדין כי פעלה בחוסר תום לב ובידיעה ברורה כי היא מסיתה אותו לדבר עבירה. על הבעל גם להוכיח כי הזהיר את האישה מספר פעמים שתחדול ממעשיה וכן הסביר לה כי התנהגותה אינה מקובלת עליו ובמעשיה היא מסתכנת בשלילת מזונות.


אישה שהייתה עם אחר בעת הנישואים – אישה שזנתה


אישה אשר בגדה בבעלה לא תמצא זכאית לתשלום מזונות על פי בית הדין הרבני. אולם, על הבעל מונח עול ההוכחה לבגידתה, כאשר הוא צריך להביא ראיות חותכות שלא משתמעות לשני פנים. בית הדין הרבני, כמו בית המשפט לענייני משפחה, לא מקל ראש בעניין זה ולא ממהר להכריז על בגידה. לעיתים, גם עדותו של חוקר פרטי אינה מספקת, והעניין נבדק באופן דקדקני ויסודי.


האישה המורדת: סירובה לקיים יחסי אישות בעת הנישואים


לסעיף זה שני צדדים. האישה יכולה לאבד את הזכאות למזונות באם סירבה למלא אחר החובה לקיים יחסי אישות עם בעלה. אולם, הבעל עלול להיות מחויב במזונות באם הוכיחה האישה כי סיבותיה לסירוב היו מוצדקות, כגון: בעיה רפואית, אלימות ותוקפנות מצד הבעל וכו'. בכל מקרה טענה זו תועלה אך ורק בבית הדין הרבני ולא בבית משפט אזרחי מכל סוג, אולם, משקבע בית הדין מזונות למי מהצדדים בעקבות עילה זו, בית המשפט לענייני משפחה מחויב בפסק דין זה.


האישה עוזבת את הבית


כאשר האישה עוזבת את הבית מסיבה לא מוצדקת הבעל אינו מחויב במזונותיה ובית הדין הרבני רשאי לשלול את זכויותיה לכך, אולם באם האישה עזבה מסיבה מוצדקת כמו למשל בעקבות אלימות מצד בעלה, או אלימות כנגד הילדים, אז הבעל חייב בתשלום מזונות אף על פי שעזבה את הבית.


אישה סרבנית גט


במידה והבעל הגיש גט לאישה והאישה סירבה לקבלו, שהרי הבעל נעשה מעוכב גט והם אינם יכולים להתגרש. במקרה כזה, בית הדין הרבני יכול לשלול את מזונות האישה בגין עיכוב הגט.

 


עודכן ב: 01/10/2013