בל (חי') 5875-01-09
סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי קובע כי תאונת עבודה הינה תאונה אשר נגרמה לעובד כאשר הוא נמצא בעבודתו או בעקבות פעולות הקשורות בעבודה. ברור אפוא כי עובד אשר נפצע בשל נפילה במפעל זכאי להכרה בו כנפגע עבודה. עם זאת, ישנם גם מקרים נוספים, "ברורים פחות", אשר מולידים זכויות מכוח חוק הביטוח הלאומי. לדוגמא, סעיף 83 לחוק קובע חזקת סיבתיות באשר לקשר שבין תאונה לעבודה. על פי סעיף זה, אם התאונה מתרחשת בזמן העבודה, מדובר בתאונת עבודה זולת אם הוכח אחרת.
יש לכם שאלה?
פורום תאונת עבודה
פורום ביטוח לאומי
פורום מחלת מקצוע
פורום אחוזי נכות
הלכה פסוקה היא כי תאונה יכולה גם להתרחש מחוץ למקום העבודה ואף מעבר לשעות העבודה ה"קונבנציונאליות". לדוגמא, כאשר עובד נפצע בזמן שהוא נדרש לבצע פעולות לטובת העבודה, שלא בשעות העבודה הרגילות, ייתכן והמקרה יוכר כתאונת עבודה לפי חוק הביטוח הלאומי.
עובדת נפגעה בעת רכישת חומרים לעבודה על זמנה הפרטי
להלן דוגמא למקרה בו עובדת טענה כי היא זכאית להכרה בה כנפגעת עבודה, אך הביטוח הלאומי סירב לקבל את טענותיה. אי לכך, בית הדין לעבודה נדרש לסוגיה. התובעת במקרה דנן עבדה בתור מנהלת מסגרת חינוכית בנוער שוחר מדע. תפקידה כלל שילוב בין נוכחות פיסית בבית הספר לבין עבודות הכנה שדרשו בין השאר רכישה של חומרי גלם לשיעורים. התובעת טענה כי ביום המדובר היא נפצעה כאשר היא הייתה בדרכה לחנות לשם רכישת מוצרי גלם לטובת עבודתה. יודגש כי הנפילה גרמה לתובעת לשבר בקרסול ולנזקים רפואיים נוספים.
בית הדין לעבודה קבע כי הוא שוכנע שהנפילה של התובעת אירעה לאחרונה במסגרת עבודתה. אכן, התובעת עבדה בבית הספר בתור מנהלת נוער שוחר מדע אך ורק בימי רביעי. כמו כן, לא הייתה מחלוקת כי התאונה לא אירעה ביום רביעי. עם זאת, בית הדין לעבודה ציין כי הוכח בפניו שהתובעת נדרשה לבצע פעולות רבות מעבר ליום רביעי, וזאת במסגרת עבודתה כמנהלת. בין השאר, התובעת הייתה צריכה לדאוג לרכישת מוצרים לטובת השיעורים וזאת משום שלא הייתה כל פרוצדורה אחרת מבחינה זו אשר בוצעה על ידי המעסיקה (העירייה). הביטוח הלאומי הביא לעדות גורמים שונים מהעירייה, אך גם אלה לא הצליחו לסתור את עדותה המהימנה של התובעת.
בנסיבות המדוברות, נקבע כי התובעת הוכיחה שהיא נפצעה כאשר היא הייתה בדרכה לרכוש חומרי גלם לשיעור. דהיינו, בעת שהיא ביצה על זמנה הפרטי פעולות שהיו קשורות בטבורן למקום העבודה. אי לכך, בית הדין לעבודה מצא כי התקיים קשר סיבתי בין התאונה לעבודה.
לסיכום,
עובדים רבים מבצעים פעולות הקשורות למקום עבודתם, גם כאשר מדובר לכאורה ב"זמנם הפרטי". ואכן, ניתן לראות כי גם תאונות הנגרמות לעובד בעת שהאחרון מבצע פעולות נלוות למקום העבודה (מחוץ לשעות הקונבנציונאליות ה"רגילות") יכולות להיות תאונות עבודה. במידה והביטוח הלאומי מסרב להכיר באירוע, ניתן לפנות בעניין לבית הדין לעבודה. ייצוג משפטי נכון, העומד על הקשר הסיבתי שבין הפעולה למקום העבודה, יוכל להוביל את בית הדין לעבודה לקבוע כי מדובר בתאונת עבודה לפי חוק.
עודכן ב: 18/04/2013