סמנכ"ל אשר פוטר מנמל אשדוד יוחזר לעבודה בהוראת בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע. על פי פסק הדין, הסמנכ"ל פוטר מעבודתו לאחר שפרץ סכסוך בינו לבין וועדי העובדים בנמל. בית הדין לעבודה מתח ביקורת חריפה במיוחד על מנכ"ל הנמל, וקבע כי האחרון הסכים "להקריב" את הסמנכ"ל לטובת "שלום" מול וועדי העובדים.

 

יש לכם שאלה?

פורום זכויות עובדים | התאגדות עובדים
פורום בית דין לעבודה והתפטרות בדין מפוטר
פורום חוזה עבודה
פורום ייעוץ למעסיקים בעבודה


יתרה מכך, בית הדין לעבודה קבע כי לא רק שהעובד יוחזר לעבודתו לאלתר, אלא שהוא גם יפוצה בגין פיטוריו. לא זו אף זו, בית הדין לעבודה קבע כי יש לבחון אפשרות במסגרתה הפיצויים ישולמו באופן ישיר מכיסם של מנכ"ל הנמל ויו"ר דירקטוריון הנמל בתקופה המדוברת.


שימש בתור סמנכ"ל משאבי אנוש וסירב להשפיע על מכרז


העותר במקרה דנן שימש כסמנכ"ל מטה ומחשוב בנמל. כמו כן, עד שנת 2005, העותר שימש גם סמנכ"ל משאבי אנוש בנמל. במסגרת תפקידו כסמנכ"ל משאבי אנוש, העותר היה אמון על היבטים שונים הנוגעים להעסקה בנמל, לרבות ועדות מכרזים, מינויים, תנאי העסקה וכדומה. בשנת 2004, העותר ניהל מכרזים אשר במסגרתם הוא ביקש להביא להעסקתם של כ-30 מנהלי עבודה חדשים בחברה.

 

לדבריו, הוא נאלץ להתמודד עם שורה של "לחצים" מצד וועדי העובדים בנמל, וזאת תוך כדי שהאחרונים "מנסים לתפור מכרזים לחבריהם ומקרוביהם". בפסק הדין נקבע כי העותר אף עורר עליו על חמתם של יו"ר ועד התפעול בנמל, ואביו, אשר ישבו לצידו בוועדת המכרזים. יודגש כי בשלב מסוים, כאשר העותר סירב לבטל תוצאות מכרז, ועד העובדים פתח ב"שביתה איטלקית". יודגש כי מלוא טענותיו של הוועד נדחו בבית הדין לעבודה אגב ביקורת חריפה.


עם זאת, גם פסק דינו הברור של בית הדין לעבודה לא סייע לסמנכ"ל. לאחר שהמנכ"ל החדש של הנמל נכנס לתפקידו, הוא הורה על העברתו של העותר מתפקידו. המנכ"ל החדש ציין בדיון רשמי כי "אין מנוס מהעברת הסמנכ"ל מתפקידו, זאת נוכח החרמתו המוחלטת על ידי וועדי העובדים והעדר תקשורת בשטח". בית הדין לעבודה ציין כי כאשר המנכ"ל החדש נשאל לימים כיצד הוא הגיע להחלטתו בתוך ארבעה חודשים בלבד מכניסתו לתפקיד, ומדוע הוא לא בחן היטב את פסק דינו של בית הדין לעבודה, האחרון אמר "פסק הדין לא עניין אותי".


חוסר שקיפות וחוסר תום לב


העותר הופתע על ידי מנכ"ל הנמל בשנית בשנת 2011. במהלך פגישה שוטפת שנערכה עימו, מנכ"ל הנמל הודיע לעותר כי הליכי רה-ארגון בחברה הביאו לביטול משרתו והוא ייאלץ לעזוב את עבודתו בנמל. הסמנכ"ל, אשר היה המום מהדברים, ביקש לשמוע אותם מפורשות מיו"ר דירקטוריון החברה. במהלך פגישה עם יו"ר הדירקטוריון, האחרון אישר לעותר את הדברים ואף הציע לו "לפרוש מרצון".


הסמנכ"ל ביקש לבטל את רוע הגזרה ואף ציין בפני הנוכחים שהוא רכש זה לאחרונה דירה בסמוך לנמל. בחלוף תקופה מסוימת, הסמנכ"ל הבין כי פגמים רבים נפלו בהליך פיטוריו. לדוגמא, התוכנית בנוגע לרה-ארגון בנמל הוצעה כשנתיים קודם לכן, ומעולם לא אושרה. כמו כן, הוא הבין כי לא התקבלה בדירקטוריון כל החלטה בנוגע למשרתו והדיון שעסק בו ספציפית נערך במתכונת של "לא סובל דיחוי" וחברי הדירקטוריון לא קיבלו מידע בנושא בזימון לפגישה. יתרה מכך, הסמנכ"ל לא זכה לשימוע כדין ויו"ר הדירקטוריון העביר לדירקטורים האחרים מידע שגוי ומטעה לפיו העותר פרש מרצונו.


לאחר שפניה בעניין לרשות החברות הממשלתיות לא סייעה לו לשוב לעבודתו, התובע הגיש את תביעתו לבית הדין לעבודה. בבית הדין לעבודה ניתן, כאמור, פסק דין חמור כנגד נמל אשדוד. בית הדין לעבודה קבע כי "נפלא מבינתו" כיצד מנכ"ל חברה ממשלתית מנצל פגישה עם סמנכ"ל בכדי לעדכן את האחרון שמשרתו בוטלה ופיטוריו קרבים.


בפסק הדין הודגש כי הדרך בה מנכ"ל הנמל בחר לפעול בעניין הייתה "חסרת רגישות ומשפילה". כמו כן, צוין כי אופן ביצוע המהלכים מצד הנהלת הנמל העיד עשרות מונים על אי כשרותם. נקבע כי מנכ"ל הנמל ויו"ר הדירקטוריון נהגו כלפי העותר בחוסר שקיפות ובחוסר תום לב. בית הדין לעבודה ציין כי השניים אף התעלמו באופן בוטה מהנחיותיה הברורות של רשות החברות הממשלתיות.