מדי שנה, כאשר מפורסמים הדו"חות הכספיים השנתיים, סוגיית הערת עסק חי מוצאת לעצמה מקום מרכזי בדו"חות הללו. הסוגיה הנוגעת להערת עסק חי נמצאת במרום סולם העדיפויות מבחינתם של מוסדת התקינה בארץ ובעולם, ומבחינתם של הרגולטורים. מקורה של הערת עסק חי נמצא בדרישת IFRS לגילוי בדו"חות כספיים בנוגע לודאיות פעילותה של החברה כעסק חי במשך השנה הקרובה. כמו כן, רואי חשבון מחויבים, בהתאם לתקני הביקורת והסקירה החלים עליהם, לבצע הפניות בדו"ח הסקירה או בחוות הדעת לגילויים כגון דא.
יש לכם שאלה?
פורום דיני זכיינות
פורום משפט מסחרי ודיני חברות
פורום דיני ניירות ערך | תביעות בשוק ההון, פורקס, אופציות בינאריות ומעוף
פורום הקמת חברות ושותפויות | ייעוץ לחברות ושותפויות
פורום דיני מיסים
על פי הנתונים בשוק הישראלי, הערות עסק חי נכללות בפעם הראשונה בדו"חות בסמיכות זמנים ברורה לתחילת משאים ומתנים בנוגע להסדרי חוב. לא אחת, גורמים בשוק טוענים כי הערות עסק חי ניתנות במועד מאוחר מדי, והן אינן מספקות את הסימן הידוע מראש. לדוגמא, ארגון ה-IASB, המוסד הבינלאומי לתקינה אשר אחראי על קביעת תקני ה-IFRS, הביע דאגה כי הערות עסק חי ניתנות באיחור ובמצבים אשר כבר ברור שלא יהיה ניתן לקיים את הפעילות העסקית כנדרש. נטען כי הופעתן של הערות אלה במועד כה מאוחר עושה עוול מבחינת בעלי העניין, וזאת משום שהן מגיעות בדו"חות שכבר אינם רלבנטיים.
ספק משמעותי או אובדן כיסויי התאוששות?
למעשה, הערת עסק חי צריכה להופיע בדו"ח כספי כאשר ישנם "ספקות משמעותיים" בנוגע להמשך פעילותה העסקי של החברה. לא כאשר כבר ברור כמעט לחלוטין שהחברה עומדת בפני קריסה כלכלית. לכאורה, קיים כישלון דיווחי בצירוף הערת עסק חי לראשונה לצד תחילת מגעים לשם הסדרת חובות החברה. חשוב להדגיש כי הסדר חוב איננו יכול למנוע דיווח בנוגע לספקות משמעותיים באשר לחברה, וזאת גם כאשר הוא מאפשר המשך עריכה של הדו"חות הכספיים הכוללים הערת עסק חי.
מומחים בתחום סבורים כי הסיבה העיקרית לכך שהערות עסק חי בישראל נכללות במועדים מאוחרים במיוחד, נובעת מכך שהתפתחה במשק המקומי פרקטיקה של הערת ביניים. דהיינו, כאשר החברה בקשיים, נכללת בדו"ח הכספי הערה כללית באשר לאי וודאות פיננסית של החברה, אך לא "הערת עסק חי" מפורשת. במקרים כגון דא, כאשר הערת עסק חי מופיעה לבסוף בדו"ח הכספי, מדובר יותר בעדכון מצב ולא באזהרה. ישנם מומחים הסבורים כי התנהלות כגון דא איננה מתיישבת בד בבד עם הוראות התקינה הבינלאומית.
לדוגמא - אפריקה השקעות ודלק נדל"ן
הנהלות חברות רבות מבקשות לדחות ככל הניתן הכללת "הערת עסק חי" בדו"חות הכספיים שהלן, וזאת בין השאר מתוך החשש כי מדובר יהיה בנבואה שתגשים את עצמה. כלומר, עצם הכללתה של ההערה תביא לכך שהחברה באמת לא תוכל להתמודד עם התחייבויותיה במועדן ותקרוס מבחינה כלכלית. חשוב להדגיש כי מדובר בשיקול אשר אין להביאו בחשבון מנקודת מבט חשבונאית טהורה. אי לכך, קיימת חשיבות של ממש לבקרה של רואי החשבון, ולעיתים לביקורת מצידה של הרשות לניירות ערך, בכל הנוגע למועד הכללתן של הערות עסק חי.
ניתן לראות דוגמא לכך במקרה של חברת דלק נדל"ן. כבר משנת 2008, רואי החשבון של החברה דיווחו בדו"חות הכספיים התייחסות מסוימת ל"אי וודאות פיננסית". עם זאת, הערת עסק חי נרשמה רק בדו"ח בשנת 2011, סמוך להשלמת הסדר החוב. כך גם במקרה של חברת "אפריקה השקעות", אשר הכלילה הערת עסק חי בדו"חותיה בשנת 2009, כאשר המגעים בנוגע להסדר החוב היו קרובים לסיום. רבעון אחד קודם לכן, רואי החשבון של החברה הפנו את תשומת הלב ל"אי וודאות באשר למצב הפיננסי".