הסרבנות עולה ביוקר. כך למד על בשרו סרבן גט שהיה שרוי במצב לא פשוט עם פרודתו למעלה מ-13 שנים. בית המשפט לענייני משפחה בירושלים חייב את הנתבע, שגר תקופה ממושכת בנפרד מאשתו ולא שיתף פעולה עם פסיקת בית דין הרבני, לשלם לאישה פיצויים בגובה כ-202 אלף שקלים. בנוסף לכך, הוא נקבע כי הוא ייאלץ לקבל את פסיקת בית הדין הרבני ולהתגרש מאשתו.


יש לכם שאלה?

פורום גישור משפחתי | גירושין בהסכמה - הכנה לגירושין
פורום הסכם גירושין
פורום טוען רבני | סרבנות גט | כתובה - יש לך שאלה?
פורום דיני משפחה
פורום בית דין רבני


גירושין הם חלק בלתי נפרד מהחברה המודרנית והליברלית של היום. ככל שמספר המתגרשים עולה, כך גם התופעה של הסרבנות מתרחבת. סרבנות הינה מצב בו הנישואים אינם מתממשים בפועל, אך הבעל מונע מאשתו להינשא לאחר או להפך. לא אחת, תנאי הגירושין הם הנושא שבמחלוקת וזאת כאשר כל צד מנסה "לשדרג" את עצמו על חשבון האחר. פעמים רבות, הדיונים המשפטיים נגררים חודשים ולעיתים גם שנים, כפי שראינו במקרה המוזכר לעיל.

 

פגיעה בזכויותיה של ה"עגונה"


אין הגדרה מדויקת למסורבת גט, אך על פי ההערכות מדובר על עשרות אם לא מאות נשים הנמצאות בסטטוס הזה בישראל. ניתוח הליכי גירושין, אשר בוצע ע"י בית הדין הרבני בשנת 2006, העלה כי הסיבה העומדת מאחורי כ-40% מהמקרים בהם הגירושין מתעכבים הינה סרבנות מצד הגבר או האישה (כ-13% מההליכים נתקעים בגלל סכסוכי ממון ורכוש). רות הלפרין-קדרי, פרופ' למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, סבורה שמעל למאה אלף נשים בארץ חוו סרבנות גט (בצורה כזו או אחרת). הערכה זו כוללת את הנשים שלא ניגשו לבית הדין הרבני ונשים שהחליטו לבסוף שלא להתגרש.


אישה אשר נמצאת בסטטוס של "עגונה" אינה יכולה להביא ילדים לעולם וזאת עקב החשש הגדול מפני ממזרות. ואכן, מימוש אהבה עם גבר חדש הופך מבחינת העגונה לקשה עד בלתי אפשרי. מדובר בפגיעה ממשית בחירות והשפלה לא קטנה מצד בן הזוג הסרבן. בתי דין הרבניים אינם יכולים לכפות על הגבר לגרש את אשתו. אי לכך, מערכת המשפט מתחילה להיות יותר פעילה בנושא זה.


13 שנים של סחבת


המקרה המדובר עלה לכותרות לאחר שהבעל החליט לא להיענות לפסיקת בית דין הרבני במשך תקופה של למעלה מ-3 שנים. בני הזוג, אשר היו נשואים כ-20 שנה, החליטו לנתק את היחסים בשנת 2000 עקב ויכוחים וזוגיות עכורה. כמו כן, הם עברו לגור בנפרד באופן מיידי והאישה הגישה כנגד בעלה תביעת גירושין בבית הדין הרבני. במקביל להתפתחויות שצוינו לעיל, בית המשפט לענייני משפחה קבע שהבעל ישלם מזונות אישה על סך 7,200 שקלים בכל חודש.


בית דין הרבני ניסה לגשר בין בני הזוג, כשהבעל מנסה בכל כוחו לתקן את יחסים. האישה, מצידה, טענה שהיא נפלה "קורבן לאלימות מילולית ופיזית" (אלימות אשר, לדבריה, לא השאירה לה ברירה אלה להתגרש למען עתיד טוב יותר). בית הדין הרבני המליץ על גירושי בני הזוג בשנת 2006 וכעבור כשלוש שנים הגט הסופי היה על השולחן. כאן החלו הבעיות והנתבע הפסיק לשתף פעולה עם בית הדין הרבני. אי לכך, האישה הגישה כנגדו תביעה נזיקית על סך 1.4 מיליון שקלים בגין הסרבנות.


הבעל טען במהלך משפטו שהמטרה היחידה שלו הייתה להגיע למצב של "שלום בית", וזאת חרף מכשולים רבים בהם הוא נתקל (כמו התנהגות עוינת מצד האישה ומעשים שליליים של משפחתה, לדבריו). את סרבנותו שלו הצדיק הבעל בתור "ניסיון להגיע להסכם הוגן עבור כל הצדדים". השופט, כאמור, לא הסכים עם הדברים ופסק לטובת התובעת, שסבלה מהמקרה למשך תקופה של למעלה מ-3 שנים.