ס"ק 57423-10-00
סוגיות הקשורות בהתארגנויות עובדים עולות לא אחת לכותרות העיתונים ומוצאות את דרכן אל לב ליבו של השיח הציבורי. בין אם מדובר בהתארגנויות במגזר הציבורי, ובין אם עסקינן בהקמת וועדי עובדים בחברות פרטיות, ברור אפוא מדוע תיתכן מחלוקת חריפה בין העובדים להנהלה. התארגנות עובדים מביאה כמעט באופן מיידי לשיפור בתנאי העובדים, הן מבחינת העסקתם והן באשר לסוגיות נוספות (כגון פיטורים, הודעה מוקדמת, תנאי שכר וכו').
יש לכם שאלה?
פורום חוזה עבודה
פורום ייעוץ למעסיקים בעבודה
פורום זכויות עובדים | התאגדות עובדים
היות וההטבות הנ"ל הינן "על חשבון המעסיק", התנגדותם של בעלי העסקים מובנת. עם זאת, המשפט בישראל מכיר בזכות ההתארגנות של העובדים כזכות מוגנת. דהיינו, במקרים בהם עובדים מבקשים להתארגן במקום העבודה, והמעסיק מונע מהם לעשות כאמור, הרי שמדובר בפגיעה בלתי חוקית. ישנן גם סיטואציות שבהן ניסיונותיו של המעסיק יעלו כדי עילה לפסיקת פיצויים לעובד. להלן דוגמא למקרה כאמור.
שיחת איומים עם המנהל
עובד בחברת אלקטרוניקה החל לפעול בכדי לארגן את העובדים במקום העבודה ביחד עם ההסתדרות. העובד ביקש לאסוף חתימות עובדים בכדי להקים במקום וועד אשר ייאבק על זכויות המועסקים בחברה. מנהלו הישיר של העובד, אשר "גילה" אודות הפעילות המדוברת, החליט לפעול על מנת להפסיק את המהלך. במקרה זה, לא רק שהמנהל הישיר פעל על מנת למנוע את התארגנות העובדים, אלא שהוא עשה זאת תוך כדי איומים והפעלת מכבש לחצים.
במסגרת ההליך בבית הדין לעבודה, העובד הציג תמליל של שיחת טלפון שנערכה בינו לבין המנהל הישיר. מתמליל השיחה הנ"ל ניתן היה לקבוע באופן ברור שהמנהל מאיים על העובד ומנסה להביאו להפסיק את התארגנות העובדים.
במהלך השיחה המדוברת, אשר יש לציין כי היא לא הייתה הצעד היחיד שננקט על ידי המנהל כנגד העובד, הדברים באו לידי ביטוי באופן ברור ונהיר. על פי תמלול השיחה, המנהל אמר לעובד כי אם הוא ימשיך עם התארגנות העובדים, הוא "ישחק איתו את המשחק". פירושו של דבר, על פי השיחה, התנכלות ו"חיפוש" העובד בגין "כל דבר קטן". לדוגמא, המנהל הודיע לעובד כי הוא יחפש אותו באיחורים, בהפרות משמעת, בגילוח וכדומה. הוא הדגיש בפניו כי כל "הפרת משמעות" מסוג זה תגרור מיד הערה בתיק האישי והשהייה ממקום העבודה. זאת ועוד, המנהל הגדיל לעשות כאשר הוא הודיע לעובד שאם הוא ישרוף את טפסי ההצטרפות (תרתי משמע), הוא יזכה לקידום משמעותי בעבודה ויהפוך ל"איש שלו". דהיינו, לא היה מדובר רק באיומים אלא בשיטת "המקל והגזר".
איומים בסימן קריאה
בית הדין לעבודה קבע כי אין ספק שהתנהלותו של המנהל כלפי העובד עלתה כדי איומים ממשיים וקונקרטיים בנוגע להתארגנות העובדים. בפסק הדין נקבע כי התביעה מתקבלת "עם סימן קריאה". כמו כן, בית הדין מתח ביקורת חריפה ביותר על התנהלות החברה בפרשה. חרף הדברים המפורשים אשר עלו מהשיחה המוקלטת בין העובד למנהל, ההנהלה לא השכילה למשוך ידיה מהדברים ואף ניסתה להציג את השיחה הטלפונית כ"שיחה חברית בפורום לא רשמי". כמו כן, נציגי החברה אף טענו כי אין זה תקין שעובד מקליט שיחה שהוא עורך עם מנהלו הישיר. במילים פשוטות, בית הדין לעבודה הגדיר את טענות ההגנה של החברה כטענות "מן היקב ומן הגורן".
בסופו של היום, בית הדין לעבודה פסק לטובתה של ההסתדרות (אשר פעלה ביחד עם העובד המאוים) פיצויים בסך 180,000 שקלים. על פי בקשתה של ההסתדרות, הוחלט כי הכספים שנפסקו לטובת הארגון יחולקו באופן שווה בין העובדים אשר חתמו על ההצטרפות להתארגנות.