אחת הדרכים הטובות ביותר לסייע לאדם אשר מעוניין לזכות בטיפול רפואי ראוי, והוא איננו יכול לדאוג לפרוצדורות השונות באופן עצמאי, הינה על ידי ייפוי כוח רפואי. לא אחת, מדובר בסוגיה אשר רלבנטית לגבי טיפול רפואי בקשישים ו/או בקרובי משפחה סיעודיים. אי לכך, הכנה מראש של ייפוי כוח רפואי יכולה בהחלט להקל על ההתנהלות מול הגורמים השונים, הן הגופים הציבוריים והן הצוותים הרפואיים.
יש לכם שאלהω
פורום דיור מוגן לגיל השלישי (גיל הזהב)
פורום תביעת סיעוד | ביטוח סיעודי
פורום מימוש זכויות רפואיות כספיות
כמו כן, במידה ועריכת ייפוי כוח רפואי תיעשה מבעוד מועד, הרי שיהיה ניתן לערוך את המסמך תוך כדי שיקול דעת והחרגה של נושאים מסוימים מתוכו. עורכי דין העוסקים בתחום מעידים על כך שהכנת ייפוי רפואי טרם התדרדרות המצב הבריאותי מאפשרת לערוך אותו מתוך רצון טוב, ועל בסיס התייחסות לטיפולים הרפואיים העתידיים על שלל היבטיהם. דהיינו, לא בדיעבד, כאשר המטופל כבר מתקשה לנהל את ענייניו והוא נתון לחסדי אחרים.
הקדמת תרופה למכה
אי לכך, במידה ואתם חוששים כי אתם עומדים בפני התדרדרות מסוימת במצבכם הקוגניטיבי, מומלץ לשקול בהקדם עריכת ייפוי כוח רפואי. הדברים נכונים גם לגבי בני משפחה אשר סבורים כי מצבם הרפואי של קרוביהם עלול להתדרדר בתוך תקופה קצרה. בסיטואציות כגון דא, עורכי דין ממליצים על הקדמת עריכת ייפוי כוח רפואי, ויפה שעה אחת קודם. מדובר ממש ב"הקדמת תרופה למכה" (תרתי משמע).
ישנה שורה של בעלי מקצוע אשר ניתן לערוך בפניהם ייפוי כוח רפואי. לדוגמא, עובד סוציאלי, רופא, פסיכולוג, אחות, עורך דין, נוטריון ועוד. בעת עריכת ייפוי כוח רפואי, כדאי להכין מספר עותקי מקור וזאת משום שיש להפקיד את הייפוי המקורי בכל תיק ובכל הליך רפואי. המשמעויות המקופלות בייפוי כוח רפואי יכולות להיות רבות ומגוונות. כמו כן, ייפוי כוח רפואי לא חייב להיות ללא הגבלות והוא בהחלט יכול להיערך תוך כדי קביעת "גבולות גזרה" ברורים.
על פי חוק זכויות החולה, כל אדם מחזיק בזכות למנות בא כוח מטעמו אשר יהיה מוסמך לקבל עבורו החלטות בסוגיות רפואיות. בהתאם להוראת החוק הנ"ל, רבים עורכים יפויי כוח רפואיים. ייפוי כוח רפואי מעניק למיופה את האפשרות להורות על מתן טיפולים רפואיים מסוימים, הפסקתם במידת הצורך, חתימה על הסכמה מדעת בשם המטופל ועוד. כמו כן, לאחר שהופקד בידי פלוני ייפוי כוח רפואי, האחרון מחויב כלפי המייפה בחובות זהירות, ציות ונאמנות.
הגבלת ייפוי כוח רפואי
חשוב להדגיש כי מייפה הכוח הוא היחיד אשר רשאי להחליט בידי מי להפקיד את המסמך. זאת ועוד, כפי שצוין לעיל, ניתן להגביל ולמתן ייפוי כוח רפואי. עם זאת, חשוב להדגיש כי במידה וייפוי הכוח הרפואי ייעשה כאשר החולה כבר איננו מסוגל לבצע פעולות משפטיות, לא יהיה ניתן לראות במסמך כייפוי כוח משפטי המחייב כלפי כולי עלמא. חשוב מאד להדגיש בייפוי הכוח הרפואי את פרטיו של המיופה ואת הנסיבות והתנאים אשר יכניסו את הייפוי לתוקפו. דהיינו, לקבוע במפורש את ה"מועד הרפואי" אשר ממנו והלאה המיופה יכול לקבל החלטות בשמו של המטופל.
ישנם מייפי כוח אשר מפקידים את המשימה בידי מספר אנשים. למשל, אב אשר מייפה את כוחם של שני ילדיו לדאוג לו עם אובדן צלילותו. במקרים כגון דא, האב יכול לקבוע סדר עדיפות מבחינת מיופיי הכוח, או לחלק משימות באשר להתנהלות מולו בשעותיו הקשות.
המסגרת העקרונית של ייפוי הכוח נקבעת בהתאם לכללים המהווים ביטוי לרצונו של המייפה. כפי שצוין לעיל, המייפה יכול להחליט מי יהיה מיופה הכוח, מה תהינה סמכויותיו, מה ייחשב מצב בריאותי אשר יכניס את ייפוי הכוח לתוקפו וכדומה. לדוגמא, ניתן לקבוע כי ייפוי כוח רפואי מסוים תקף לגבי כל הטיפולי הרפואיים הקיימים, או להתאימו לטיפולים רפואיים ספציפיים ומצילי חיים בלבד. ניתן כמובן להגביל את תקופת ייפוי הכוח בזמן קצוב. כמו כן, במידה ופקעו עשר שנים ממועד עריכת ייפוי הכוח, המסמך מאבד את כוחו המשפטי. על מנת להשלים את מלאכת עריכת ייפוי הכוח רפואי, יש להחתים גם את המיופה (המסכים לשמש כבא כוחו של המייפה).