בית ליר אור, אשר שוכן בלב רמת גן, מושכר למרכז האקדמי למשפט ועסקים למשך 25 שנה. לפני מספר שנים, בדצמבר 2006, וועדת המשנה להתנגדויות אישרה את תוכניות הבניין בדיעבד. האישור ניתן חרף חריגות בנייה משמעותיות במתחם. כעת, בית המשפט העליון קבע כי יש לבטל את אישור התוכניות. השופט אליקים רובינשטיין כתב בפסק הדין כי כל החלטה אחרת של בית המשפט העליון הייתה גורמת לו "למעול בתפקידו הציבורי". נקבע כי בטלותן של התוכניות תיכנס לתוקפה בתוך שנה ממתן פסק הדין. אי לכך, הגורמים השונים יאלצו למצוא "פיתרונות יצירתיים" לבניין.
יש לכם שאלה?
פורום פינוי בינוי | התחדשות עירונית
פורום מיסוי מקרקעין
פורום פינוי שוכר ומקרקעין, פירוק שיתוף
פורום מקרקעין - נדל"ן
פורום תכנון ובניה | היתרי בניה
בפסק הדין בבית המשפט העליון נקבע כי בית ליר אור נבנה אגב חריגות בנייה ניכרות אשר מוסדות התכנון אישרו בדיעבד. כמו כן, הודגש כי במקום בוצעו עבירות בנייה חמורות שחלקן הולידו אף חקירות פליליות וכתבי אישום. על פי פסק הדין, חריגות הבנייה המדוברות נוגעות לחריגה מקווי בניין, הגבהת המבנה בארבע קומות ופלישה של מרתפי התכנון לרצועת הרכבת הקלה (אשר אמורה לעבור ברחוב בן גוריון). חרף כך, יש לציין, גם בית המשפט המחוזי מצא לנכון לאשר התוכניות.
ברקע - כתבי אישום ופרשת שוחד
כעת, כאשר הסוגיה הונחה לפתחו של בית המשפט העליון, הוחלט לבטל את האישורים המדוברים. העתירה לבית המשפט העליון הוגשה על ידי שתי אחיות שהינן בעלות מגרש הצמוד לבית ליר אור. המתנגדות טענו כי חריגות הבנייה של המבנה פגעו בקניינן. הפרשה קיבלה תפנית משמעותית כאשר הוגשו בדצמבר 2011 כתבי אישום כנגד איש העסקים עמנואל ארביב וראש עיריית רמת גן, צבי בר.
ארביב מחזיק במניות חברה אשר בית ליר אור בבעלותה. פרשת כתבי האישום הייתה בגין חשד למתן שוחד. בכתב האישום הפלילי נטען כי על מנת שראש העיר יקל על היזמות התכנונית של ארביב, האחרון שילם לו סכום של כמה מיליוני שקלים. כנגד ראש העיר הוגש כתב אישום אשר מייחס לו עבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים. פרשיות השוחד נגעו לא רק לבית ליר אור אלא לפרויקטים נוספים בעיר כגון חילופי שטחים ברמת גן, פרויקט הילקרסט ומגדלי התמרים.
בית המשפט העליון: לא נוכל לומר "שלום עליך נפשי"
בית המשפט העליון קבע כי נוכח הגשת כתבי האישום, נראה כי גם המדינה סבורה שהחלטתה של וועדת המשנה בדצמבר 2006 צריכה להתבטל (וכך גם הפרסום למתן תוקף ברשומות). שופטי העליון הציעו להשיב את הדיון בנוגע לבית ליר אור לוועדה המשנה להתנגדויות וזאת לשם דיון מחדש בתוכנית במקביל לטענות בכתב האישום.
כאמור, נקבע כי בטלותה של התוכנית תיכנס לתוקף בתוך 12 חודשים. זאת בכדי לאפשר דיון מחדש מחד, ולאפשר למכללה האקדמית לעשות שימוש במבנה מאידך. דהיינו, נקבע כי אין לפנות את בניין המכללה באופן מיידי (בכדי להימנע מגרימת נזק כספי גדול מנשוא למוסד הלימודים).
בית המשפט העליון ציין בפסק הדין כי הוא ער לבעיה הקשה אשר נוצרה בשל הבניין אשר מצד אחד נבנה כתוצאה מעבירות בנייה (ולכאורה בשל נטילת שוחד), ומאידך הוא עומד ומהווה בית עבור מוסד אקדמאי מוביל. רובינשטיין הדגיש בפסק הדין כי הוא איננו מתעלם מכך שייתכן ויהיה צורך בעריכת "דיונים לא פשוטים והגעה לפיתרונות יצירתיים". עם זאת, הודגש כי בית המשפט העליון לא היה יכול לומר "שלום עליך נפשי" כאשר ניצבו מולו עבירות בנייה כה חמורות שלא הייתה יכולה להיות מחלוקות אודותן.