מעבידים רבים מעוניינים מדי פעם "לרענן את השורות" ולהעביר את העסק צעדי התייעלות. לא אחת, צעדים אלה כוללים גם - למרבה הצער - שחרור עובדים ותיקים ומבוגרים, וקבלה של עובדים חדשים במקומם.
יש לכם שאלה?
פורום חוזה עבודה
פורום הלנת שכר - זכויות עובדים בפירוק או סגירת עסק / חברה
פורום דיני פנסיה | פרישה מעבודה
פורום ייעוץ למעסיקים בעבודה
פורום פיצויי פיטורין
המעביד מתמודד כעת עם שתי אפשרויות המונחות לפתחו. האם להוציא עובד מסוים לפרישה מרצון, או שמא עליו לפטר את האחרון. תופעה זו, של פרישה מרצון, נפוצה בעיקר בתאגידים וחברות המעסיקות אלפי עובדים (לדוגמא, בנקים).
סקר אשר פורסם לאחרונה במגזין הכלכלי "דה מארקר" קובע כי באחד מכל ארבעה מקרים של פרישה מרצון, מדובר ביחסים לא טובים בין העובד הפורש לממונים או לעובדים אחרים בעסק. כמו כן, על פי הסקר, מרבית העובדים אשר עוזבים את עבודתם במסגרת פרישה מרצון הם עובדים שאין בפניהם אפשרויות קידום או עובדים ותיקים אשר "נקלעו לשגרה יומיומית שוחקת".
כפי שצוין לעיל, ארגונים גדולים אשר נקלעים למשברים פיננסיים מתחילים להפעיל תוכניות מושכלות לשם הפחתה בעלות העבודה. ואכן, אחת הדרכים לעשות כן הינה באמצעות הוצאת עובדים בעלי תפוקה נמוכה לפרישה מרצון. במקרים בהם מדובר בעסק קטן, אשר עובדיו אינם מאורגנים בוועדי עובדים חזקים, ייתכן והעובד ייאלץ להתמודד עם פיטורין ללא זכות להביע התנגדות. עם זאת, תהליכי פרישה ברצון נפוצים גם בקרב המגזר הפרטי וגם כאשר העסק איננו רחב היקף. לדוגמא, המעסיק יכול להגיע עם העובד להסכם בנוגע לתנאי פרישה מטיבים, ובכך להוציא את כל הצדדים מרוצים (בגבולות האפשר, כמובן).
פרישה מרצון או פיטורים?
הליכי פרישה מרצון עלולים לעלות למעסיק יותר מפיטורים. אי לכך, נשאלת אפוא השאלה, מדוע המעסיק צריך ללכת בנתיב זה? ישנן מספר תשובות היכולות להעניק מענה לסוגיה כגון דא. ראשית, מעסיקים רבים חשים מחויבות כלפי עובדים ותיקים והם מעוניינים להמתיק עבורם את גלולת הפיטורים. שנית, פיטורין חדים וקרים של עובדים ותיקים עלולים לגרום לפגיעה משמעותית במוראל שאר עובדי החברה. זאת נוכח העובדה שהם רואים כיצד המעסיק מחליט "בהינף יד" (לכאורה) על פיטורי עובד ותיק ומוערך. כמו כן, הליכי פרישה מרצון יכולים לכלול הודעה מוקדמת רחבה מבחינתו של המעסיק, דבר אשר יסייע לו למצוא מחליפים ראויים לעובדים הפורשים. לדוגמא, ניתן לבצע את הפרישה בהדרגה במשך כחצי שנה. כך, גם המעסיק יכול להתארגן לקראת החלפת העמדות, וגם העובד יכול להתכונן ל"יום שאחרי".
יתרון נוסף המקופל בהליכי פרישה מרצון טמון בכך שהם מאיינים פעמים רבות התכתשות של הצדדים בבתי הדין לעבודה ו/או התמודדות עם וועדי עובדים. לא אחת, פיטורי עובד ותיק יגררו תביעה מצד האחרון כנגד המעסיק בנוגע להפרות שונות של זכויות עובדים לאורך השנים. מיותר לציין כי מעסיקים רבים אינם נושאים בתשלומים אלה לפי החוק באופן מדויק, וכאשר מדובר בריבית והצמדה, השיעורים עלולים להיות גבוהים במיוחד.
עם זאת, פרישה מרצון סובלת גם ממספר חסרונות. ראשית, המעסיק מכין תוכניות פרישה אשר בדרך כלל תהינה יקרות יותר מפיטורים רגילים. כמו כן, המעסיק מחויב על פי רוב לקבוע תוכניות פרישה על בסיס קריטריונים כלליים. אי לכך, גם עובדים בעלי תפוקה רבה, וגם עובדים אשר פיטוריהם היו מתקבלים ביתר קלות, זוכים לתנאים מיטביים. חשוב לציין כי הליכי פרישה מרצון אשר פוגעים בשוויון ההזדמנויות בעבודה עלולים להוביל לתביעות עתידיות בבית הדין לעבודה. אי לכך, במידה והמעסיק מעוניין בהליכי פרישה מרצון בחברה, מומלץ כי הוא יפנה לקבלת ייעוץ משפטי מטעם רואי חשבון ועורכי דין העוסקים בתחום. חשוב כי חבילות הפרישה תהינה מצד אחד אטרקטיביות, ומצד שני לא יטילו על המעסיק מעמסה כלכלית גדולה מדי.
מה מבחינת העובד?
הליכי פרישה מרצון מעמידים את העובד בסיטואציה מעט בעייתית. מחד, הוא מבין שהוא איננו חשוב דיו לעסק וגם סירובו להליכי פרישה מרצון עלול להביא בסוף של היום לפיטורים כואבים. מיותר לציין כי כאשר העובד מסרב לפרישה מרצון הוא יכול למצוא את עצמו "על הכוונת" לאחר מכן. כמו כן, עובדים רבים אינם יודעים לחשב את מלוא זכויותיהם לעתיד, ואת הפגיעה האפשרית ביכולתם להתפרנס לאחר הפרישה. מיותר לציין כי עובד ותיק אשר "נפלט" אל שוק העבודה בגיל מאוחר יתקשה בהחלט למצוא עבודה חדשה. סקרים הנוגעים לקושי במציאת עבודה בגיל מבוגר מתפרסמים באמצעי התקשורת, חדשות לבקרים.
עם זאת, פרישה מרצון יכולה לטמון בחובה גם יתרונות לא מבוטלים עבור העובד. ראשית, העובד אשר מוצעת לו פרישה מרצון יודע כי ייתכן בהחלט שגם סירוב להליך לא ימנע את פיטוריו. בסיטואציות כגון דא, ייתכן בהחלט כי תנאי הפרישה מרצון יהיו עדיפים מבחינת פיטורים. כמו כן, ניתן להוסיף לכך את ההיבט הפסיכולוגי של פרישה על פני פיטורים. אמנם יש אשר יגדירו את שניהם כסיום יחסי עבודה (וכי מדובר באותה הגברת בשינוי אדרת). עם זאת, אין ספק כי פרישה מרצון עדיפה מבחינתו של העובד על פיטוריו הרשמיים.
לא זו אף זו, פעמים רבות, העובדים עצמם מרגישים שחוקים והם מעוניינים לנסות ולחדש. לא אחת, עובדים אלה עדיין צעירים ברוחם ובגופם והם יכולים בהחלט לפנות לפרק ב' (אף לתקופה קצרה בלבד). מדובר בהזדמנות אמיתית לפנות לאפיקים חדשים כגון יזמות עסקית פרטית, עבודה בתחום אחר וכדומה. יתרה מכך, לא צריך להתייאש וישנם בהחלט עובדים וותיקים אשר יתקבלו במקומות עבודה חדשים. ייתכן בהחלט כי ניסיונם הרב דווקא יסייע להם להשיג תנאי עבודה טובים (אולי אפילו יותר מתנאי עבודתם הנוכחיים).