תמ"ש 42858-03-10
גירושין עם ילדים מהווים תמיד פרק לא פשוט בחייהם של ההורים. לא אחת, הגירושין משפיעים באופן ישיר גם על הילדים המשותפים. ואכן, ילדים עלולים "להאשים" את אחד ההורים בפרידה ובמקרים קיצוניים הם אף יבקשו לנתק מגע עם אחד מהם. במקרים כגון דא, נשאלת השאלה האם אב שבתו מעוניינת לנתק את הקשר ביניהם, צריך להמשיך לשלם מזונות.
יש לכם שאלה?
פורום דיני משפחה
פורום הסכם גירושין
פורום תביעת מזונות - הערך סיכוייך!
פורום משמורת | הסדרי ראיה ושהות
השיקולים העומדים על הפרק בסוגיה זו הינם רבים ומגוונים. לדוגמא, בית המשפט איננו מבטל מזונות עבור ילד, גם כאשר מדובר בילד מרדן, וזאת כאשר הוא מניח שהקטין איננו מבין את התמונה הכוללת והוא פועל מתוך יצר ילדותי. כמו כן, ייתכן בהחלט כי האם המשמורנית "מסיתה" את הילדים כנגד האב ואין זו אשמתם אלא דברי אימם היוצאים מגרונם. יש להדגיש כי רק במקרים חריגים במיוחד בית המשפט לענייני משפחה מבטל מזונות של ילד מרדן. דוגמא למקרה כגון דא ניתנה לאחרונה על ידי בית המשפט לענייני משפחה בחיפה.
אם יהודייה חוזרת בתשובה ואב מוסלמי
מדובר בסיפורה של קטינה בת 10 אשר אמה יהודייה ואביה מוסלמי. לאחר כשמונה שנות נישואין, בני הזוג החליטו להתגרש. החל משנתיים לאחר הגירושין, הבת סירבה בתוקף להיפגש עם אביה. בפועל, היא לא נפגשה עימו כשש שנים. במסגרת תביעה שהוגשה על ידי האב לביטול מזונות, נטען כי הבת מעוניינת פשוט "למחוק אותו מחייה". האב טען כי שורה של גורמים מקצועיים ניסו לסייע לו לחדש את הקשר, אך לשווא. התובע הוסיף כי בתו לא מעוניינת לפגוש אותו "בשום מצב" ולא נותרה לו ברירה אלא לבטל את דמי המזונות.
האב הגיש את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה בחיפה. הוא ביקש כי חיובו במזונות בתו יבוטל עד אשר הילדה תסכים להיפגש עימו. האב הדגיש כי במידה והיחסים יחודשו, הוא ישמח לשאת בתשלום המזונות. התובע טען כי דבריה של בתו לא היו אלא תולדה של הסתה עקבית כנגדו מצד אמה ובעלה השני. אי לכך, לדבריו, בתו הפסיקה לרצות להיפגש עימו והיא אף לא מכנה אותו "אבא" אלא "ההוא". התובע ציין עוד כי ביטול המזונות במקרה דנן לא יגרום לפגיעה בקטינה, וזאת משום שאמה ובעלה השני מתפרנסים היטב.
האם, יהודייה חוזרת בתשובה, טענה כי אין לבטל את דמי המזונות. הנתבעת הדגישה כי ביטול מזונות ילדים הינו צעד אשר בתי המשפט לענייני משפחה נוקטים בו במשורה, וזו לא הסיטואציה ללכת בנתיב זה. האם ביקשה לטפול את מלוא האשמה בנוגע לניתוק הקשר על בעלה לשעבר. לטענתה, האב התנכר לבתו, לא הביע כלפיה אכפתיות או רגשות, ולא ניתן להאשים ילדה בת עשר במצבה הנפשי העדין והסבוך. כמו כן, האישה הוסיפה כי אין לנקוט בצעד כה קיצוני של ביטול מזונות הילדה, וכי מצבה הכלכלי לא יאפשר לה לכלכל את בתה כראוי ללא דמי המזונות.
בית המשפט מבטל את המזונות
בית המשפט בחן את המקרה וקבע כי דין התביעה להתקבל. הודגש כי האם חזרה בתשובה והיא מנהלת עם בעלה החדש חיים דתיים ברוח היהדות. בפסק הדין נקבע כי רצונה של הילדה למחוק כל קשר וזהות בינה לבין אביה הביולוגי היה תוצאה ישירה של הסתה מצדה של האם ובעלה החדש. השופטת, אספרנצה אלון, ציטטה בפסק דין את דבריה הקשים של הילדה לגבי אביה - "אם הוא אוהב אותי, שיעזוב אותי". בית המשפט הדגיש כי הקטינה הושפעה באופן ניכר ממידע קיצוני אליה היא נחשפה בכל הנוגע לזהותו המוסלמית של אביה הביולוגי. לא זו אף זו, נוכח ה"קונפליקט האידיאולוגי והלאומי", בית המשפט קבע כי הילדה רואה באביה לא פחות מ"אויב".
השופטת אלון כתבה בפסק הדין כי לא ניתן להותיר על כנו מצב בו אב, אשר בתו מתייחסת אליו כאויב (פשוטו כמשמעו), ימשיך לשאת בתשלום מזונותיה לפי חוק. הודגש כי מדובר בחובתה של הקטינה לכבד את אביה, ואין זו אלא טובתה לעשות כן. בנוגע להתנהלותה של האם, בית המשפט קבע כי דעתו לא נוחה ממנה בלשון המעטה. השופטת קבעה כי פיה וליבה של האם אינם שווים. הודגש כי בית המשפט לא הצליח, לדאבונו הרב, להסביר לנתבעת מהו שיעור הנזק שהיא עלולה לגרום לבתה בניתוק זהותה מאביה באופן כה אקוטי. בסופו של דבר, נקבע כי אין לחייב את האב בתשלום מזונות - וזאת בלית ברירה. בית המשפט אף פסק כי האם תשלם לאב הוצאות משפט בשיעור 10,000 שקלים.