דורית בייניש, נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, אשר פרשה מכס השיפוט לפני כשנה בדיוק, נשאה דברים במסגרת טקס לחלוקת תעודות לבוגרי הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית (28.2). נשיאת בית המשפט העליון לשעבר התבטאה בנוגע לחשיבות העברת "חוק יסוד: זכויות חברתיות" אשר הצעות לקדמו עלו במסגרת המחאה החברתית בקיץ 2011.
יש לכם שאלה?
פורום בית דין לעבודה והתפטרות בדין מפוטר
פורום זכויות עובדים | התאגדות עובדים
פורום ייעוץ למעסיקים בעבודה
בייניש הביעה תמיכה בחוק אך טענה כי היא סבורה שחקיקתו איננה נראית כיוצאת אל הפועל בעתיד הקרוב. הנשיאה בדימוס הגדירה את החוק כ"חשוב מאד" וזאת במטרה "לקבע את הזכויות החברתיות הבסיסיות כחלק מיסודותיה של השיטה המשפטית בישראל נוכח אופי החברה במדינה".
לדבריה, לא יכולה להיות מחלוקת ברמה התיאורטית כי מדובר במסלול החוקתי הרצוי. עם זאת, בייניש הוסיפה כי לא נראה שחקיקת החוק הינה ריאלית בנסיבות הפוליטיות הקיימות, "אך הכנסת החדשה יכולה להפתיע". הנשיאה ציינה עוד כי בימים בהם "ניכר כי בקופת המדינה קיים בור תקציבי", ייתכן בהחלט כי חוק יסוד המעגן זכויות חברתיות בסיסיות יוכל להגן על הזכויות הנ"ל נוכח קיצוצים נרחבים (על בסיס שינוי סדרי עדיפויות בממשלה הנכנסת). זכויות חברתיות, מבחינת דבריה של בייניש, הינן רווחה, בריאות, חינוך ודיור.
לסגור את בית הדין לעבודה? קשה להאמין
הנשיאה התייחסה גם לטענות בדבר הרצון לכאורה לסגור את בתי הדין לעבודה, אשר פורסם לאחרונה באמצעי התקשורת. לדבריה, נוכח החשיבות המקופלת בביטחון הסוציאלי, ובשל השאיפה לשוויון ביחסי עבודה בין מעסיקים ומועסקים, קשה להאמין כי יש מי אשר שוקל ברצינות את ביטולם של בתי הדין לעבודה. לדידה, כוונה לכאורית לביטול הערכאות המיוחדות הנ"ל איננה מתיישבת בד בבד עם האינטרסים הבסיסיים ביותר של נזקקים רבים המבקשים מזור בהיכלי בתי הדין לעבודה. בייניש הדגישה כי בית הדין לעבודה איננו עוסק רק בסוגיות הקשורות ביחסי עובד מעביד גרידא, והוא משמש כבית דין גם עבור מבוטחים מול הביטוח הלאומי וקופות החולים.
באשר לגישתה של הנשיאה בדימוס לבתי הדין לעבודה, הדברים מצטרפים לאמרותיו החד המשמעיות בנושא של נשיא בית הדין הארצי לעבודה בדימוס, השופט לשעבר סטיב אדלר. האחרון נשא דברים חריפים בנושא בכנס אילת לעבודה שנערך בעיר הדרומית בחודש ינואר האחרון (2013). אדלר אמר כי כל פגיעה בבתי הדין לעבודה איננה אלא "פגיעה בשלטון החוק". הוא הוסיף כי עלינו להביט על המדינות הסובבות אותנו, אשר אינן יציבות ואינן דמוקרטיות, ולברך על מצבנו המשופר. נשיא בית הדין הארצי לעבודה בדימוס הוסיף כי מי שמבקש לפגוע היום בבית הדין לעבודה, יבקש לפגוע מחר בבית המשפט העליון.
גם קולות אחרים
חשוב להדגיש כי ישנם גם קולות אחרים, אשר מגיעים (מן הסתם) מצידם של המעסיקים. אוריאל לין, נשיא לשכת המסחר בתל אביב, התייחס בדבריו בכנס אילת ל"סכנות אשר רובצות לפתחם של מעסיקים נוכח פסיקותיו של בית הדין לעבודה". לין העיר בסרקסטיות כי הסיכוי כיום שמעסיק יעמוד לדין פלילי גדול מהסיכוי שיוגש כתב אישום כנגד אנשי העולם התחתון. בדבריו, לין הפנה למעשה לפסק דין פלאפון אשר ניתן לאחרונה על ידי בית הדין הארצי לעבודה, ואשר עיגן את זכויותיהם של העובדים בתאגיד הפרטי להתארגן במסגרת קיבוצית חרף התנגדות ההנהלה לאופי המהלך.