חולי סרטן רבים זכאים לזכויות שונות מהמוסד לביטוח לאומי. לדוגמא, קצבת נכות כללית, קצבה בגין אובדן כושר עבודה וכדומה. זכויות חולי סרטן כוללות גם, בהתאם למצב בריאותי כמובן, זכאות לשיקום מקצועי. על פי החוק, בנוסף לקצבאות אשר המל"ל משלם לחולי הסרטן, האחרונים יכולים לקבל גם סיוע בשיקום מקצועי.
יש לכם שאלה?
פורום ועדה רפואית
פורום ביטוח לאומי
פורום אובדן כושר עבודה
פורום זכויות חולי סרטן
פורום מימוש זכויות רפואיות כספיות
שיקום מקצועי, כשמו כן הוא. מטרתו לעזור לחולה הסרטן להשתלב בשוק העבודה, אם על ידי השמה ואם באמצעות הכשרה מקצועית. שירות זה ניתן לחולה על ידי עובדי השיקום בביטוח הלאומי (שהינם עובדים סוציאליים המתמחים בענף השיקום התעסוקתי). עובדים אלה מעניקים לחולים ייעוץ שיקומי, שירותי אבחון, וליווי לאורך כל הדרך. במידה וחולה הסרטן פונה להכשרה מקצועית, בזמן הלימודים ישולמו לו דמי שיקום ותשלומים נלווים נוספים. חשוב להדגיש כי שיתוף הפעולה מצידו של חולה הסרטן הינו הכרחי להצלחת השיקום.
ראשית, וחשוב מכל, שיקום מקצועי איננו תלוי בקבלת קצבה. המטרה המרכזית המקופלת מאחורי השיקום המקצועי הינה לסייע לחולה לרכוש מקצוע ולהשתלב בשוק העבודה. תוכנית השיקום הינה פרטנית ונקבעת בהתאם לבעל המוגבלות העומד על הפרק (על בסיס יכולת אישית והתאמה).
שיקום מקצועי בביטול לאומי - מי זכאי?
חוק ביטוח נכות קובע כי שיקום מקצועי הינו זכות הקיימת לכל חולה סרטן אשר נקבעו לו לכל הפחות 20% נכות רפואית לצמיתות על ידי וועדה רפואית. כמו כן, עליו לעמוד גם במספר פרמטרים נוספים.
- הוא עדיין לא הגיע לגיל הפרישה.
- בעקבות הליקוי הרפואי הוא איננו מסוגל לעבוד בעבודתו הנוכחית ו/או בעבודה אחרת מתאימה.
- דרושה לו הכשרה מקצועית על מנת שהוא יוכל לחזור לעבוד בעבודתו הקודמת או למצוא עבודה המתאימה לכישוריו.
- הוא מתאים לשיקום מקצועי והוא יכול לשתף פעולה עם הגורמים הרלבנטיים.
החוק מוסיף וקובע כי כאשר שיקום מקצועי איננו מתאים לחולה הסרטן, ייתכן ויהיה אפשר להעביר את הזכאות לבן/בת זוגו. העברת הזכאות תלויה בשלושה תנאים מצטברים. ראשית, בן הזוג צריך להתגורר עם הנכה באופן קבוע. שנית, בן הזוג טרם הגיע לגיל הפרישה. שלישית, העברת הזכאות לנכה תלויה גם בכך שמשולמת בעדו תוספת בקצבת הנכות של חולה הסרטן.
חשוב להדגיש כי גם חולה סרטן אשר איננו מקבל קצבת נכות כללית, ואף חולים שאינם מוכרים במחלקת הנכות הכללית בביטוח הלאומי, יכולים להגיש תביעה לשיקום מקצועי. תביעה זו תוגש ככל שהחולה סובל ממגבלה שכלית, גופנית או נפשית. לאחר הגשת התביעה, חולה הסרטן יעמוד בפני וועדה רפואית אשר תבחן את מצבו ותעריך את נכותו. בהתאם לקביעתה של הוועדה הרפואית, נבדקת זכאות חולה הסרטן לשיקום מקצועי.
גם במקרה של פגיעה בעבודה
חולי סרטן זכאים גם לשיקום מקצועי במקרים בהם המחלה פרצה בגופם בעקבות פגיעה בעבודה. למשל, בשל חשיפה לחומרים מסרטנים במסגרת תעסוקתית. במקרים כגון דא, חוק ביטוח נפגעי עבודה קובע כי חולה הסרטן זכאי לשיקום מקצועי בהתאם לעמידה בקריטריונים שלהלן:
1. הוא סובל מנכות יציבה בשיעור של 10% לכל הפחות. אלא אם:
א. טרם נקבעה לחולה דרגת נכות, אך רופא הביטוח הלאומי סבור כי בסופו של היום תיוותר לו נכות של 10% לפחות.
ב. דרגת הנכות של החולה נמוכה מ-10% אך רופא הביטוח הלאומי גורס כי הנכות איננה משתלבת עם המשך העבודה.
ג. דרגת הנכות איננה בשיעור 10%, אך החולה סובל ממחלת מקצוע.
2. עקב הליקויים, חולה הסרטן איננו מסוגל עוד לעבוד בעבודתו ו/או בעבודה קודמת, או במידה והוא צריך הכשרה מקצועית.
3. פקיד השיקום סבור כי קיים צפי של שיתוף פעולה אפקטיבי בין חולה הסרטן לגורמי השיקום המקצועי.
לסיכום,
חולי סרטן עלולים לסבול מסוגיות הקשורות בכושרם התעסוקתי. לא אחת, חולים אלה סובלים מאובדן כושר עבודה והסיבות ברורות. חשוב להדגיש כי הצלחתו של שיקום מקצועי איננה תלויה אך ורק בגורמים המקצועיים. במקרים כגון דא, שיתוף הפעולה מצידו של חולה הסרטן הינו עניין קריטי להצלחת התהליך.