חיי הנישואין יכולים בהחלט לכלול עליות ומורדות. לעיתים, המורדות מובילים לדרך ללא מוצא אשר מביאה את בני הזוג להתגרש זה מזו (או זו מזה). אחת העילות הנפוצות מבחינת גירושין בעולם המערבי הינה - בגידה. דהיינו, ניהול רומן ו/או קשר עם בן זוג נוסף מחוץ לנישואין. אין כל ספק כי בגידה עלולה להיות אירוע כואב במיוחד מבחינתו של בן הזוג אשר נוצל ורומה. ואכן, בגידה יכולה לגרום לעוגמת נפש של ממש ואף לנזקים נפשיים ברורים. 

 

יש לכם שאלה?

פורום תביעת מזונות - הערך סיכוייך!
פורום טוען רבני | סרבנות גט | כתובה - יש לך שאלה?
פורום בית דין רבני
פורום גישור משפחתי | גירושין בהסכמה - הכנה לגירושין

 

הדין העברי מתייחס בחומרה לתופעות של בגידה. לדוגמא, המשפט היהודי שומט את הקרקע תחת זכויותיה של האישה לכתובתה במקרי בגידה. כמו כן, גם הזכות למזונות אישה נפגעת כאשר האישה "רועה בשדות זרים". מבחינת הגבר, בגידה מצידו עלולה לחייב אותו במתן גט. משמע, במקרים כגון דא, האישה יכולה לפנות לבית הדין הרבני ולהכריח את הבעל להעניק לה את גטה. סרבנות גט מצידו של בעל בוגד מתקבלת באפס סובלנות בערכאות המשפטיות. 
 

האם עילת פיצויים?

 

נשאלת אפוא השאלה, האם בגידה הינה גם עילת פיצויים. כפי שתואר לעיל, בגידה יכולה בהחלט לגרום נזק לבן הזוג הנבגד. בתי המשפט חלוקים בנושא זה ופיצויים לבן הזוג הנבגד אינם עניין שכיח בנוף המשפטי. בכנס בטבריה, אשר עסק בנזיקין בדיני משפחה, השופט אסף זגורי הביע את תמיכתו בפסיקת פיצויים בעת בגידה. השופט זגורי ציין כי למרות מחקרים אשר נערכו בתחום זה, ואשר הצביעו על כך שכ-85% מהזוגות הנשואים בוגדים, ניכר כי החברה הישראלית נותרה אדישה למעשים כגון דא. אי לכך, זגורי סבור כי אין מנוס מהטלת פיצויים משמעותיים על בן זוג בוגד. 

 

השופט זגורי הדגיש כי היום הפיתרון נמצא בפסיקה והוא מעין "נעלם" אשר בני זוג אינם יכולים להיתלות בו. אי לכך, לדידו של השופט, יש צורך שהמחוקק יקבע "תג מחיר" לבגידה בגירושין. הדברים נאמרו כאמור במהלך כנס אשר אורגן על ידי אוניברסיטת בר אילן במסגרת הוועדה השנתית של מרכז רקמן. 

 

חשוב להדגיש כי אין זו הפעם הראשונה בה השופט זגורי מתייחס באופן ישיר לסוגיית הבגידה והנישואין. בפסק דין אשר ניתן על ידי זגורי לאחרונה, נפסקו פיצויים משמעותיים לאישה אשר מערכת הנישואין שלה התפרקה בעקבות בגידה. לדידו של השופט, נישואין הינם כהסכם מחייב בין הצדדים ועל כן הפרתו, כהפרת כל חוזה, הינה עילה לפיצויים. מקל וחומר כאשר התובע מציג ראיות לכך שהוא סובל באופן ממשי מנזקים נפשיים בגין הבגידה. דבריו של השופט זגורי מבקשים אפוא לקבוע כי הזכות לפיצויים בגין בגידה צריכה לעמוד לבן הזוג הנבגד גם ללא הוכחת נזק. 

 

זגורי איננו "בודד במערכה"

 

חשוב להדגיש כי זגורי איננו בודד במערכה. שופטים נוספים התייחסו לסוגיות כגון דא. לדוגמא, השופט נחום שטרנליכט עסק בעניין זה במסגרת תביעה אשר הוגשה על ידי אישה כנגד בעלה לשעבר ובת זוגו מחוץ לנישואין. האישה טענה כי היא זכאית לפיצויים מהמאהבת ובן זוגה, וזאת בשל פירוק קשר הנישואין מחמת הבגידה. בית המשפט דחה את תביעתה, מכוח העדר עילה חוקית לפיצויים. עם זאת, השופט הפנה את העניין למחוקק והדברים באו לידי ביטוי בפסק הדין באופן אשר לא השתמע לשני פנים.

 

שטרנילכט ציין כי הוא סבור שהגיעה העת להכליל את עילת הפרת החוזה גם על גרימה של פירוק קשר נישואין. לדידו, אין זה ראוי כי החוק יעניק הגנה עבור מי ש"גרם לגירושין והביא לחורבן חייהם של אנשים". השופט הדגיש כי הוא איננו מבין את "ההצדקה להגנה זו". 


עודכן ב: 20/01/2013