הצעירה, דפני ליף (27), אשר שמה מזוהה אולי יותר מכל עם המחאה החברתית בקיץ 2011, התייצבה הבוקר (7.1) בבית המשפט המחוזי בתל אביב. ליף הגיע לבית המשפט על מנת לשמוע את הקראת כתב האישום שהוגש כנגדה בעקבות מעשיה באחת ההפגנות בשנה שעברה. לטענתה של ליף, היא קיבלה הודעה אודות כתב האישום רק אתמול. הנאשמת הגיעה לבית המשפט מלווה בחברים רבים אשר המתינו לה מחוץ האולם וליוו אותה עם יציאתה ממנו.

 

יש לכם שאלה?

פורום רישום פלילי
פורום מעצר - זכויות עצורים ושחרור ממעצר
פורום כתב אישום במשפט הפלילי


בעת היציאה מהאולם, ליף הגדירה את כתב האישום כ"יריקה בפרצוף" ו"מלחמה כנגד חופש הביטוי". לטענתה, מדובר בצעדים של המדינה והמשטרה כנגד אזרחים אשר "בסך הכל יצאו למחות בכדי שישראל תהפוך למקום טוב יותר". היא הוסיפה כי היא רואה בכך שהמשפט נקבע יום לאחר הבחירות לכנסת (24.1) עניין פואטי.

 

הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, השתתפות בהתפרעות, איומים למנוע מעצר, שימוש בכוח


העבירות המיוחסות לליף הינן עבירות של הפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו, השתתפות בהתפרעות, איומים למנוע מעצר ושימוש בכוח. מדובר בכתב אישום שנוגע לאירועים שהתרחשו ב-22 ליולי 2012 כאשר מפגינים רבים הגיעו לשדרות רוטשילד על מנת להציב אוהלים במקום ו"לשחזר" את מחאת האוהלים מהקיץ הקודם. המהלך תואם מראש ברשתות החברתיות וההמון "נקרא לדגל".


המשטרה טענה כי בהתאם לחוק עזר עירוני של עיריית תל אביב, קיים איסור על הקמתם של אוהלים בשטחים ציבוריים ללא קבלת היתר. נטען כי המפגינים במקרה דנן פעלו ללא רישיון ומבלי להשיג את ההיתרים הדרושים. בכתב האישום נטען כי בנסיבות אלה הגיעו למקום פקחים מטעם העירייה שביקשו לאכוף את הסדר במקום. הפקחים היו מתוגברים בכוחות משטרה אך המפגינים הרבים החליטו לתקוף את הפקחים והשוטרים. נטען כי ההפגנה התפתחה לכדי אלימות כאשר חפצים רבים מושלכים על הפקחים והשוטרים. כמו כן, במשטרה טוענים כי המפגינים שפכו מים על השוטרים והתנגדו בכל תוקף להוראות החוק.

 

ליף - נטלה חלק פעיל בהתפרעות?


מבחינת הנאשמת המרכזית, נטען כי ליף נטלה חלק פעיל בהתפרעות והייתה למעשה זו שהובילה את המפגינים ועודדה אותם במעשים כנגד השוטרים והפקחים. בשלב מסוים, לטענת השוטרים, הם הבחינו בליף דוחפת שוטר ועל כן הם הורו על עיכובה לחקירה. כאשר מפגינים נוספים ראו שהשוטרים מובילים את ליף לניידת, הם החלו לקפוץ, להשתולל ואף לנקוט באלימות. בשלב זה, נטען על ידי המשטרה, ליף החלה להתנגד אף היא למעצרה תוך כדי שהיא מתיישבת על הרצפה ומקשה את הובלתה לניידת. המפגינים הנוספים ניסו אף הם למנוע את העברתה של הנאשמת לניידת אך ללא הועיל.


במסגרת הדיון בבית המשפט, אשר התנהל בפני השופט צחי עוזיאל, ליף טענה באמצעות בא כוחה כי היא ידעה על כתב האישום רק יום לפני הדיון. נטען כי היא הגיעה לבית המשפט מבלי לעיין בכתב האישום ו/או במלוא החומר הרלבנטי. אי לכך, ב"כ של ליף ביקשה לדחות את מועד הדיון וזאת בכדי שההגנה תוכל לצלם וללמוד את החומר.

 

ביציאה מבית המשפט, עורכת דינה של ליף אמרה כי המשטרה בעצמה הודתה כמה ימים לאחר מעצרה של מרשה כי מדובר ב"טעות מבצעית". ליף וב"כ מתכוונות להוכיח בבית המשפט כי כמו שהייתה זו טעות חמורה לעצור את ליף (לשיטתן), כך חמורה הייתה הטעות שישבה בבסיסו של כתב האישום. ליף הגדירה את כתב האישום כ"כתב אישום כנגד כל המפגנים בקיץ של המחאה החברתית". בהגנה טוענים כי ההודעה המאוחרת על כתב האישום הייתה "חלק מהשיטה" ופעילות המשטרה ומערכת בתי המשפט בעניין זה הוגדרה על ידי ב"כ של ליף כ"תמוהה".