ע"א 4737/06
יורשים אשר קרקע של הוריהם הופקעה על ידי המדינה לפני כ-18 שנה לצורך בניית פרויקט נתב"ג 2000, יקבלו פיצויים בסך כ-3.3 מיליון דולרים. זאת בתוספת ריבית בשיעור של 1.5% לשנה. כך קבע נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, במסגרת עתירה אשר הביאה לקיצה פרשה שנמשכה כמעט שני עשורים.
יש לכם שאלה?
פורום מקרקעין - נדל"ן
פורום מיסוי מקרקעין
הקרקע במקרה דנן הופקעה מהוריהם של היורשים בשנת 1994. עם זאת, רק בחלוף כ-9 שנים היורשים והמדינה השכילו להגיע להסכם בנוגע למינויו של שמאי מקרקעין מכריע. השמאי מונה על מנת לקבוע את שווי הקרקעות המופקעות ביחס לקרקעות אשר הופקעו באזור זה. שמאי המקרקעין המכריע קבע בשנת 2004 כי שוויין של הקרקעות יהיה בשיעור של 245% גבוה משווי הקרקעות של חברת מהדרין. דהיינו, שווי הקרקע נקבע על ידי השמאי בסכום של 33.5 דולרים למ"ר. הצדדים היו חלוקים ביניהם בנוגע לסוגיית הריבית וההצמדה. בית המשפט העליון בחן את הנושא וקבע כי הריבית תהיה בשיעור של 1.5%, וזאת עד לשנת 2010, מעבר לכך, הריבית תהיה לפי חוק פסיקת ריבית עד התשלום בפועל.
הנשיא גרוניס מתייחס להתמשכות הפרשה
אחד מהיורשים ניהל מאבק נפרד ונקבע כי הוא יקבל פיצויי בגין הפקעת הקרקע בסך של 104,000 דולרים (תחת חישוב של 33.5 דולרים למ"ר עבור 3.11 דונמים). גרוניס ציין בנושא זה כי בית המשפט המחוזי קבע בצדק שלא היה ניתן להסתמך במקרה דנן על חוות הדעת המקצועיות שהוגשו על ידי הצדדים. נקבע כי מסקנתו של בית המשפט המחוזי הייתה מנומקת היטב ולא היה מקום כי ערכאת הערעור תתערב בה.
אי לכך, הדיון הוחזר לבית המשפט המחוזי וזה מינה מומחה מטעמו. בסופו של היום, בית המשפט העליון - בצעד חריג יש לציין - התערב בפסיקת הוצאות המשפט לטובת היורשים. נקבע כי במקום שהיורשים יקבלו מהמדינה סך של 50,000 שקלים, הוצאות המשפט תעמודנה על 150,000 שקלים. כמו כן, חרף דחיית מרבית ערעורם של היורשים בבית המשפט העליון, גרוניס נמנע מלפסוק הוצאות לטובת המדינה.
נשיא בית המשפט העליון התייחס בפסק דינו להתמשכות הפרשה. בפסק הדין נכתב כי אין אלא להצר על כך שנדרש פרק זמן של כמעט שני עשורים עד אשר היורשים זכו לקבל את הפיצויים המגיעים להם מחמת הפקעת הקרקעות. הודגש כי מהודעת המדינה לבית המשפט ביולי 2011, נטען כי המדינה איננה משלמת את הסכומים עד למתן פסק הדין בעליון. אי לכך, הנשיא הביע תקווה כי כעת התשלום יועבר כחוק (וזאת בהקדם האפשרי). השופטות אסתר חיות ומרים נאור הצטרפו לקביעותיו של גרוניס בפסק הדין.