בנייה ירוקה הינה "שם קוד" למגמה התופסת בשנים האחרונות תאוצה הולכת וגוברת בשוק הנדל"ן בישראל ובעולם. בדומה לחשיבה סביבתית בתחומים נוספים, גם ענף הנדל"ן לא נותר אדיש לתהליכים אלה.

 

יש לכם שאלה?

פורום מיסוי מקרקעין
פורום רכישת דירה | מכירת דירה
פורום פינוי בינוי | התחדשות עירונית
פורום רישום קבלנים
פורום מקרקעין - נדל"ן

 

אט אט, ניתן לראות כי יותר ויותר קבלנים ויזמים מכירים בחשיבותה של בנייה ירוקה, הן מבחינה סביבית והן מהיבטים נוספים (כגון תמורה כלכלית או שיווקית). במאמר אשר התפרסם בעניין זה באתר "דה מארקר", מצוטטים גורמים בתחום הסבורים כי שוק הבנייה הירוקה בישראל נמצא בימינו בצומת דרכים משמעותית. דהיינו, האם הוא יוותר כ"נישה" בענף הנדל"ן אשר השפעתה הסביבתית מוגבלת, או שמא יעלה בידיו לפרוץ את מחסומי המודעות ולהיות עניין של מה בכך עבור רוכשי דירות ונכסים בישראל.


המועצה הישראלית לבנייה ירוקה מתכנסת לראשונה


המועצה הישראלית לבנייה ירוקה קיימה בספטמבר 2012 את הכנס הראשון שלה. בכנס הוצגו נתונים שונים אודות הבנייה הירוקה בישראל. בין השאר, נטען כי קיימים כיום כ-177 פרויקטים המונחים על שולחן מכון התקנים הישראלי, וזאת מתוך בקשה לזכות בתקן הירוק "הנכסף". מדובר בתקן אשר אושר על ידי המשרד לאיכות הסביבה לפני כשנה. עם זאת, מאז תחילת 2012, אושרו בישראל רק כ-22 תקנים ירוקים (וגם זאת, בגרסתו הישנה של התקן).


כיום, תקן הבנייה הירוקה מורכב משיטת כוכבים. ככל שהבניין עומד ביותר דרישות מבחינת בנייה ירוקה, כך הוא זוכה ליותר כוכבים. כמו כן, מדובר בכוכבים הניתנים באופן אופקי, על בסיס תחומים שונים. משמע, כל כוכב ניתן לנכס בתמורה לאמצעים אשר הותקנו בו לצורך שיפורו של התפקוד הירוק והסביבתי של המבנה. התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר) טוענת כי מבחינה כלכלית מדובר בכ-5% עלייה במחיר הנכס עבור כוכב אחד, ובלמעלה מ-12% כאשר מדובר כבר בשני כוכבים.


אי לכך, ניתן להבין מדוע - במבט ראשוני - יזמים ובעלי דירות מסתייגים מעט מהליכים של בנייה ירוקה. כיום, התקן הירוק החדש דורש שינויים רבים. למשל, בניית קירות מבודדים המייתרים את הצורך בבזבוז חשמל, הקמת תשתיות עבור התקנת מערכות סולאריות, תכנון תאורה נכון (המפחית את צריכת האנרגיה) והתקנת מתקני מחזור עבור פסולת ומים. כמו כן, התקן הירוק נוגע גם לשיפוצם של מבנים במסגרת בנייה ירוקה. כיום, על פי כנס המועצה לבנייה ירוקה, מדובר בתחום שכמעט ואיננו קיים בשוק הנדל"ן הישראלי.
 

חברות נדל"ן מתחילות להתעניין אך עדיין קיימים פערים לא רצויים


על פי רשימת הפרויקטים שהוצגה בכנס, נראה כי אחוזים בודדים בלבד משטחי הבנייה בישראל נבנים בהתאם לקריטריונים סביבתיים. עם זאת, חשוב להדגיש כי יותר ויותר חברות בנייה מתעניינות בתחום זה ומבינות את השלכותיו על שיווק הנכסים. על פי אתר "דה מארקר", חברת הנדל"ן שיכון ובינוי, הגדולה בחברות הנדל"ן בישראל, גילתה אף היא עניין רב בפרויקטים של בנייה ירוקה. יתרה מכך, החברה אף מעורבת במספר פרויקטים המונחים על שולחן מכון התקנים והנמצאים בשלבים שונים של הליכי אישור התקן.


חברות ועורכי דין העוסקים בתחום מעידים על כך שקיים עדיין פער יחסית גדול בין התוכניות הקשורות לתחום זה לבין מספר הפרויקטים המבוצעים בפועל. מיכל בריטמן, יו"ר הועד המנהל של המועצה לבנייה ירוקה, מסכימה כי כמעט ולא קיימת כיום בישראל בנייה ירוקה והדבר ברור וצפוי. בריטמן סבורה כי הסיבה לכך איננה נעוצה רק בשיקולים כלכליים אלא ביכולתו האיטית של שוק הנדל"ן "השמרני" להתמודד עם המהפכה הירוקה. יו"ר הוועד המנהל סבורה כי לא מדובר אלא בעניין של זמן. עם זאת, בריטמן פנתה לממשלה מעל דפי העיתונות הכללית וביקשה לקצר את המהפכה הירוקה בנדל"ן על ידי מתן תמריצים מתאימים.


אין ספק כי העלות של הבנייה הירוקה יוצרת לכאורה "אי כדאיות כלכלית" מבחינת יזמים וקבלנים. לא לחינם (תרתי משמע) התאחדות הקבלנים פרסמה את הנתונים שהוצגו לעיל. עם זאת, בדומה לכל הסוגיות הקשורות בתעשייה סביבתית, ההתאחדות מציינת גם כי לאורך זמן ההשקעה הראשונית משתלמת. זאת - בין השאר - בעקבות החיסכון המשמעותי במים וחשמל (וכתולדה מכך בהוצאות השוטפות).


השר לאיכות הסביבה: פעולות רבות לעידוד בנייה ירוקה


חברות הבנייה והמשרד לאיכות הסביבה סבורים כי לא רק אטיות התגובה של שוק הנדל"ן ו/או עלויות הבנייה הירוקה הם החסמים היחידים. מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, מוטי כידור, מציין גם כי קיים מחסור מסוים בידע ובכוח אדם בנושא. כידור טוען כי ההתאחדות מנסה להתגבר על המכשול הנ"ל באמצעות רכישת ידע נוסף ועריכת השתלמויות. לדבריו, קיים גם מחסור מסוים בחומרי בנייה "ירוקים" אשר מתאימים לבנייה על פי דרישות התקן החדש.


מבחינת המשרד לאיכות הסביבה, השר, גלעד ארדן, מנסה לקדם בנייה ירוקה במספר מתחמים שלמים ולא רק על בסיס פרויקטים ספציפיים. גורמים במשרד לאיכות הסביבה סבורים גם כי קיים חוסר מודעות מסויפ מבחינת הציבור באשר לבנייה ירוקה על יתרונותיה השונים. אי לכך, במשרד טוענים כי בקרוב יעלה לאוויר מדריך מסודר המפרט את רזי הבנייה הירוקה על שלל היתרונות המקופלים בה.
התאחדות בוני הארץ, בדומה לבריטמן, סבורה כי הדרך הטובה והבטוחה לקידום הנושא הינה באמצעות תמריצים ממשלתיים עבור בנייה ירוקה. דהיינו, סיוע בהקמתן של דירות ירוקות. השר ארדן, אשר השתתף בכנס המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, התייחס אף הוא לדברים. לדבריו, משרד איכות הסביבה מנסה לפעול על מנת להביא לגידול של ממש בשוק הדירות הירוקות בישראל והודגש כי מינהל הדיור הציבורי התחייב לבנות רק דירות העומדות בסטנדרטים אלה. חזונו של ארדן הינו גדול עוד יותר.


השר סבור כי צריך לקבוע שבשנת 2030 כל הבנייה החדשה בישראל תהיה בנייה "מאופסת אנרגיה". דהיינו, כל הבניינים החדשים אשר יוקמו במדינה יהיו בעלי כושר ייצור עצמי של אנרגיה, וזאת ברמה שצריכת האנרגיה בהם תהיה נמוכה מיכולת הפקתה. ארדן מציין כי כבר כעת במשרד לאיכות הסביבה מפעילים על הממשלה לחצים לחייב בניינים חדשים לעמוד ב"דירוג אנרגטי" המבוסס על דרגת היעילות בצריכת האנרגיה ומידת החיסכון בנכס. כמו כן, ארדן מנסה לקדם גם תוכנית של משכנתאות ירוקות. דהיינו, הטבות והנחות במשכנתא עבור דירות ונכסים העומדים בתקן הירוק.