פעולות "תג מחיר" הינן פעולות אשר כוללות ריסוס כתובת גריפטי והצתה בכפרים ערביים ביהודה ושומרון. חרף הישנותם הרבה של התופעות הנ"ל, המשטרה והפרקליטות מתקשות פעמים רבות להתמודד עם העומדים מאחוריהן. בין השאר, היות ומדובר בפעולות המבוצעות באישון ליל ובאזורים בהם הנוכחות הביטחונית של כוחות הפנים הישראליים דלה ביותר. כמו כן, המשטרה מתקשה באופן מהותי "להכניס" סוכנים פנימיים אל תוך חבורת "נערי הגבעות" הפועלת ביהודה ושומרון.
יש לכם שאלה?
פורום כתב אישום במשפט הפלילי
פורום מעצר - זכויות עצורים ושחרור ממעצר
פורום עבריינות נוער
פורום רישום פלילי
עד היום, כמעט ולא הוגשו כתבי אישום כנגד צעירים בגין פעולות "תג מחיר". כעת, החלטה תקדימית וחריגה של בית המשפט העליון מבקשת להקל על עבודת המשטרה בעניין זה. בית המשפט העליון קיבל את עמדתה של הפרקליטות באשר למניעת מפגש בין שלושה חשודים ובין עורך דין. מדובר בחשודים אשר ייתכן ויוגש כנגדם כתב אישום בגין ביצוע פעולות "תג מחיר".
המשטרה והפרקליטות חושדות כי השלושה ביצעו שריפה של רכב פלשתינאי במסגרת פעולת "תג מחיר". במחוז ש"י של המשטרה טוענים כי שלושת החשודים נעצרו כאשר ברכבם רובה מזויף, אולרים, תרסיסי צבע וחומרי בעירה. גורם משפטי אשר צוטט באתר Ynet מוסר כי ההחלטה במקרה דנן מהווה "נקודת דרך" מבחינתה של המערכת המשפטית. לדברי הגורם, מדובר בעליית מדרגה מבחינת חשודים בפעולות "תג מחיר" והתייחסות אליהם כגורמי טרור לכל דבר ועניין.
לא ייפגשו עם עורך דין
שלושת הצעירים במקרה דנן נעצרו לפני מספר ימים וזאת בחשד כי הם היו שותפים לשריפת רכב וריסוס כתובת "תג מחיר". במסגרת הכתובת נכתב גם "מזל טוב לאפי". המשטרה טוענת כי מדובר באחד מ"נערי הגבעות" אשר נישא מספר ימים קודם לכן. גורם משפטי נוסף, המעורה בחקירה, מסר לאתר Ynet כי הפרקליטות הביעה סיפוק רב מהחלטתו של בית המשפט העליון והמהלך הוגדר כ"צעד תקדימי המביא לידי ביטוי את החומרה שמערכת המשפט מייחסת לפעולות תג מחיר".
ראש היחידה המרכזית במחוז ש"י של המשטרה הוציא מיד לאחר מעצר החשודים צו איסור מפגש עם עורך דין. מדובר בצעד חריג ביותר וזאת משום שהחוק בישראל קובע כי זכותו של חשוד להיפגש עם עורך דין הינה זכות חוקתית מן המעלה הראשונה. על פי רוב, צעד זה ננקט לגבי חשודים במעשים ביטחוניים חמורים ועל פי בקשת השב"כ.
הסנגור: "אונס של חוק המעצרים"
עד כה, הפרקליטות לא נקטה במהלך כגון דא בשל חשד לריסוס כתובות גרפיטי או הצתות. פרקליטם של החשודים מיהר להגיש ערעור על ההחלטה התקדימית. עם זאת, ערעורו נדחה וכך גם פנייתו לבית המשפט העליון.
ב"כ העצורים טען כי הפרקליטות ביצעה "אונס" של חוק המעצרים במקרה זה והכלילה את לקוחותיו בהגדרה צרה ביותר של חשודים אשר יש למנוע מהם מפגש עם עורך דין בשלב ראשוני. הסנגור הוסיף כי החוק אשר מתיר את המהלך החריג איננו כולל עבירות של הצתה או ריסוס כתובת גרפיטי. יודגש כי בית המשפט העליון ציין כי מדובר בצעד חריג המוגבל לשלושה ימים בלבד. כמו כן, נקבע כי הפרקליטות תצטרך לנמק היטב מדוע הוגשה הבקשה דנן וכיצד הופק המיטב ממנה.