עת"מ 11644-14-41


פינוי בינוי הינו מהלך נדל"ני אשר במסגרתו תושבים בשטח קרקע מסוים מפנים את בתיהם. הבתים נהרסים ובמקומם נבנים בנייני מגורים חדשים. כיום, בסמכותו של משרד הבינוי והשיכון להכריז על שטח מסוים כמיועד לפינוי בינוי וזאת באמצעות מתן צו הכרזה אשר תקף למשך שש שנים. רשמית, פינוי בינוי הוכרז כמדיניות ממשלתית בשנת 1998. המטרה העיקרית המקופלת מאחורי הליכי פינוי בינוי הינה התחדשות עירונית.


פורום תמ"א 38
פורום פינוי בינוי | התחדשות עירונית
פורום בתים משותפים | תביעות למפקחת
פורום סכסוכי שכנים

 

מדובר בפיתרון אשר מטרתו לסייע לערים המתמודדות עם מצוקת דיור כתוצאה מתהליך הפרבור. ככל שאזלו השטחים הפתוחים מסביב לערים, גופי תכנון החלו להעלות הצעות לבנייה צפופה יותר בתוך הערים פנימה. עם זאת, לא תמיד הדיירים מקבלים "באהבה" את השינויים. לא אחת, דיירי רחובות אשר הוכרזו כשטחים המיועדים לפינוי בינוי מביעים התנגדות למהלך. ייתכן וסוגיות אלה יונחו לפתחו של בית המשפט.


דוגמא לכך ניתן לראות בעתירתם של דיירי רחוב רקנאטי בתל אביב. השכנים ברחוב, הנמצא בשכונת רמת אביב בעיר, הביעו מחאה כנגד פינוי בינוי בשטחם. מחאתם הגיעה עד כדי הגשת עתירה כנגד הפרויקט המתוכנן בבית המשפט המחוזי בתל אביב. לדאבונם של השכנים, בית המשפט דחה את העתירה ובכך נסללה אפוא הדרך להשקתו של הפרויקט. הפרויקט עומד לכלול הקמה של שלושה מגדלים בני 17 קומות, בהם 198 יחידות דיור בסך הכול.


השכנים מתנגדים


דיירי הבניינים היו אלה אשר הובילו את הפרויקט בתחילה. בשנת 2004, הדיירים ביקשו לערוך את הפרויקט באמצעות חברת אשדר. הוועדה המקומית נתנה את ברכתה וההליכים יצאו לדרך. עם זאת, הפרויקט נתקל בעיכובים שונים בשלבי התכנון הרבים. במקור, הפרויקט היה אמור לכלול הקמה של מגדלים ובהם 300 יחידות דיור. עם זאת, לחצים מצדם של השכנים הביאו את הוועדה המקומית לסגת מכך ולדחות את תוכנית פינוי הבינוי לחלוטין (זאת חרף תמיכתם של אנשי העירייה).


הדיירים פנו פעם נוספת לוועדה המחוזית וזו אישרה את הפרויקט. עם זאת, מספר הדירות ירד מ-300 ל-198 יחידות דיור. כמו כן, נקבע כי כ-20% מהדירות תהינה דירות ברות השגה (40 יחידות דיור). לאחר שהוועדה המחוזית אישרה את המתווה האמור, השכנים בבניינים הסמוכים הגישו כנגד הפרויקט עתירה מנהלית. בית המשפט המחוזי דחה את העתירה והשית על השכנים הוצאות משפט בסך 50,000 שקלים.


בית המשפט סיכם וקבע כי תוכנית ה"פינוי בינוי" במקרה דנן עברה במרוצת השנים גלגולים רבים. בסופו של היום, התוכנית זכתה לאישורה של הוועדה המחוזית, אך זו לא שימש כחותמת גומי עבור היזמים ובעלי הדירות (יודגש כי השכנים טענו לשיקולים פסולים שהנחו את הוועדה המחוזית). לדוגמא, במקום בניית 300 דירות, הוחלט על הקמתן של 198 דירות בלבד. כמו כן, כחמישית מהדירות תוגדרנה כדיור בר השגה. בסופו של היום, בית המשפט קבע כי ניכר שהוועדה המחוזית התייחסה היטב לנושאים השנויים במחלוקת והחלטתה הוגדרה כהחלטה "מאוזנת המצויה במתחם הסבירות".


לסיכום,

 

נראה כי התנגדויות לפרויקטי פינוי בינוי יכולות בהחלט לעכב את ההליכים. עם זאת, המגמה בפסיקה ובמדינה הינה לאשר התחדשות עירונית ולא למנוע פרויקטים כגון דא. מקל וחומר כאשר מדובר באזור אשר קיימת לגביו דרישה משמעותית למגורים עבור תושבים (מקומיים ומן החוץ).