בשנים האחרונות, ניתן לראות מגמה הולכת וגוברת של רכישת בתים באזורים כפריים כגון יישובים קהילתיים, קיבוצים ומושבים.
יש לכם שאלה?
פורום רכישת דירה | מכירת דירה
פורום דיני מושבים וקיבוצים אגודות שיתופיות | בן ממשיך
ככל הנראה, החלום לגור בבית קרקע רחב היקף, עם חצר גדולה ונוף משגע, מביא ישראלים רבים לפזול מבחינה נדל"נית אל עבר מושבים וקיבוצים. כמו כן, המושבים והמשקים החקלאיים נמצאים בתקופה האחרונה תחת סוג של מהפכה מסוימת. אם בעבר החיים במושב היו כוללים באופן ישיר עיסוק בחקלאות, כיום רבים מתושבי המושבים עובדים במקצועות חופשיים ואף מועסקים מחוץ לשערי המושב. מושבים רבים ממוקמים בסמוך לצירי תחבורה מרכזיים ובכך הם מעניקים לדייריהם את האפשרות לשלב בין הכפר לעיר במרחק נסיעה קצרה.
תופעה זו הפכה נפוצה מאד בקרב מושבים באזור המרכז. על פי מאמר שפורסם לאחרונה באתר "דה מארקר", הרוכשים העיקריים של בתים במושבים הינם זוגות צעירים באמצע שנות ה-30 לחייהם ובעלי אמצעים. זוגות אלה מבקשים אפוא ליהנות מהחיים הנהדרים במושב, על מערכת החינוך המצוינת שלו, והאווירה הפסטורלית הנעימה המקיפה אותו.
במידה ואתם שוקלים לרכוש בית במושב, חשוב לדעת כיצד לעשות זאת נכון. קניית בית במושב איננה זהה לרכישת נכס מקרקעין בעיר. ישנם מספר מושגים אשר חשוב להכיר בעת תכנון רכישת בית במושב. דבר ראשון, השטחים במושב מחולקים על פי נחלות. על פי רוב, המשק המושבי מורכב מנחלה א', נחלה ב' ונחלה ג' (לעיתים). נחלה א' הינה שטח אשר גודלו נע בין שישה לעשרה דונמים ובתוכו נמצאת המשבצת בה ניתן להקים את בית המגורים. משבצת זו, המכונה "המשבצת הצהובה", מאפשרת הקמת בית להורים, לבן ממשיך ולנכד (בגדלים משתנים). נחלה ב' הינה המשק החקלאי עצמו אשר צמוד (מבחינת זכויות) לבית. נחלה ג' הינה השטחים החקלאיים המשותפים של המושב והיא מעובדת על ידי כל המושב באופן מרוכז. ישנם מושבים אשר חילקו את נחלה ג' בין חברי המושב על פי משקים.
חשוב להדגיש כי נחלה א' ונחלה ב' אינן בהכרח צמודות זו לזו. בעת רכישת בית במושב, מומלץ לבחור נכס בו הנחלות נמצאות בסמוך זו לזו (וזאת על מנת למקסם את השימוש בנחלה החקלאית ולהקל על ההתנהלות עימה). נחלות סמוכות מקפלות בתוכן יתרונות משמעותיים. למשל, ניתן ליצור רצף בין השטחים ולעבד חלקים מנחלה א' בעיבודים חקלאיים.
אופי המושב
גורם נוסף אשר יכול להיות בעל משמעות מבחינת מחירו של הבית הינו אופי המקום. בדומה לכל עסקה נדל"נית, פעמים רבות המחיר נע ונד בהתאם לשכנים. ממש כמו בספר המפורסם - דירה להשכיר - גם כאן עליכם לשאול האם השכנים טובים בעיניכם. על פי רוב, הקהילות במושבים הינן הומוגניות והקבלה למושב מבוססת על ועדת קבלה העומדת על שמירת העניין. לדוגמא, רכישת בית במושב דתי לא תתאים בהכרח למשפחה חילונית, ומושב חילוני לא יהיה ה"אטרקציה" החמה ביותר מבחינת דתיים-לאומיים. אופי הקהילה הינו בעל משקל רב וזאת משום שהאוכלוסייה במושבים הינה קטנה ואינטימית. מדובר בדרך כלל ביישובים בהם גרות כמה מאות משפחות, ועל כן לכידות התושבים הינה גורם מפתח מבחינת ניהול אורח חיים תקין.
על פי רוב, הכניסה למושבים בישראל דורשת מהמועמדים המעוניינים ברכישת הנכס לעמוד בפני וועדה קליטה. וועדה זו בוחנת את התאמתה של המשפחה לאופי היישוב. לעיתים, הליך הקליטה כולל גם מבחנים חיצוניים (פילת) או שאלוני עומק אישיים. אכן, וועדת קבלה עלולה להיתפס בידי מועמדים מסוימים כמהלך מעט בעייתי. עם זאת, חשוב לזכור כי מושבים מבקשים לשמור על צביונם ולא בכדי. גיבושה של הקהילה הכרחי עבור החיים המשותפים. לאחרונה, בג"צ נדרש לבחון את הסוגיה הנ"ל במסגרת עתירה שהוגשה על ידי בני זוג ערבים שביקשו להתקבל למושב ונדחו על ידי וועדת הקבלה. ייתכן בהחלט כי יחול שינוי במעמדן של וועדות הקבלה בעתיד, אך כיום כוחן במותנם.
חינוך, איכות האוכלוסייה ואפשרויות תעסוקה
ככל שהאוכלוסייה במושב איכותית וחזקה יותר, כך המחירים במקום גבוהים בהתאמה. בעת רכישת בית במושב, חשוב לבחון גם סוגיות כגון חינוך פורמאלי ובלתי פורמאלי. האם פועל במושב בית ספר? האם קיימים פיתרונות לגיל הרך? האם המושב דואג לפעילות חברתית במסגרת קהילתית? האם קיים במקום מועדון נוער? מהו המרחק למוסדות הלימוד העל יסודיים? ועוד. אין כל ספק כי הגיוון החינוכי משפיע באופן ישיר על מחירו של הנכס. כמו כן, מושבים רבים מעניקים שירותים קהילתיים נוספים כגון בריכה שחייה, אולם רב תכליתי, מתנ"ס וכדומה.
אפשרויות תעסוקה הינן סוגיה נוספת המעסיקה רוכשים עתידיים של נכסים במושב. חשוב להדגיש כי למרות שבעבר מרבית המושבים בישראל הפעילו משקים חקלאיים ענפים, כיום, העיסוק בעבודת אדמה נמצא בירידה מסוימת. יותר ויותר חברי מושבים הניחו את המגל והקלשון ופנו למקצועות חופשיים. בימינו, ניתן למצוא במושבים רופאים, עורכי דין, עובדי הוראה, יזמים פרטיים, עובדי תיירות ועוד. אי לכך, חשוב לבחון היטב האם המושב נמצא בסמוך לצירי תחבורה ראשיים והאם הגישה ממנו למרכזי התעסוקה הינה נוחה ונגישה. דוגמא קלאסית לכך הינה קרבה לכביש 6 (המאפשר תנועה מהירה לצפון ולדרום).
עודכן ב: 05/12/2012