במסגרת דיון בלשכתו של היועץ המשפטי לממשלה, שנערך בהתאם לבקשתו של רשם האגודות השיתופיות, היועמ"ש קבע כי חבר אגודה שיתופית רשאי להפסיק את חברותו באגודה גם אם יש לו אליה חוב כספי.

 

יש לכם שאלה?

פורום דיני מושבים וקיבוצים אגודות שיתופיות | בן ממשיך

 

מדובר בעמדה של היועמ"ש המבוססת על פסק דין שניתן לפני כשנה בבית המשפט המחוזי בנצרת. בפסק הדין העקרוני, בית המשפט המחוזי ביטל סעיף בתקנון אגודה שיתופית אשר מנע את המהלך. הסעיף המדובר עסק בשלושה תנאים העומדים בפני חבר אגודה המבקש לבטל את חברותו:


1. החבר מקבל שירותים מהאגודה.
2. החבר הינו בעל זכות מקרקעין באגודה.
3. החבר הינו בעל חוב כספי לאגודה.


בית המשפט המחוזי ביטל כאמור את הסעיף. אי לכך, רשם האגודות השיתופיות פנה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לבחון האם מדובר בביטול גורף של הסעיף או שמא ניתן להותיר את הסעיף על כנו למקרים עתידיים. דהיינו, האם חבר אגודה שיתופית בעל חוב רשאי לבטל את חברותו או שאפשר לכפות עליו את החברות עד להסדרת העניינים הכספיים.

 

החופש להתאגד כולל גם את החופשה שלא להתאגד


יודגש כי היועץ המשפטי לממשלה הצטרף להליך בבית המשפט המחוזי בנצרת. דעתו בהליך המדובר הייתה כי לצד החופש להתאגד קיים גם החופש שלא להתאגד. כמו כן, היועץ המשפטי טען בהליך הנ"ל כי הפסקת החברות באגודה השיתופית איננה מבטלת את זכותו של המתיישב בנחלתו מבחינת המינהל.


השופט, האשם חטיב, קיבל את עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה וקבע בפסק דינו כי זכויותיו הקניינות של מתיישב אינן צריכות להיפגע מסיום חברותו באגודה השיתופית. השופט התייחס גם לכך שהחלטה כאמור יכולה להתבסס על החלטה 970 של מועצת מקרקעי ישראל. החלטה זו קובעת כי ביטול חברות באגודה איננה מביאה לביטול זכותו להתיישב בנחלתו מבחינת המינהל וכי היא איננה שוללת ממנו זכויותיו בנחלה. משמע, חברי מושב המבטלים את חברותם באגודה רשאים עדיין להחזיק בנחלתם ולהתגורר בה.


בפסק הדין נקבע כי כפיית התאגדות על אדם מנוגדת לזכויות היסוד במשפט הישראלי וסעיפים המגבילים את החבר מביטול חברותו - דינם להתבטל. במקביל, עתירה בעניין זה עומדת ותלויה בבג"צ. הדיון בלשכתו של היועמ"ש נערך אפוא על מנת לגבש את עמדת המדינה באשר לסוגיה שעל הפרק. בסופו של היום, ויינשטיין קבע כי יש לקבל את עמדתו של השופט חטיב בפסק דינו בבית משפט קמא. הודגש פעם נוספת כי החופש להתאגדות הינו גם החופש מהתאגדות.

 

מה לגבי השירותים מהאגודה?

 

היועמ"ש קבע גם כי אם מפסיק החברות ממשיך לקבל שירותים מהאגודה השיתופית, שומה על הצדדים להסדיר את הסוגיה "בדרכים המקובלות". הקביעה מבחנת הסדרת השירותים מול האגודה השיתופית מהווה אף היא עניין עקרוני הנוגע לחברי מושבים רבים. פעמים רבות, חברי מושבים מעוניינים להפסיק את חברותם באגודה אך הם חוששים באשר לקבלת השירותים אותם הם מקבלים מהאגודה בתור חברים בה. במקרים אלה, ניתן לנתק בין סיום החברות לבין קבלת השירותים וזאת על ידי הסדרת הסוגיה בין הצדדים.


למשל, השופט רון שפירא עסק בכך בעת"מ 4083/07. במקרה זה, בית המשפט פסל חיובים כספיים אשר וועד מקומי חייב את התושבים, וזאת משום שאלה לא קיבלו כנדרש את אישורו של משרד הפנים. עם זאת, בית המשפט הדגיש כי יש לשלם בעבור שירותים ועל כן יצאה הנחייה לחברי המושב לשלם בגין השירותים הנ"ל ככל התושבים במקום.