תמ"ש 22859-06-12 א.ק. נ' ר.א.ק
זוגות רבים מבקשים לרכוש דירה משותפת לאחר הנישואין. היות ולרובם אין את ההון המלא לשם רכישת הדירה, הדרך ה"פופולארית" לקנות נכס כה יקר הינה באמצעות נטילת משכנתא. מדובר אפוא בהלוואה רבת היקף המוחזרת על בסיס פירעון חודשי. מה עושים בעת פרידה? מי אמור לשאת בתשלומי המשכנתא לאחר הפרידה וטרם פירוק השיתוף בנכס? האם ניתן לגלגל את מלוא האחריות לפתחו של הגבר היות ומדובר בחלק ממזונות האישה והילדים?
יש לכם שאלה?
חיוב בתשלום החזרי משכנתא יכול להתבסס על שתי מערכות דינים - דיני הקניין (מתוקף השותפות על הנכס) ודיני המשפחה (מתוקף חובתו של הבעל לספק לאשתו ולילדיו מדור). מבחינת דיני הקניין, היות והדירה הינה נכס משותף, אשר לשם קנייתו נלקחה הלוואה, מוטל על שני הצדדים לעמוד בתשלום המימון החודשי בכדי לפרוע הלוואה זו.
רכיב מזונות או רכיב הוני?
במסגרת ע"א 864/94 שוקר נ' שוקר (אשר ניתן ב-1994), נקבע כי חיוב בן זוג בהמשך תשלום חלקו בהחזרי המשכנתא איננו סוגיה הקשורה למזונות. בעניין שוקר, בית המשפט קבע כי כאשר רק אחד מבני הזוג משלם את ההחזרים, ואילו בן זוגו איננו "נושא בנטל", הרי שהראשון מגדיל את הונו של השני. אי לכך, נקבע כי מדובר בעניין הקשור לרכוש המשותף ולדיני הקניין, ואין לכך דבר ועניין עם חובתו של האב/הבעל במזונות ילדיו ואשתו.
עם זאת, דיני המזונות מהווים אף הם את היחסים הרכושיים בין הבעל והאישה, וזאת כל אימת שבני הזוג נשואים. הדין העברי קובע כי הבעל/האב היהודי חייב לספק לאשתו ולילדיו מזונות הכוללים, בין השאר, מדור. במסגרת ע"א 803/85 ברזילאי נ' ברזילאי, שניתן ב-1985, נקבע כי מדור בנוי - בין השאר - מחובותיה של האישה כלפי הנכס. דהיינו, כאשר המגורים בנכס תלויים בהחזרי משכנתא, הבטחת המדור נעשית על ידי פירעון הלוואה זו. על כך, נקבע כי ניתן להכליל את המשכנתא במסגרת המזונות והמדור.
בית המשפט העליון טרם נתן הכרעה ברורה באשר למשכנתא בפרידה. דהיינו, לא הוחלט באופן ברור ומפורש האם מדובר ברכיב מזונות או ברכיב הוני. למעשה, כל מקרה נבחן לגופו וקיימים בפסיקות בתי המשפט החלטות לכאן ולכאן. לדוגמא, בית המשפט העליון נתן באפריל 2009 פסק דין אשר במסגרתו נקבע כי ניתן להתחשב בפסיקת מזונות זמניים בעניין המשכנתא, וזאת עד לפירוק השיתוף במקרקעין (ע"מ 853/09 פלוני נ' פלונית). כיום, ברוב המקרים, בתי המשפט לענייני משפחה מתייחסים למשכנתא באופן כפול - הן בתור רכיב הוני והן בתור רכיב של מזונות. השופט גייפמן, בתמ"ש (ת"א) 19574/96 אמינוב בלה נ' מתתוב איליה, קבע את הכללים מבחינת משכנתא כרכיב מזונות:
- כאשר משכנתא משולמת באופן חודשי, על ידי בן זוג או הורה, החיוב הינו מדין מזונות והוא בגדר של חיוב "מדור רעיוני". דהיינו, לולא החזר המשכנתא, ההורה המשמורן היה צריך לעזוב את הנכס ולשכור דירה. היות ואין כל ספק שהיה ניתן לחייב את הבעל בגין הוצאות שכירות, הרי שיש להתחשב בכך מבחינת המשכנתא.
- ההורה המשמורן אמנם מגדיל את הונו בכך שהוא מקבל "מדור רעיוני" שנפסק לטובתו, אך לא נגרם לאב/הבעל חיסרון כיס וזאת משום שהוא בכל מקרה היה מחויב בגין מדור חלופי לפי מפתח שכר דירה סביר.
- כאשר החזר המשכנתא גבוה וחורג מעלות שכר דירה סביר, רכיב המשכנתא יתחלק לשניים. החלק אשר שווה לשכר הדירה הסביר יהיה רכיב מזונות, ואילו היתרה תיחשב כרכיב הוני. תרופתה של האישה במקרים כגון דא יכולה להיות בכך שניתן לפרוס את המשכנתא לתקופה ארוכה יותר, ועל ידי כך להקטין את התשלומים החודשיים.
- מדור הינו חלק מהצרכים ההכרחיים. "מדור רעיוני" מחושב בהתאם להכנסותיהם של ההורים ובכפוף להתפלגות רכיב זה בין האם וילדיה. לדוגמא, כאשר מדובר באישה עם ילד אחד, חלקה של האם עומד על 70% ואילו חלקו של הקטין על 30% "בלבד".
- ניתן למנוע כפל משכנתא על ידי קביעת קיזוזים הדדיים, וזאת הן בתביעת מזונות אישה ו/או ילדים, והן בתביעה כספית של האם כנגד האב. קיזוז הינו מהלך מקובל בדיני משפחה.
השופטת שפרה גליק הציעה אף היא פיתרון בנוגע לסוגיה של חיוב בתשלומי משכנתא. לדידה, יש לחייב את הבעל/האב בתשלום המשכנתא עד לסכום המדור הריאלי (שכר הדירה הסביר) וזאת בכדי שלא לסכן את מדור הקטינים או האישה. היתרה הינה סכום הוני אשר צריך להתחלק באופן שווה בין הגבר ואשתו. הודגש כי הבעל רשאי לתבוע במסגרת פירוק שיתוף בדירה את החזרי המשכנתא שהגדילו את הונה של האישה.
בפסיקה אחרת, נקבע כי כאשר ניתן להבטיח את מדור האישה והילדים באופן חלופי, לדוגמא, על ידי דירה אחרת בבעלות הבעל או על ידי השכרת דירה חלופית לטובתם, כל החזר המשכנתא יהיה רכיב הוני שצריך להתחלק באופן שווה בין הצדדים.
תשלום החזרי משכנתא ותביעתם לאחר מכן, האמנם?
מבחינת בתי הדין הרבניים, כאשר בני הזוג רכשו בית יקר, החיוב בגין החזר משכנתא לא נחשב כחיוב מזונות אלא כחיוב הוני. נקבע כי כאשר הנכס רשום על שמם של הבעל והאישה, החובות אשר נוצרו בגינו הינם חובות הוניים ואינם קשורים למזונות ומדור. עם זאת, נקבע בבתי הדין הרבניים כי יש לחייב את האב/הבעל בתשלום מלוא החזר המכשנתא במידה והבית עלול להימכר בגין אי תשלום ההלוואה (ובכך עלול להיפגע המדור). במקרים כגון דא, עומדת לבעל הזכות לתבוע את התשלומים הללו מאשתו, בחזרה, כאשר יפורק השיתוף בנכס. מדובר בפסיקה שאומצה גם על ידי בית המשפט לענייני משפחה.
לסיכום, במרבית המקרים, כאשר מדובר בהחזר בגין הלוואת משכנתא, יש לבחון אותו בהתאם לשכר הדירה הסביר. דהיינו, עד סכום זה מדובר בחלק ממדור האישה והילדים, מעבר לכך - עסקינן ברכיב הוני. כמו כן, במקרים בהם האישה איננה יכולה לשאת במשכנתא הגבוהה, ואי תשלום ההלוואה יביא לפגיעה במדור, הלכה פסוקה היא כי ניתן לחייב את הבעל במלוא ההחזר, וזאת באופן זמני עד לפירוק השיתוף.