השילוב "הקטלני" של ירושה ומשקים חקלאיים עלול ליצור פעמים רבות מאבק קשה ביותר בין בן ממשיך לבין זוכה לפי צוואה או יורש כדין. מבחינת דיני המושבים והירושה, מדובר באחת הסוגיות הסבוכות והמורכבות ביותר, וזאת בעיקר משום שנותן המתנה, המוריש ובעל המשק, איננו נמצא עוד בחיים ולא ניתן להניח את המחלוקת לפתחו. כמו כן, החוקים הרלבנטיים וההוראות השונות עלולים לכלול בתוכם גם התנגשויות וסתירות.

 

יש לכם שאלה?

פורום דיני מושבים | דיני קיבוצים

פורום התנגדות לצוואה

פורום עיזבון


בעיות מסוג זה יכולות להתעורר גם כאשר לא מדובר במשק חקלאי או נחלה במושב. לדוגמא, לא אחת ניטשת מחלוקת בין אדם אשר קיבל מהמוריש מתנה בחייו, לעומת אדם אשר זכה באותו הנכס מתוקף צוואה כשרה. עם זאת, כאשר בדיני מושבים עסקינן, הסוגיה מסתבכת והולכת משום שמדובר בנכסים הכפופים גם לחוזים נוספים מול צדדים כגון מינהל מקרקעי ישראל ואגודות שיתופיות. להלן דוגמא למקרה כאמור.

 

בן ממשיך נפטר - האם אחיו יזכה במשק או שהוא יוותר בידי האלמנה?


הוריו של התובע, יורש משק לפי צוואה, הלכו לבית עולמם. בעת פטירתם, הם היו בעליה של נחלה במושב. בשנת 1986, ההורים חתמו על מסמכים המכירים בכך שאחיו של התובע ואשתו הינו בנים ממשיכים בנחלתם. הסוכנות היהודית ומנהל מקרקעי ישראל נתנו את הסכמתם לעניין זה עוד בחיי ההורים. תשע שנים לאחר מכן, בעוד ההורים בחיים, אחיו של התובע נפטר. דהיינו, אשתו נותרה כבת ממשיכה במשק. ההורים ערכו כעת צוואה מחודשת ובה קבעו כי הם מעוניינים שהתובע יהיה הבן הממשיך לאחר פטירתם. בין לבין, אשתו של האח נשאה בשנית, וזאת ככל הנראה הייתה הסיבה אשר בגינה ההורים ביקשו לשנות את זכויותיה במשק. שלוש שנים לאחר פטירת האח, מתו גם ההורים.


במסגרת התביעה דנן, התובע טען כי יש לקבוע את היותו הבן הממשיך בנחלה ולחילופין יש לחייב את אשתו לשעבר של אחיו המנוח לפצותו. בית המשפט קבע כי דין התביעה להידחות. השופטת קבעה כי הזכויות אשר הועברו לאשתו לשעבר של האח המנוח היו למעשה מתנה שהושלמה עוד בחיי ההורים, וכעת לא ניתן לחזור ממנה, גם לא בצוואה.


בפסק הדין נקבע כי לפי החוזה המשולש אשר חל על הנחלה (חוזה בין המושב, הסוכנות היהודית ומינהל מקרקעי ישראל), ההורים לא היו יכולים להוריש במסגרת צוואה את זכויותיהם בנכס ללא אישור שאר הצדדים לחוזה המשולש. דהיינו, היות והם החזיקו בזכויות ברי רשות בנחלה, ולא מדובר בזכויות שניתן להורישן (אלא להעבירן בכפוף להסכמתם הסוכנות, המושב והמינהל), חוק הירושה לא היה רלבנטי והוא לא מנע הענקת מתנות לאחר המוות. בפסק הדין נקבע כי אשתו לשעבר של האח המנוח קיבלה את זכויותיה בנחלה על פי דין והסכמה, ולא היה מדובר במתנה שניתן לחזור ממנה. כמו כן, הודגש כי הנתבעת (האישה לשעבר) שינתה את מצבה לאור מתנה זו וגם מכורח זה לא היה מקום ללכת אחורה בנתיב שהתבקש על ידי התובע.