בית הדין הארצי לעבודה התיר פרסום החלטה אשר מאפשרת את קיומה של שביתת מאבטחי שרים המועסקים בחברת השמירה "מיקוד". על פי פסק הדין בארצי, מדובר בחברת שמירה אשר מעסיקה 665 מאבטחי שרים. לאחרונה, הסתדרות העובדים הלאומית הפכה להיות הארגון היציג של המאבטחים וזאת בעקבות הצטרפות של למעלה משליש מהם להסתדרות.

 

יש לכם שאלה?

פורום זכויות עובדים

פורום זכויות מעסיקים

פורום בית דין לעבודה

 

בפברואר האחרון, הסתדרות העובדים הלאומית הודיעה לחברת השמירה על כוונתם של העובדים לשבות בעקבות הפרת זכויות עובדים שונות. בין העילות אשר הוצגו בעניין השביתה הודגשו אי הצגת תנאי עבודה, החלת תנאי עבודה באופן חד צדדי, קליטת מאבטחים חדשים בתנאי העסקה נחותים, אי מתן תוספות שכר ושינוי נוהלי עבודה באופן חד צדדי.


לפני כחודשיים, בית הדין לעבודה התיר למאבטחים לשבות ואף קבע כי ניתן לפרסם את החלטתו בעניין. בעקבות ערעור אשר הוגש על פסק הדין, בית הדין הארצי הורה שלא לפרסם את ההחלטה. עם זאת, בית הדין הארצי דחה את הערעור לגופו וקבע כי המאבטחים יוכלו לשבות. בינתיים, השביתה הושעתה. אי לכך, המדינה ביקשה פעם נוספת שהחלטת בית הדין לא תפורסם וזאת בטענה כי הפרסום עלול "לפגוע בביטחון המדינה". הבוקר (2.8), הנשיאה נילי ארד התירה את הפרסום.


עובדי חברה פרטית רשאים לשבות


בהחלטה נקבע כי כאשר מאבטחי השרים הועסקו על ידי השב"כ, חל עליהם איסור לשבות ולהתאגד. עם זאת, נקבע כי האיסור הנ"ל פקע כאשר המדינה החליטה להעביר את העסקתם של המאבטחים לחברות קבלן חיצוניות על פי מכרז. נקבע כי הפרטת הענף והעברתו לידיים פרטיות יצרו את התנאים המאפשרים לעובדים למצות את זכויותיהם השונות, לרבות זכות השביתה.


"במצב הדברים כיום, המאבטחים רשאים בהחלט להתארגן ולנקוט באמצעים ארגוניים, ועל כן אין לאסור עליהם לשבות לשם מאבק על זכויותיהם", כתבה ארד בהחלטתה, "לאחר שהגישור אשר נערך בין הצדדים בפני השופט בדימוס יצחק זמיר לא הניב פירות, מדובר בשביתה אשר מטרותיה הינן לגיטימיות". עם זאת, ארד הזכירה להסתדרות העובדים הלאומית כי מדובר במאבטחים העוסקים במשימה בעלת אחריות ציבורית חשובה ועל כן שומה עליה לשקול את מידתיות השביתה תוך איזון בין זכויות העובדים לבין האינטרסים הביטחוניים של השרים אותם הם מאבטחים.


המדינה טענה כי ניתן לאשר את השביתה אך ורק כאשר עסקינן ב"תפקידי מעטפת". דהיינו, תפקידים אשר אינם נוגעים באופן ישיר לפעילות אבטחת השרים (בישראל ובחו"ל). בית הדין לעבודה קבע כי מדובר בגישה כוללנית של המדינה אשר אין לקבלה, וזאת משום שהיא תשלול למעשה את זכותם של המאבטחים לשבות. בנוגע למתכונת השביתה אשר אושרה, הפרטים בעניין נותרו אסורים לפרסום.