בית המשפט המחוזי פסק פיצויים בסך 16 מיליון שקלים לבעלי קרקע באזור התעשייה קריית אריה בפתח תקווה, אשר מקרקעין בבעלותם הופקעו ללא תמורה לשם הקמת מבני ציבור שלא נבנו הלכה למעשה. מדובר בפיצויים אשר ישולמו לבעלי הקרקע על ידי עיריית פתח תקווה, 12 שנים לאחר שהוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר אישרה את התוכנית להפקעתם. בית המשפט קבע כי הפיצויים ישולמו, בין השאר משום שלא הוכח כי היה צורך להפקיע את המקרקעין.

 

יש לכם שאלה?

פורום מקרקעין

פורום דיני מושבים וקיבוצים


הקרקע המדוברת הופקעה על ידי עיריית פתח תקווה לשם הקמת מבני ציבור. דא עקא, בפועל קיים במקום חניון. בעלי הקרקע הגישו תביעה כנגד המהלך וטענו כי שטח בגודל של כ-4,500 מ"ר הופקע מידיהם ללא הצדקה וללא תמורה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בפתח תקווה. השופט, אברהם יעקב, מבית המשפט המחוזי מרכז, קיבל אפוא את התביעה.


על פי חוק התכנון והבנייה, רשות מקומית רשאית להפקיע ללא תמורה עד 40% מחטיבת קרקע, וזאת כל אימת שמדובר בהפקעה לשם הקמת מבני ציבור. עם זאת, במקרה דנן, השופט הדגיש כי לא הוקמו במקום מעולם מבנים ציבוריים. למעשה, מדובר בשטח אשר הופקע לשם הקמת חניון הצמוד למפעל שטראוס, וזאת לאחר שהוא נסלל, גודר והוצב בכניסתו שלט אשר נשא את סמלה של העירייה. יודגש כי השלט המדובר הוסר עם הגשת התביעה. "המשיבות כשלו מלהראות צורך ציבורי אשר למענו הופקעו המקרקעין, וזאת חרף הצורך הדחוף לכאורה בשטח", נכתב בפסק הדין, "העובדה שהעירייה הציבה בכניסה לחניון שלט אשר הציג את המקום כחניון שטראוס, וזאת כאשר החברה לא הייתה בעלת זכות כלשהי בשטח, תמוהה". בסופו של יום, בית המשפט קבע כי העירייה תשלם לבעלי הקרקע בגין שוויו המלא של השטח, בתוספת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של כ-150,000 שקלים.