סע (חי') 10915-02-11 הסתדרות המהנדסים בישראל נ' מדינת ישראל - המשרד להגנת הסביבה
בית הדין לעבודה קבע כי מהנדסים העובדים במשרד להגנת הסביבה יקבלו שכר בעבור שעות כוננות בלילה. מדובר בתביעה אשר הוגשה לפני כשנה על ידי כ-50 עובדים במשרד הממשלתי. במסגרת התביעה, נטען כי למרות שהמהנדסים היו מחוייבים, לפי חוק החומרים המסוכנים, לקחת חלק בצוות כוננות של 24 שעות ביממה, כל ימות השנה ובכל הארץ, תקנון שירות המדינה (התקשי"ר) הכיר בזכאותם לגמול רק עד חצות ולא עד שבע בבוקר עם תום המשמרת.
יש לכם שאלה?
התובעים, אשר הינם מהנדסים בכירים המאוגדים בהסתדרות המהנדסים, התנהלו במשך שנים מול המשרד להגנת הסביבה בעניין זה. לא אחת, הובטח להם כי העניין יוסדר. עם זאת, נציבות שירות המדינה ומשרד האוצר "הכשילו" פעם אחר פעם את פיתרון המחלוקת בטענות של העדר תקציבים. לאחר שהמשא ומתן לא הניב פירות, הצדדים פנו לגישור בפני הממונה על השכר באוצר לשעבר, יובל רכלבסקי. למעשה, המחלוקת הייתה לא רק בין המהנדסים למדינה, אלא בין המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר.
תוספת של כ-2,000 שקלים לחודש
הגישור לא צלח ובשלב מסוים במהלכו אף עלתה הצעה לחדול מהצבתם של המהנדסים בכוננות בכל שעות היממה. המדינה הדגישה בעניין זה כי רק פעמים ספורות בלבד נדרש הכונן להגיע בשעות הלילה לטיפול באירוע בו היו מעורבים חומרים מסוכנים. הפרקליטות האזרחית במחוז חיפה, אשר ייצגה את המדינה בהליך, טענה כי תשלום בעבור כונניות הלילה יביא באחת לתוספת של 2,000 שקלים לחודש לכל אחד מהתובעים. מנגד, מוריס שגיא, יו"ר ועד המהנדסים במשרד להגנת הסביבה לשעבר, טען כי במרוצת השנים נאלצו הוא וחבריו לעבוד שעות רבות ללא גמול. לטענתו, מדובר היה בכשתיים שלוש משמרות כוננות בשבוע. שגיא הוסיף כי המהנדסים התריעו בנוגע לסוגיה פעם אחר פעם אך טענותיהם נפלו על אוזניים ערלות.
לטענת התובעים, בשלב מסוים עלה בליבם גם רעיון להשבית את העבודה, אך תוכנית זו נפסלה בשל התחשבות ב"רגישות הציבורית". העובדים טענו כי אם הממשלה סבורה שהכונניות אינן דרושות, עליה לבטל אותה. עם זאת, טענו התובעים, הממשלה לא יכולה להמשיך ולאחוז במקל משתי קצוותיו - מחד לחייב בכונניות לילה, ומאידך לא לשלם שכר בגינן.
הפקליטות האזרחית הביעה לאורך כל אורך הדיון המשפטי חשש כבד מפני "השלכות רוחביות חסרות תקדים על תקציב המדינה". לטענתה, קבלת התביעה במקרה זה הייתה עלולה להביא ל"גשם של תביעות" מצד עובדים אחרים המועסקים בכוננויות לילה. כפי שצוין לעיל, בית הדין לעבודה דחה את טענות המדינה וקיבל את תביעת המהנדסים. כעת, עובדי המשרד אמורים לקבל, ככל הנראה, תשלומים רטרואקטיביים בשיעור של כ-14 מיליון שקלים.