הצעת חוק בעלת משמעות רבה עבור נשים אשר אינן מצליחות לגבות מזונות אושרה ביום ראשון (13.5) על ידי ועדת השרים לחקיקה. על פי ההצעה, נשים אלה תוכלנה מעתה לפתוח כנגד החייב תיק בהוצאה לפועל ומערכת ההוצאה לפועל תנקוט בעצמה בצעדים לגביית החוב. עד היום, המערכת הבירוקרטית היוותה מכשול משמעותי אשר חסם את דרכן של נשים רבות לממש פסקי דין מזונות אשר ניתנו לטובתן. למעשה, האישה נדרשה לנהל את הליך הגבייה המתיש והמסורבל לאחר פתיחת התיק, ובמסגרת זו היה עליה לבצע פעולות שונות אשר דרשו ממנה ממאמצים, משאבים, זמן ומיומנות.
יש לכם שאלה?
על פי נתונים אשר נאספו במסגרת גיבוש הצעת החוק, מרבית הזוכות בתיקי מזונות לא היו מיוצגות על ידי עורכי דין מטעמן. אי לכך, הן התקשו לנהל את התיק ולא ידעו מהי הדרך הראויה והיעילה להביא לגביית החוב. כמו כן, פעמים רבות הנשים חששו מהחייבים בעת פתיחת התיק וזאת בגין התרבות מקרים של אלימות במשפחה, הן פיסית והן מילולית, מצד חייבים במזונות. לא אחת, החשש מפני אלימות החייב, לצד חוסר הידע בהתנהלות מול מערכת ההוצאה לפועל, הביאו נשים רבות "לוותר" על המזונות ולהסתדר בכוחות עצמן. מיותר לציין כי התייאשות זו פגעה בראש ובראשונה בילדים ובזכותם למזונות מאביהם.
מסלול מיוחד - "מסלול מזונות"
כפי שפורסם לאחרונה, בהוצאה לפועל נספרו כ-97,000 תיקי מזונות פתוחים נכון לסוף הרבעון הראשון של שנת 2011. חובותיהם המצטברים של החייבים במזונות לפי תיקים אלה עמדו על כ-1.5 מיליארד שקלים. כמו כן, סכום החוב כולל ריבית והצמדה הגיע עד כדי 11 מיליארד שקלים. 70% מהתיקים הנ"ל הינם תיקי מזונות של זוכים פרטיים. המוסד לביטוח לאומי, אשר אמור לסייע לנשים לגבות את המזונות מן החייבים, מדווח לאחרונה כי הוא זוכה רק בכ-56% מהתיקים. במקרים כגון דא, המוסד לביטוח לאומי משלם לאישה מזונות ופונה לחייב על מנת לגבות את חובו.
ההצעה הנ"ל, אשר גובשה ביוזמתו של דוד מדיוני, מנהל רשות האכיפה והגבייה, גורסת כי יש להקים במערכת ההוצאה לפועל מסלול מיוחד בשם "מסלול מזונות" אשר במסגרתו תיכנס ההוצאה לפועל בנעלי הזוכה ותפעל – עם מעורבות מינימאלית בלבד של האישה – כנגד החייב. מוצע כי האישה לא תידרש לבצע פעולות נוספות לשם גביית החוב, וזאת לאחר פתיחת התיק במסלול המזונות.