תעא (ת"א) 7826-06
אדם אשר הועסק בחברת שמירה במשך כשבע שנים הגיש תביעה לאחר פיטוריו וטען כי מדובר במהלך אשר מקורו היה באפליה על רקע גיל. נסיבות סיום עבודתו של התובע היו כדלקמן. העובד הועסק בחמש השנים האחרונות לעבודתו בבית ויקטוריה בתל אביב. בחודש פברואר 2006, החברה הודיעה לעובד כי הוחלט להעביר אותו לעבוד באתר אחר. אי לכך, הוצעו לו הצעות עבודה חלופיות. התובע סירב להצעות החדשות וזאת בגין הרעת תנאים ואי התאמה. בסוף חודש פברואר 2006, החברה שלחה לתובע מכתב לפיו הוא זנח את עבודתו לאור סירובו להסכים לשינוי אתר השמירה. יש לציין כי בשנת 2006, התובע היה בן 65 (שנתיים לפני גיל הפרישה).
יש לכם שאלה?
פורום שוויון הזדמנויות בעבודה | אפליה בעבודה
בנוגע להצעות העבודה החלופיות, בית הדין לעבודה הדגיש כי מדובר היה בהצעות שעלו כדי הרעת תנאים של ממש בתנאי העבודה. הצעת עבודה אחת הייתה במסגרת עבודה מפוצלת, תוך הפחתת שעות ובריחוק מביתו של העובד (דהיינו, הוא לא היה יכול לעשות דבר בין המשמרות המפוצלות בבוקר ובצהריים). הצעת העבודה השנייה הייתה עבודה בחניון תת קרקעי. התובע במקרה זה טען כי היות והוא אדם מבוגר בן 65, והיות והוא היה מועסק במשך תקופה ארוכה בבניין ממוזג, הוא אינו יכול לעבור ולעבוד בחניון. בית הדין לעבודה קיבל את טענותיו של האחרון ונקבע כי הן הועלו בתום לב. בסופו של היום, נקבע כי לא מדובר בזניחת עבודה אלא בפיטורים.
25,000 שקלים בגין אפליה על רקע גיל
סעיף 2(א) לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע כי אין להפלות עובד על רקע גיל. סעיף 9(א) לחוק זה מוסיף וקובע כי במקרים בהם מוגשת תביעה בגין אפליה במקום העבודה, די בכך שהעובד יוכיח שלא היה במעשיו ו/או בהתנהלותו כדי להביא לפיטוריו, על מנת שנטל ההוכחה יעבור לכתפי המעביד. דהיינו, במידה והעובד מוכיח שלא היה סיבה לפטרו, מוטל על המעסיק להוכיח את סיבת הפיטורים. מעביד אשר לא ישכיל להרים נטל הוכחה זה, עלול למצוא עצמו משלם פיצויים בגין אפליה במקום העבודה.
במקרה דנן, בית הדין לעבודה קבע כי חברת השמירה לא הוכיחה כל סיבה אשר הייתה יכולה להצדיק את פיטוריו של התובע. החברה ניסתה לטעון כי תלונות על תפקודו של התובע התקבלו אצלה חדשות לבקרים. עם זאת, לא הוצגה ולו ראשית ראיה לעניין זה. "בנסיבות אלה, כאשר מדובר בעובד בגיל מבוגר ומתקדם, וכאשר שלא הועלתה בפני כל סיבה עניינית לפיטוריו לאור התנהלות הנתבעת בעניין הפסקת העסקתו, הרי התובע ביסס את טענתו, כי פוטר מחמת גיל", נכתב בפסק הדין, "לאור האמור לעיל, הפיצוי לו זכאי התובע יועמד על סך של 25,000 ₪".