דמ"ש 48928-11-11
סעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד אשר התפטר מחמת מצב בריאותי, שלו או של בני משפחתו, זכאי לפיצויי פיטורים. עם זאת, לא מדובר בכל מקרה של התפטרות בשל מצב בריאותי. עובד אשר מבקש "ליהנות" מסעיף 6 לחוק הנ"ל צריך לעמוד בשלושה תנאים מצטברים – טענותיו עוגנו במסמכים רפואיים, תנאי העבודה לא אפשרו לו להמשיך לעבוד בשל מצבו הבריאותי, ושאר נסיבות העניין היוו סיבה מספקת להתפטרותו.
במקרים בהם מונחות לפתחם של בתי הדין לעבודה תביעות שזהו עניינן, נטל ההוכחה בהליך מוטל על כתפיו של העובד. דהיינו, עליו להוכיח כי לא הייתה לו ברירה אלא להתפטר בדין מפוטר מחמת מצבו הבריאותי. ביסוס תביעה כגון דא צריך להיות על ידי מסמכים רפואיים והוכחת תנאי העבודה ויתר נסיבות העניין.
יש לכם שאלה?
למעשה, מוטל על העובד להוכיח קשר סיבתי בין ההתפטרות ובין מצבו הבריאותי. כפי צוין לעיל, קשר סיבתי זה מורכב לא רק ממצב בריאותי אלא גם מתנאי העבודה ונסיבות המקרה הספציפי. למשל, המעביד יכול להציע לעובד תפקיד אחר בעסק אשר יהלום את מצבו הבריאותי. יתרה מכך, מוטל על העובד להעניק למעביד הודעה מוקדמת לפני התפטרותו וזאת על מנת לאפשר למעסיק "להציע לו עבודה אחרת או תנאי עבודה שונים באופן אשר ישפיע על שאר הנסיבות". יצוין כי העובד איננו מחויב לקבל על עצמו כל תפקיד (למשל, הוא רשאי לסרב לתפקיד שאיננו הולם את כישוריו).
פעמים רבות, עובדים מתפטרים מחמת מצב בריאותי ממקום עבודה אחד, ומבקשים למצוא לעצמם "מקום עבודה חלופי אשר יתאים למצבם". יודגש כי העובדה שהעובד עזב מקום אחד, והתחיל לעבוד במקום אחר, איננה קובעת קטגורית שהתפטרותו של האחרון לא הייתה בשל מצבו הבריאותי. עם זאת, ברור אפוא כי כל מקרה שונה ממשנהו וכל עובד אחר מרעהו. במקרים בהם בתי הדין לעבודה נדרשים לבחון סוגיות כגון דא, השופטים מסתכלים על כל התמונה ובוחנים את הסוגיה כמכלול.
התפטרות לאחר תאונת עבודה – האם פיצויי פיטורים?
להלן דוגמא למקרה כאמור. מדובר בתביעתו של עובד לפיצויי פיטורים, וזאת בעילה של "התפטרות מחמת מצב בריאותי". במקרה דנן, התובע נפצע בתאונת עבודה וכתוצאה מכך נפגע גם מצבו הבריאותי. אי לכך, הוא טען, לא הייתי לי ברירה אלא להתפטר. העובד אף צירף למכתב ההתפטרות תעודה רפואית מאורטופד. בית הדין לעבודה קבע כי לא היה די במעשיו של העובד בכדי לזכותו בפיצויי פיטורים. בית הדין הגיע למסקנה זו מחמת מספר טעמים:
- התובע לא הציג אישור מרופא תעסוקתי אשר קבע כי הוא איננו יכול להמשיך ולעבוד בחברה. התובע אמנם העיד כי הוא הלך לרופא תעסוקתי לאחר התפטרותו, אך לא הציג את התעודה שנכתבה לו על ידי רופא זה (ככל שנכתבה).
- התובע נעדר כחודש מהעבודה לאחר תאונת עבודה שעבר. עם זאת, בתום חודש זה הוא חזר לעבודתו כרגיל.
- התובע לא העמיד בפני המעביד את האפשרות להקל עליו בעבודתו וכבר עם הצגת מצבו הרפואי עתר לתשלום פיצויי פיטורים. "המכתב בדבר הפסקת העבודה היה החלטי ולא הותנה בתנאי כלשהו. בסך הכול, צוינו בו מספר סיבות שהתובע ציין כעילות להתפטרותו, הא ותו לא", נכתב בפסק הדין.