תמ"ש 15754-12-09

 

המציאות הישראלית כיום מהווה קרקע פורייה למערכות יחסים זוגיות ללא כניסה בשערי ברית הנישואין. בני זוג רבים בישראל מנהלים חיי משפחה ומשק בית משותף בתור "ידועים בציבור". חשוב לדעת כי מדובר במעמד משפחתי אשר בהיבטים רבים מקביל וחופף ליחסיהם של בעל ואישה. כמו כן, סכסוכים בין בני זוג ידועים בציבור נדונים בבתי המשפט לענייני משפחה. להלן מקרה בו ידוע בציבור, אשר נפרד מבת זוגו לאחר כעשר שנים, טען כי הוא זכאי למחצית הזכויות הרכושיות אשר נצברו במהלך החיים המשותפים. לטענתו, הוא היה זכאי גם למחצית הזכויות בדירה בבעלות האישה, וזאת משום שהוא השקיע כספים רבים בנכס.

 

יש לכם שאלה?

פורום ידועים בציבור

פורום הסכם ממון

פורום חלוקת רכוש

פורום זכויות הגבר במשפחה


כפי שצוין לעיל, בני הזוג ניהלו מערכת יחסים במשך כעשר שנים. במרוצת השנים נולד להם ילד משותף והם גרו בדירה אשר הייתה בבעלותה של האישה. הדירה הנ"ל נרכשה על ידי האישה ועל ידי בעלה לשעבר. המשכנתא על הנכס הייתה מונחת לפתחה של האישה והיא שולמה מחשבון הבנק שלה. עם פרידת הצדדים, הגבר פנה לבית המשפט לענייני משפחה בטבריה ועתר לזכויות שונות לרבות מחצית מהזכויות בנכס.


לטענתו, במקום נערך שיפוץ מקיף ויקר, אשר שולם מכספו, והדבר הקנה לו זכויות משווי השבחת הדירה. הגבר טען כי השיפוץ עלה כ-300,000 שקלים. לטענתו, היות והוא היה בן זוגה של הנתבעת, והיות והוא התגורר עמה בדירה במשך שנים רבות וניהל עמה משק בית משותף, אזי מדובר בידועים בציבור. כמו כן, הגבר הוסיף כי במסגרת הליך משפטי אחר הנתבעת כבר הודתה בהיותה ידועתו בציבור. לטענתו, הוא השקיע במהלך השנים כספים רבים בחיים המשותפים (לרבות השתתפות בתשלומים החודשיים למשכנתא). "אי לכך", טען התובע, "זכאי אני למחצית מהזכויות, לרבות מחצית מהזכויות בנכסים".


האישה מכחישה – "הייתה הפרדה רכושית מוחלטת"


האישה הכחישה את טענותיו של הגבר מכל וכל. לטענתה, היא לא ניהלה עם התובע חשבון משותף ולאורך השנים לא התקיים בין בני הזוג שיתוף רכושי או כלכלי. האישה הוסיפה כי השקעותיו של התובע בשיפוץ הנכס היו "השקעות זניחות" וזאת משום שהקבלנים אשר ביצעו את השיפוץ היו קרובי משפחה שלו (שלא קיבלו שכר או לכל היותר השתכרו באופן "שחור"). זאת ועוד, האישה טענה כי הכספים אשר שימשו את בני הזוג לשיפוץ הבית היו כספים שהתקבלו מחברת הביטוח לאחר נזק שנגרם לרכב המשותף, וכספים שהתקבלו מברית המילה של הבן המשותף.


בית המשפט קבע כי אין כל ספק שבני הזוג שלפניו ניהלו חיי משפחה ומשק בית משותף כבני זוג נשואים לכל דבר ועניין. השניים אף הגדירו את עצמם כבני זוג ידועים בציבור מול בית המשפט (בהליך אחר). זאת ועוד, לא היה ניתן להתעלם גם מכך שלבני הזוג ילד משותף והם חיו ביחד כ-10 שנים. אי לכך, נקבע כי התובע זכאי למחצית שווי ההשבחה של הנכס שהוערך בכ-300,000 שקלים. אולם, בית המשפט הורה לקזז מסכום זה את דמי המזונות עבור הילד (וכן את חלקה של התובעת בביטוח המנהלים של הגבר). כמו כן, בית המשפט קבע כי דין תביעתו של הגבר להחזר תשלומי הלוואת משכנתא – דינה להידחות. בפסק הדין נכתב כי המגורים של התובע בדירתה של האישה "חסכו ממנו תשלומי שכירות" ואין מקום להתחשבנות, במסגרת חיים משותפים, בכספים שהוצאו לשם מימון התא המשפחתי.