צוותים של הכונס הרשמי פשטו ביום ראשון האחרון (18.12) על ביתו ומסעדותיו של כוכב התוכנית "מאסטר שף", השף אייל שני. מדובר בפשיטה אשר מקורה בהחלטה שהתקבלה על ידי השופטת ורדה אלשיך בתיק פשיטת הרגל של השף המפורסם.

 

יש לכם שאלה?

פורום פשיטת רגל

פורום גביית חובות

פורום חשבון מוגבל

פורום איחוד תיקים

 

במסגרת הפשיטה, הוחרמו מחשבים, מסמכים וטלפונים סלולאריים, וזאת בעקבות הוראה של השופטת אלשיך, הכונס הרשמי (ד"ר דוד האן), ועו"ד ארז חבר, הנאמן בפשיטת הרגל.


הסתבכותו של שני החלה עם כשלון עסקיו וסגירתה של מסעדת "אוקיינוס", מסעדה מפורסמת בבעלותו אשר הייתה במשך שנים מוסד מוביל בענף ההסעדה בישראל בכלל, ובירושלים בפרט. הליך פשיטת הרגל הנ"ל מתנהל כנגד שני במשך השנים אך לטענת משרד המשפטים, האחרון פועל בחוסר תום לב כלפי נושיו והוא כמעט ולא שילם להם דבר במרוצת השנים.

 

לדוגמא, למרות ששני השתכר באופן נאה, הן בשל היותו "סלבריטאי" בתוכנית אשר שברה את כל שיאי הרייטינג של תוכניות הריאליטי בשנים האחרונות, והן בהיותו שותף בשלוש מסעדות יוקרתיות, האחרון דיווח על הכנסה של 6,000 שקלים נטו לחודש בלבד. כמו כן, נטען כי בשנת 2011 הציע שני הסדר נושים לפיו הוא ישלם לקופת הנושים כמיליון וחצי שקלים, בתוספת מחצית מתקבולי המדיה אשר היו אמורים להגיע אליו במשך שנתיים. עם זאת, נטען כי שני הפר את הסדר הנושים באופן כליל.


בית המשפט המחוזי מתח ביקורת חריפה על שני. צו התשלומים החודשי שלו הועלה ל-25,000 שקלים בחודש, ונקבע כי אין ספק שהחייב במקרה דנן מסלף את הכנסתו ומציג אותה כמשכורתו של אחרון המלצרים. כמו כן, השופטת ציינה כי ייתכן ויש לבחון נקיטת הליכים פליליים כנגד החייב. כאמור, אלשיך לא חסכה שבטה משני בהחלטתה.

 

"מדובר בחייב אשר עשה הרגל לעצמו לזלזל, לפגוע ולהתל בנושיו, וזאת כמעט בעזות מצח, חוצפה בלתי נתפשת ובאורח מוצהר. התנהלותו של האחרון כוללת מעשים אשר חורגים בחומרתם אף ממעשיהם של חייבים חסרי תום לב ומתוחכמים אחרים", כתבה אלשיך, "חומרה מיוחדת נובעת מן העובדה כי עניין לנו בחייב אשר הינו שף מן השורה הראשונה, דמות מפורסמת וידועה בציבור. האורח בו הוא שם את הדין ללעג ולקלס, מהווה – אף יותר מאשר במקרים אחרים של חייבים המבריחים נכסים ומעלימים כושר השתכרות – בבחינת מסר לציבור הרחב, כי הדין הוא חסר שיניים וניתן לעשות צחוק מהנושים".


פשיטת רגל – בין הליך אזרחי לפלילי


פשיטת רגל, בהווייתה ובתכליתה, שייכת למשפט האזרחי. מדובר בהליכים אשר מטרתם הינה כפולה. מצד אחד, פשיטת הרגל מאפשרת לחייב להביא להפסקת "מצוד הנושים", לפרוע את חובותיו בצורה הטובה ביותר מבחינתו, ולפתוח בדף חדש. מבחינת הנושים, הליכי פשיטת הרגל מאפשרים גבייה מהירה ויעילה של החוב או חלקו ומעניקים בידיהם כלים לפעול כנגד חייבים סרבניים וחסרי תום לב (לדוגמא, חייבים המבריחים נכסיהם). ישנם מקרים בהם הליכי פשיטת הרגל חורגים מההליך האזרחי ו"גולשים" להליכים פליליים.


הן החייבים והן הנושים מחויבים במסגרת הליכי פשיטת הרגל לעמוד בדרישות ותנאים שונים. אי עמידה באלו עלולה להביא לנקיטה בסנקציות פליליות כנגד מפר התנאי. כמו כן, כאשר עסקינן בעבירה פלילית, העובר אותה מסתכן לעיתים אף במאסר בפועל (מאחורי סורג ובריח). על פי פקודת פשיטת הרגל, ניתן להטיל אחריות פלילית על פושט רגל בגין התנהלותו בהליך ועד שנתיים לאחר מכן. כמו כן, יצוין כי הליכים פליליים בפשיטת רגל נעשים ביוזמת כונס הנכסים או הנושים (בניגוד להליכים פליליים "רגילים" אותם יוזמת הפרקליטות).


עבירות פליליות בהליכי פשיטת רגל, מהן?


ישנן מספר עבירות והפרות אשר נעשות בהליכי פשיטת רגל ואשר יכולות להוות עבירות פליליות. לדוגמא, מתן עדות שקר בנוגע להיות אדם נושה של פושט רגל הינה עבירה פלילית אשר מאסר של שנה בצידה. כמו כן, מסירת מידע כוזב או חלקי לכונס הנכסים הרשמי מהווה אף היא עבירה פלילית (אשר העונש בגינה הינו עד שנת מאסר). חייב אשר איננו מגלה נכסים, בזדון, מסתכן בעבירה פלילית אשר דינה שלוש שנות מאסר. שלוש שנות מאסר עלול להיות דינו גם של חייב אשר מונע מסירת נכסים הנמצאים בשליטתו.

 

במידה והחייב ייסד תאגיד או היה בעל עניין בתאגיד, ללא אישור בית המשפט, מדובר בעבירה פלילית אשר עלולה להביא לגזר דין חמור של עד שלוש שנות מאסר. כמו כן, חייב עובר עבירה פלילית כאשר הוא עושה שימוש בניגוד למגבלות בכרטיס אשראי. בנוסף, אדם אשר עוזב את הארץ, ולוקח עימו נכס, וזאת על מנת לחמוק מתשלום החוב, דינו מאסר שלוש שנים.


עבירות חמורות בפשיטת רגל


ישנם מספר מעשים אשר עלולים להיחשב כעבירות פליליות חמורות אשר העונש בגינם עומד על עד ארבע שנות מאסר בפועל. בין עבירות אלה ניתן למנות:

  • השגת נכסים באשראי תוך הצגת טענות שווא.
  • אי הצגה ואי מסירה של מסמכים, או הצגת מסמכים אשר מטרתם לרמות.
  • מצב שווא בנוגע להפסדים כספיים.
  • אי גילוי, אי מסירה, או הברחת נכסים.
  • עריכת הסכם נושים במרמה.
  • העברה או שעבוד של נכס אשר לא ניתן תשלום בעבורו.

עודכן ב: 28/04/2014