עפ 070697/08
האכיפה בתחום הנהיגה בשכרות בישראל התגברה באופן משמעותי בשנים האחרונות. כיום, פקודת התעבורה קובעת עונשי מינימום על נהגים אשר נתפסים כאשר הם אוחזים בהגה בגילופין. מהו אפוא דינו של נהג, אשר נהג בשכרות ברמה נמוכה (280 מ"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף), כאשר האחרון הינו חייל בסדיר המשרת בתפקיד נהג? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט המחוזי.
יש לכם שאלה?
מצד אחד, פסילת רישיון הנהיגה של החייל תשפיע באופן מיידי על שירותו הצבאי ועל תפקידו בצה"ל. מאידך, מחקרים אשר נערכו בתחום הצביעו לא אחת על הקשר שבין נהיגה בשכרות לבין תאונות דרכים. מדובר בערעור אשר הוגש כנגד גזר דינו של בית המשפט לתעבורה, אשר גזר על המשיב פסילה בפועל למשך שבעה חודשים, בניכוי 30 ימי הפסילה המנהלית.
המדינה טענה כי העונש אשר נגזר על המשיב "מפולג בקלותו". לטענתה, היות ובגופו של הנהג נמצא אחוז אלכוהול משמעותי, והיות ולא הוטל עליו מאסר על תנאי, מדובר בעונש קל אשר יש להחמירו. מנגד, המשיב טען כי בעברו אל כל הרשעות קודמות. המערערת טענה כי היא מודעת לכך, אך בהתחשב בעובדה שמדובר בנהג חדש וצעיר (3 שנים על הכביש), העדר הרשעות קודמות איננו מהווה שיקול לקולא המצדיק הטלת פסילה הנמוכה מעונש השנתיים הקבוע בחוק.
המשיב הוסיף וטען כי הוא הודה מיד כי שתה בקבוק בירה על בטן ריקה, ולו הוא היה יודע כי מדובר בכמות אלכוהול אשר הינה אסורה לפי חוק, לא היה נוהג כאמור. המשיב לא היה מיוצג בבית המשפט, ואביו, אשר הגיע עימו, ציין כי לא רק שבנו נהג אחראי, אלא שבעבר הוא אף היה מעורב בתאונת דרכים במונית כאשר הנהג היה שיכור. לדברי האב, כבר בתאונת הדרכים, בה נשברה לסתו של בנו, הבין הילד את משמעות הנהיגה בשכרות.
פסילה פחות משנתיים, אימתי?
השופטת דיסקין עסקה בע"פ (ת"א) 70279/08 מ"י נ' אריה אסולין (ניתן ביולי 2008) בפסילת רישיון מתחת לפסילת המינימום. וכך כותבת דיסקין, "עונש פסילה אשר נמוך מרף המינימום חייב להיות מעוגן בנסיבות מיוחדות. על העונש להיות מבוסס בצורך ממשי יש בו כדי להצדיק סטייה מעקרון העל שקבע המחוקק". בפסק דין אסולין מנתה השופטת דיסקין דוגמאות לנסיבות חריגות אשר יכולות להקים עילה לפסילה נמוכה מהמינימום:
- ריכוז האלכוהול אצל הנהג לא עלה על המותר בהרבה.
- עברו התעבורתי של הנהג לא מכביד.
- הנהג הינו נהג צעיר והרישיון מסייע לו לעזור להוריו ובני משפחתו.
- הנאשם מתפרנס מנהיגתו.
במקרה דנן, בית המשפט המחוזי בחר שלהתערב בגזר הדין "הקל" שגזר בבית המשפט לתעבורה, אך במידה מועטה בלבד. בפסק הדין נכתב כי "נוכח העובדה שהטלת עונש הפסילה בפועל ענשה את המשיב לא רק בכך שהוא מנוע מנהיגה אלא גם השפיעה על אורח חייו בהיותו חייל שעסק בנהיגה במסגרת הצבא, והביאה להעברתו לבסיס אחר ולתפקיד אחר, וכן לאור העובדה שכמות האלכוהול שנמצאה אצלו הייתה גבולית, אני מקבלת את ערעורה של המדינה באופן חלקי בלבד, ומאריכה את תקופת הפסילה בפועל לשנה (בניכוי תקופת הפסילה המנהלית)".