האם יש להסיר את מגבלות נהיגה אשר הוטלו על חייב בהוצאה לפועל, כאשר ניתן לאחרון צו כינוס בהליך פשיטת רגל? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט העליון אשר קבע כי יש לענות עליה בחיוב. השופטת נאור דנה בעניין זה במסגרת ערעור שהוגש על ידי חייב שנפתחו כנגדו תיקים בהוצאה לפועל אשר גרמו להטלת מגבלות שונות עליו בנושא נהיגה. בשלב מסוים נכנס המערער להליכי פשיטת רגל וניתן צו כינוס לנכסיו. עם זאת, חרף צו הכינוס, ולמרות שהמערער שילם את התשלומים אשר קבע לו בית מהשפט, לא הוסרו המגבלות שהוטלו עליו בעניין הנהיגה.
יש לכם שאלה?
המערער ביקש לבטל את ההגבלות, וזאת בטענה כי מעת מתן צו הכינוס לא חלים עליו כללי ההוצאה לפועל אלא כללי פשיטת הרגל. הן כונס הנכסים הרשמי והן הנאמן בהליכי פשיטת הרגל תמכו בטענותיו של החייב בערעור.
הבדלים במטרות בין ההליכים
השופטת נאור עמדה בפסק דינה על ההבדלים בין האמצעים והמטרות העומדים מאחורי הליכי ההוצאה לפועל, אל מול המטרות והאמצעים בהליכי פשיטת רגל. השופטת ציינה כי לאור הבדלים אלה, יש לבטל את הגבלות הנהיגה שהוטלו על החייב במסגרת הליכי ההוצאה לפועל. לאמור, בעוד מטרתם העיקרית של הליכי ההוצאה לפועל הינה להביא לפירעון החוב, הליכי פשיטת הרגל הינם מעין "קרש הצלה" אשר נועדו לסייע לחייב "לעמוד על רגליו ולזכות בהפטר מחובותיו".
"לאחר שניתן צו כינוס נכסים במסגרת הליכי פשיטת רגל, אין החייב רשאי עוד לנקוט מנהג בעלים בנכסיו. דהיינו, הנכסים אינם ברשותו כפי שהם היו עת היה האחרון נתון תחת הליכי ההוצאה לפועל. אי לכך, אין כל טעם או תכלית להטיל על החייב הגבלות בנהיגה, וזאת כאשר הוא אינו יכול לפרוע את חובו בעצמו. יתרה מכך, במידה והאחרון יוכרז פושט רגל, נכסיו יוקנו לנאמן והוא זה אשר יחליט, בפיקוח בית המשפט, כיצד לחלקם במסגרת תביעות החוב של הנושים".