מעסיק אשר פוגע בעובד או עובדת הנמצאים בטיפולי פוריות, עלול לשאת בתשלום פיצויים משמעותיים. דוגמא לכך ניתן לראות בפסק דין אשר ניתן לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. מדובר בתביעה אשר הוגשה על ידי עובדת שפוטרה לאחר שהודיעה למעסיקה כי היא מתכוונת לעבור טיפולי פוריות.
יש לכם שאלה?
העובדת, אשר עבדה בחברה העוסקת בתחום הדפוס והשילוט הדיגיטלית, טענה כי היא פוטרה למרות שמילאה את תפקידה כסוכנת מכירות לשביעות רצונם של מעסיקיה. לדבריה, היא פנתה למנהלה הישיר ושיתפה אותו בהחלטה לעבור לטיפולי פוריות בכוונה להרות. התובעת טענה כי בעקבות פניה זו, חלה הרעה משמעותית ומוחשית בתנאי העסקתה. חודש לאחר השיחה עם המנהל, העובדת זומנה לשיחה. לטענתה, היא נשאלה האם היא בהריון, וכאשר ענתה בשלילה ואמרה כי היא בטיפולי פוריות, פוטרה לאלתר.
החברה הציגה גרסה שונה לדברים. לטענתה, העובדת פוטרה מעבודתה ללא קשר לטיפולי הפוריות, וזאת בשל אי שביעות רצון מתפקודה. לטענת החברה, העובדת, אשר הועסקה כסוכנת מכירות, לא עמדה ביעדים אשר הוצבו לה והוחלט על סיום העסקתה. יתרה מכך, החברה ציינה כי כשלושה חודשים לאחר הפיטורים (וחודשיים לאחר ההודעה על טיפולי הפוריות), נערכה עם העובדת "שיחת הבהרה". דהיינו, החברה ניסתה לטעון כי הפיטורים לא נפלו בחלל הריק והקדימה אותם שיחה ממנה ניתנה ללמוד על אי שביעות רצון מתפקוד העובדת.
בנוגע לשאלה אודות הריונה של העובדת, בעל החברה טען כי הוא שאל את האחרונה האם היא הרה, וזאת על מנת שלא לפטר אותה בניגוד לחוק. בניגוד לטענות העובדת, בעל החברה טען כי העובדת לא העלתה כלל את עניין טיפולי הפוריות בשיחת הפיטורים.
בית הדין: "פיצויים מכוח חוק שווייון הזדמנויות בעבודה"
בית הדין לעבודה קבע כי דין התביעה להתקבל, אך באופן חלקי בלבד. בפסק הדין נקבע כי התובעת לא זכאית לפיצויים מכוח חוק עבודת נשים, וזאת משום שבמועד הרלבנטי הפיצוי היה תלוי בהיעדרות בפועל לשם טיפולי פוריות. במקרה דנן, התובעת לא הוכיחה היעדרות כאמור. עם זאת, בית הדין קבע כי התובעת זכאית לפיצויים וזאת משום שפיטוריה היו מנוגדים לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
חוק זה קובע במפורש כי אין להפלות עובד או עובדת בשל טיפולי פוריות. לעניין זה, בית הדין ביכר את גרסתה של התובעת לכך שבעל החברה ידע אודות טיפולי הפוריות. כמו כן, התקבלו דבריה של העובדת לכך שבעל החברה ידע אודות הפלה אשר היא חוותה בעבר, וניסיונותיה להרות.
בית הדין העביר את נטל ההוכחה בדבר העדר האפליה לכתפיו של בעל החברה והלה לא השכיל להרים את הנטל הדרוש. דהיינו, נקבע כי לא הוכח שלא היה קשר בין הפיטורים לבין תוכניותיה של העובדת להרות באמצעות טיפולי פוריות. אי לכך, בית הדין פסק כי מדובר בפיטורים שלא כדין המזכים את העובדת בפיצויים.
לסיכום, טיפולי פוריות הינם טיפולים נפוצים ביותר בישראל. על פי מחקרים אשר נערכו בתחום, 15% מהזוגות הישראלים נאלצים להתמודד עם בעיות פריון. לרשות זוגות אלה עומדות מערכות הרפואה, הציבורית והפרטית, ומציעות להן פתרונות שונים במסגרת טיפולי פוריות. מדינת ישראל איננה רק מציעה טיפולים שונים בגין בעיות פוריות, אלא מגינה על זוגות העוברים טיפולים אלה מפני פיטורים או הרעה בתנאי עבודתם