במסגרת פסק דין למזונות זמניים אשר ניתן בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, עמדה השופטת שפרה גליק פעם נוספת על ההלכה כי מזונות ילדים נקבעים בהתאם לצרכיהם ולא בהתאם למשכורתו של האב. דהיינו, גם מזונות ילדים כאשר האב עשיר ובעל כושר השתכרות גבוה במיוחד, אינם אלא מחושבים לפי צרכיהם.
יש לכם שאלה?
מדובר בבני זוג אשר עבור שניהם היו אלה נישואים שניים. במהלך השנים נולדו לשניים שלושה ילדים. האישה טענה כי יש לחייב את האב במזונות בשיעור של לא פחות מ-35,000 שקלים בכל חודש. שני הצדדים לא הגישו פירוט בנוגע להכנסותיהם. למרות הביקורת אשר נמתחה על אי הגשת הרצאת פרטים, כמתבקש לפי חוק, השופטת עמדה על הכנסות הצדדים וקבעה כי הבעל מרוויח מדי חודש כ-60,000 שקלים ואילו האישה "מסתפקת" ב-12,400 שקלים בלבד.
בבואה לחשב את המזונות, השופטת קבעה כי הם מושפעים מצרכי הילדים ולא תלויים באופן כה משמעותי בהכנסתו של האב. בסופו של היום, בית המשפט פסק כי מזונות הילדים יקבעו על דרך האומדנה אשר הינה "כלי בידיו של השופט היושב בדין". נקבע כי הבעל ישלם מזונות זמניים בשיעור 3,500 שקלים לכל ילד, כאשר במסגרת מזונות אלו מקופלים גם צרכי המדור והוצאות חינוך.
סעיף 3(א) לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט 1959, קובע כי אדם אשר חייב במזונות ילדיו הקטינים וילדיו של בן זוגו, חייב לפי הדין האישי החל עליו והוראות חוק זה לא יחולו עליו. כמו כן, היקף המזונות והדרך לספקם ייקבעו לפי מחסורו של הזכאי ויכולתו של החייב, וזאת בהתאם ל"מתח" הקיים כביכול בין צרכי הקטינים ליכולתו הכלכלית של האב. הלכה פסוקה היא כי מזונות מעבר ל"מינימום ההכרחי" מחייבים את שני ההורים, כל אחד לפי יכולתו הכלכלית.