למרות המאבק הממושך בדירות המפוצלות, אשר הגיע לא אחת לפתחן של הערכאות המשפטיות, ייתכן ואחד ה"אפקטים" של המחאה הציבורית הנרחבת בקיץ האחרון יביא לשינוי מגמה ביחס לדירות קטנות אלו. על שולחנו של שר הפנים, אלי ישי (ש"ס), הונחה הבוקר המלצה מטעם המועצה הארצית לתכנון ובנייה. על פי המסמך, המועצה ממליצה לשר ישי לחתום על תקנות אשר מאשרות פיצול דירות ואישור דירות מפוצלות אשר טרם נבנו.
יש לכם שאלה בתחום הנדל"ן?
על פי התקנות המוצעות, הוועדה המקומית לתכנון ובניה תהיה ברת סמכות להעניק היתר לפיצול דירה, למשך חמש שנים. עם זאת, גם הדירה המפוצלת תהיה כפופה לתנאי סף. מומלץ כי הדירות המפוצלות לא תהינה בגודל של פחות מ-30 מ', וכן כי יהיה צורך לקבל את הסכמתם של בעלי 75% מהקרקע לפחות.
בנוסף, לפי ההמלצה, התקנות יחייבו קבלת אישור ממהנדס העיר והתניית רף מקסימאלי של פיצול עד 30% מהדירות בבניין. כמו כן, יהיה ניתן יהיה לפצל בתכנון ממשלתי 20% מהדירות, אשר טרם מומשו למרות שאושרו (וזאת על ידי הליך מקוצר בוועדה המחוזית). מדובר בתקנות אשר תכנסנה לתוקפן בהתאם לחתימה של שר הפנים.
האם הסוף לקנסות הכבדים?
יצוין כי גיבוש התקנות במשרד נעשה ביוזמתו של השר, וזאת למרות הביקורת הרבה אשר נמתחה בשנים האחרונות על מפצלי הדירות. לדוגמא, רק בפברואר האחרון הטיל בית המשפט השלום באשדוד קנס בסך 90,000 שקלים על בעל דירה אשר פיצל את הנכס לשתי דירות מפוצלות מבלי לקבל היתר לכך.
במסגרת פלילי אשר נפתח כנגד האחרון, הורשע הוא בבנייה ללא היתר. המאשימה ביקשה מבית המשפט להטיל על הנאשם עונש כבד ומתריע וציינה כי תופעת פיצול הדירות אינה אלא "מכת מדינה". השופטת החליטה להרשיע את הנאשם וציינה כי בניית דירות מפוצלות ללא היתר מהווה זלזול במדינה ובחוק, ומדובר בעבירות חמורות במיוחד.
ממשרד הפנים נמסר כי בשל העלייה במחירי הדיור, וכן בשל מצוקת הדיור בישראל, יש צורך לאפשר פיצול מבוקר של דירות. במשרד הפנים מוסיפים כי ממחקר שנערך בנושא, עלה כי למעלה מ-80% מהדירות בישראל הינן דירות של ארבעה חדרים ומעלה. אי לכך, קיים צורך של ממש לענות על ביקוש רב לדירות קטנות יותר. כמו כן, נתוני המחקר הצביעו גם כי קיים פער כספי משמעותי בין העלויות הנוגעות לדירות שלושה חדרים לבין דירות בנות ארבעה חדרים.
זאת ועוד, הדירות אשר נבנות כיום בישראל הינן גדולות יותר מהדירות שנבנו כאן בעבר. מן המחקר עלה כי הגודל המקסימאלי של דירות עלה ל-200 מ"ר מ-140 מ"ר בלבד בעשור הקודם. מדובר בהבדל אשר מקורו בהגדלת שטחי השירות ועלייה בסטנדרטים המצופים בציבור הישראלי.