תמונותיה התמימות והשמחות של הצעירה לי זיתוני ז"ל, אשר מצאה את מותה בדרכה לעבודה בתל אביב, מהדהדות בערוצי התקשורת וברשתות החברתיות. הקטל בכבישים בישראל הכה שוב, ופעם נוספת הנהג הפוגע נמלט מהמקום מבלי להעניק סיוע לפצועה ומבלי לשאת בדין.
יש לכם שאלה?
יתרה מכך, הנהג במקרה זה אף נמלט עם משפחתו מישראל בשל חשש מעונשו. ח"כ זאב בילסקי (קדימה) אמר למחרת האירוע כי מדובר ב"תאונה מזעזעת אשר ממחישה פעם נוספת את הצורך להחמיר באופן חקיקתי ומפורש את הענישה בגין תאונות פגע וברח". לדבריו, "רק חקיקה מרתיעה תוכל להגביר את מודעותם של הנהגים לגבי חשיבות מתן הסיוע לאחר תאונה".
מהי עבירת הפקרה לאחר פגיעה?
סעיף 64א לפקודת התעבורה, [נוסח חדש] התשכ"א-1961, קובע כי במידה ונוהג ברכב היה מעורב בתאונה, והוא ידע או היה אמור לדעת כי בנסיבות המקרה ייתכן ואדם נפגע, עליו לעצור במקום ולעמוד על תוצאות התאונה, כמו כן, מוטל על הנהג להגיש עזרה לנפגע, ככל יכולתו בנסיבות המקרה, לרבות לסייע לו לקבל טיפול רפואי או להסיעו לקבלת טיפול כאמור. מדובר למעשה בסעיף אשר מחולק לשתי חלופות – עמידה על תוצאות התאונה ומתן סיוע לנפגע.
הלכה פסוקה היא כי עבירה של הפקרה לאחר פגיעה הינה עבירה חמורה ביותר, שכן הותרת אדם להתבוסס בדמו, כאשר הוא נפגע בתאונת דרכים (ככל הנראה בשלב בו הטיפול הרפואי המיידי הינו קריטי) הינה עבירה שיש בה "כיעור". כמו כן, קיימת חובה מוסרית לבוא לסייע לאדם פצוע אשר זקוק לעזרה. חובה מוסרית זו הינה חובה ראשונה במעלה והיא מוצאת ביטוי בחוק לא תעמוד על דם רעך אשר מחייב הושטת עזרה לאדם הזקוק לה בשל סכנה לחייו, בריאותו או שלמות גופו. חובה אלו מוצאת גם ביטוי בתקנה 146 לתקנות התעבורה. להלן דוגמא למספר גזרי דין אשר ניתנו בעניינן של תאונות פגע וברח בהם הורשעו המעורבים בעבירה של הפקרה לאחר פגיעה:
ת"פ (מחוזי ירושלים) 3114/07 מ"י נ' אבו סביטאן - הריגת הולך רגל תוך כדי נסיעה לאחור נגד כיוון התנועה
בגזר דין זה, אשר ניתן במאי 2008, עסק בין המשפט בנאשם אשר הורשע בעבירות של הריגה, הפקרה לאחר פגיעה, נסיעה לאחור בניגוד לכיוון התנועה בכביש חד סטרי, ונסיעה ללא רישיון נהיגה תקף. כמו כן, דובר על נאשם בעל עבר תעבורתי כבד. התאונה התרחשה במאי 2006, בירושלים בערב חג עיד אל פיטר. הנאשם נסע לאחור מרחק של כ-50 מ', נגד כיוון התנועה, מבלי להביט לאחור, ומבלי להיעזר במכוון קרקעי. כתוצאה מנסיעתו נפגע הולך רגל אשר עבר במקום. הנאשם יצא מהאוטו, הבחין בהולך הרגל הפצוע ובאשתו הזועקת לעזרה, נכנס לרכבו ונמלט מהמקום. להולך הרגל נגרמו נזקי גוף קשים והוא נפטר מפצעיו כעבור חודשיים בבית החולים. בית המשפט גזר על הנאשם עונש של ארבע שנות מאסר בפועל, מאחורי סורג ובריח.
ת"פ (מחוזי ת"א) 40353/07 מ"י נ' ויאצסלב - רוכב קטנוע גרם להריגת הנוסע מאחוריו ונמלט מהמקום
במקרה זה מדובר היה באדם אשר הורשע בגרימת תאונת דרכים כאשר הוא נוהג בשכרות, וכן בעבירה של הפקרה לאחר פגיעה. בית המשפט גזר על הנאשם עונש של 7 שנות מאסר בפועל. על פי הכרעת הדין, הנאשם נסע באפריל 2007 על קטנוע בתל אביב כאשר הוא מרכיב מאחוריו את המנוח. נהיגתו של הנאשם על הקטנוע נעשתה למרות שהאחרון היה פסול לנהיגה לצמיתות וזאת במקביל לכך שהוא נתון בגילופין ותחת השפעת סם מסוכן. במהלך הנסיעה הקטנוע סטה ממסלול נסיעתו ללא כל סיבה נראית לעין וכתוצאה מסטייה זו התנגש הרכב במדרכה. הנאשם והנוסע עפו מהקטנוע. במקום לסייע לחברו, נמלט הנאשם מהמקום. המנוח נפגע בראשו והובהל לבית החולים איכילוב במצב קשה. ניסיונות ההחייאה שנעשו לו עלו בתוהו והוא נפטר מפצעיו.
ת"פ (מחוזי באר-שבע) 8137/07 מ"י נ' אבו סיאם - פגיעה בילד במהירות 90 קמ"ש בתוך העיר
מדובר בגזר דין אשר ניתן כנגד הנאשם ביולי אשתקד, וזאת בשל הרשעתו של האחרון בעבירות של הפקרה לאחר פגיעה וגרימת נזק לרכב אחר והריגה. מדובר בצעיר בדואי בן 19, בעל עבר תעבורתי, אשר בית המשפט גזר עליו עונש מאסר בפועל של 9 שנים. אירוע הדריסה אירע בשנת 2006. הנאשם, אשר נסע במהירות של כ-90 קמ"ש בדרך עירונית, פגע בילד אשר חצה בריצה את הכביש. על פי כתב האישום, הנאשם עצר את רכבו לפני הילד, הביט בגופו המדמם, אך לא חשב לצאת מהרכב ולהעניק לו עזרה. למעשה, הנאשם עקף את הילד הפצוע ונמלט מהמקום. השוטרים עלו על עקבותיו בתוך זמן קצר.
ת"פ (מחוזי חיפה) 204-05-09 מ"י נ' עמר - אדם הסובל מליקויי ראייה פגע בהולכת רגל
בגזר דין זה, אשר ניתן ב-23.3.10, הורשע אדם כבד ראייה בעבירות הריגה, הפקרה אחרי פגיעה, נהיגה ללא רישיון וללא פוליסת ביטוח. בית המשפט גזר על הנאשם, במסגרת הסדר הטיעון, שש שנות מאסר בפועל. מדובר בתאונה קטלנית אשר אירע בכביש בצפון הארץ. הנאשם נהג ברכב מסוג מסרדס, וזאת למרות שהוא לא הוציא רישיון נהיגה מעולם בשל ליקויי ראייה קשים. באותה הזמן החלה הולכת רגל לחצות את הכביש. עוד היא הולכת, מעדה הולכת הרגל ונפלה. הנאשם פגע בהולכת הרגל וגרר אותה עימה מרחק משמעותי (כ-60 מ'). כתוצאה מהפגיעה והגרירה נהרגה המנוחה במקום. הנאשם המשיך ונמלט מהמקום. בוחני המשטרה איתרו את רכבו והוא הורשע במסגרת הסדר הטיעון.
ע"פ 5729/09 לוי נ' מדינת ישראל - פגע ברוכב אופניים והמשיך לנסוע עם שמשה מנופצת
בפסק דין זה, אשר ניתן באפריל 2010, דחה בית המשפט את ערעורו של נאשם שהורשע בהריגה והפקרה לאחר פגיעה, על חומרת עונשו – שבע שנות מאסר בפועל. האירוע המצער אירע כאשר הנאשם, נרקומן המכור להרואין וסמים אחרים, נטל כמות לא ידועה של סמים ויצא לנהיגה. בשלב מסוים פגע רכבו של הנאשם ברוכב אופניים אשר נסע בשולי הדרך. כתוצאה מהפגיעה, נפצע רוכב האופניים באורח אנוש ונפטר במקום. הנאשם כלל לא עצר את הרכב, למרות שהבחין בפגיעה, והמשיך בנסיעה לבית חברתו. שם החליף בגדים, ושב לנהוג לביתו כאשר שמשת הרכב מנופצת ו"מעוטרת בדמו של המנוח". המשטרה עלתה על עקבותיו של הנאשם בתוך שעות ספורות בלבד.
לסיכום,
תאונות דרכים מתרחשות מדי יום בכבישי ישראל ולא אחת הן גורמות לתוצאות קשות ביותר. לעיתים, תאונות הדרכים נעשות על ידי אנשים אשר הינם נורמטיביים וגם טעות "בתום לב" או בשל חוסר ריכוז רגעי, עלולה לגרום לנזקי גוף קשים ואף למוות. חשוב לדעת כי הפקרת פצוע לאחר תאונת דרכים עלולה בדרך כלל להחמיר את עונשו של הנהג הפוגע באופן משמעותי. כמו כן, על פי רוב המשטרה תאתר את הנהג הפוגע, בסופו של היום. אי לכך, במידה והייתם מעורבים בתאונת דרכים בה נפגע אדם, הישארו במקום והעניקו לו את העזרה הדרושה. במידה ומוגש כנגדכם כתב אישום בגין עבירה של הפקרה לאחר פגיעה, מומלץ לפנות בהקדם לעורכי דין מטעמכם.
עודכן ב: 08/12/2016