אישה הגישה נגד בעלה תביעת גירושין. הבעל, אשר אובחן כחולה נפש, סירב להעניק לאישה את גטה. האישה טענה כי הסירוב לתת לה הגט נבע משידולו של הבעל על ידי אחיו. אי לכך, הגישה האישה כנגד האח של סרבן הגט תביעה נזיקית בבית המשפט לענייני משפחה. במסגרת התביעה, האישה טענה כי היא זכאית לפיצויים בסך 3,000 שקלים עבור כל חודש של סרבנות גט. כמו כן, האישה עתרה לחייב האח בפיצויים עונשיים בשל מחדליו הזדוניים ומעשיו, ולאור אובדן החירות ממנו סבלה.

 

יש לכם שאלה?

פורום בית דין רבני

פורום הסכם גירושין

פורום בית המשפט לענייני משפחה

פורום חלוקת רכוש

 

התובעת הוסיפה כי ההליכים המשפטיים לגירושין נמשכו כעשר שנים, וכעת היא בת 42, ללא יכולת להביא ילדים לעולם וסביר להניח שתסבול היא מקושי רב להקים משפחה. לטענת האישה, האח לקח חסות על בעלה לשעבר וניהל עבור האחרון את ההליכים מולה בבית הדין הרבני. האח, טענה האישה, הסית את הבעל שלא להעניק לה את הגט, אלא במידה וזו "תיכנע לדרישותיו וגחמותיו הסחטניות". התובעת טענה כי האח היה חייב כלפיה בחובת זהירות, מתוקף יחסיהם המשפחתיים ולאור העובדה כי שניהם משתייכים לעד האתיופית בה הקרבה המשפחתית הינה בעלת משמעות מיוחדת.

 

האח טען כי כל מעשיו היו למען אחיו, וזאת משום שהוא היה האחראי עליו ועל הניהול של הליך הגירושין שלו באופן המיטיב עימו ביותר. לטענת האח, הוא ביקש למנוע מהאישה לנשל את אחיו מכל זכויותיו הרכושיות ולמעשה התכוון הוא למנוע משפט לא צודק. בית המשפט קבע כי למרות שניתן לקבוע רשלנות המוטלת על כתפיו של האח, עסקינן באישה הזכאית לפיצויים מתוקף היותה מסורבת גט מבעלה.

 

הבעל היה יכול לתת לאישה את הגט לפני שנים

 

הבעל, הגם שמונה לו אפוטרופוס בשל הכרזה עליו כחולה נפש, יכול היה לתת לאישה את גטה ללא "אישור אחיו" וזאת משום שהוא הוכרז כפסול דין. בפסק הדין נכתב כי הבעל עיגן את אשתו במשך שנים רבות, גרם לה עוגמת נפש של ממש, והתמיד בסירובו בענייני רכוש למרות שאלו נדונה במסגרת תביעה אשר הוגשה במקור על ידו.

 

בנוגע לפעולותיו של הגיס, בית המשפט קבע כי אכן מהעדויות אשר הוצגו בפניו, האח שידל את אחיו בגסות לסרב להעניק לאשתו גט, ולהתנות את הגירושין בדרישות רכושיות לרוב. התנהלותו של האח בהליך הגירושין של הבעל עלתה כדי הסתה לסרבנות ושידול. לאורך השנים התערב האח באופן גלוי בהליך הגירושין וגרם לעיכובו ולפגיעה באישה. בית המשפט הגדיר את החסוי כ"בובת מריונטה" בידיו של אחיו. כמו כן, נקבע כי לולא התנהלות האח, סביר להניח כי הבעל היה מעניק לאשתו את הגט כבר לפני שנים. אי לכך, נקבע כי האח ישלם לגיסתו כ-40,000 שקלים פיצויים.