מחאת הדיור אשר פרצה בישראל בקיץ האחרון העלתה לראש סדר היום הציבורי סוגיות שונות העוסקות ביכולתו של זוג צעיר לרכוש דירה למגורים. בישראל, בה מחירי הדירות מרקיעים שחקים, זוגות צעירים רבים נאלצים להיעזר בהוריהם על מנת לשים ידם על נכס ראוי. פעמים רבות ההורים מסייעים לזוג הצעיר עם מרבית הסכום, ולא אחת התרומה לבניין הבית המשותף איננה מאוזנת מבחינת משפחת הכלה ומשפחת החתן.
יש לכם שאלה?
בעקבות אחוזי הגירושין הגבוהים בישראל, הורים רבים חוששים כי לאחר פרידת בני הזוג, עלול הכסף אשר הושקע בדירת הבן\הבת לרדת לטמיון ולעבור לצד השני במסגרת חלוקת רכוש. אי לכך, הורים רבים מתנים את העברת "כספי הסיוע" לילד בחתימה על הסכם ממון או הסכם הלוואה. מטרתם של הסכמים אלו הינה להגן על זכויותיהם של ההורים והילדים במידה ויחסי בני הזוג לא יחזיקו מעמד.
התנאים אשר ההורים מציבים לילדיהם ובני זוגם במקרים אלו משתנים בהתאם לנסיבות המקרה. ניתן להתנות את העברת הסיוע הכספי בחתימה בין בני הזוג על הסכם ממון או בהסכם הלוואה מול ההורים. כמו כן, ניתן להוסיף בטאבו הערת אזהרה לטובת ההורים הקובעת כי לא יהיה ניתן למכור את הנכס ללא הסכמתם. במקרים אחרים, ההורים מאפשרים לבני הזוג לגור בנכס אך במקביל מתעקשים כי הבעלות על הדירה תירשם של שמם, למצער בשנות הנישואין הראשונות. עם זאת, בשל שיקולי מיסוי, לעיתים לא יהיה זה כדאי להורים מבחינה כלכלית "לרכוש" דירה שנייה על שמם.
יש לציין כי בשנים האחרונות, עם התרבותם של הסכמים אלו, הוגשו לפתחן של הערכאות המשפטיות תביעות רבות בין בני זוג ובין ילדים להוריהם. הסכמים בין הורים וילדים בסיטואציות אלו צריכים להיות ערוכים בקפידה, וזאת תוך איזון אינטרסים בין רצונם של הילדים לבין התנאים המכבידים מצד ההורים.
מבחינת הפסיקה, בהעדר הסכם בכתב, נוטים בתי המשפט להטיל נטל כבד במיוחד על שכמם של ההורים. על ההורים מוטל אפוא להוכיח כי עסקינן בהלוואה אשר יש להשיבה, ולא במתנה. הרציונאל העומד מאחורי מגמה זו הינו העובדה כי בתי המשפט יושבים בתוך עמם ומודעים לכך שהורים נוהגים לתת לילדיהם מתנות, קל וחומר לסייע להם לאחר חתונתם. כל אימת שלא הוכח ההפך, בהסכם חתום על ידי הצדדים, נטל ההוכחה בעניין זה הינו כבד במיוחד.
לא אחת, "מלחמות" אלו נוגעות לדירה כאשר אחד הצדדים מעוניין למכור את הנכס (לעיתים בכדי לפגוע בצד השני) או לרכוש אותו בפחות מערכו. יצוין כי העמדת הדירה למכירה במסגרת כינוס נכסים מביא להפחתה בערכה וזאת בשל שכר הטרחה הנגבה על ידי הגורמים הנוספים המעורבים במהלך זה כגון שמאי מקרקעין וכונסי נכסים. זאת עוד מבלי לציין את עלותם של ההליכים המשפטיים בין הצדדים עד להסכמה על מכירת הנכס וחלוקת תמורתו.
הסכם הלוואה, מהו?
הלוואה, בהגדרתה המילונית, הינה מתן סכום כסף והסכם על פירעונו במועדים קבועים מראש. כאשר אדם נוטל הלוואה מגורם שלישי כגון בנק או חבר, מקובל כי הצדדים עורכים ביניהם הסכם כתוב המכיל את שלל הפרטים הנוגעים להלוואה (סכום הכסף, מועד הפירעון, ערבויות מתאימות וכדומה). הבעיה העיקרית בהלוואות בין הורים לילדים היא כי לא תמיד ההורים מעוניינים שכל הכסף יינתן כהלוואה או כמתנה.
כמו כן, בדומה לסוגיות רכוש וכספים בין בני משפחה, לא הכול נאמד בכסף ומערכת היחסים בין הצדדים מורכבת. לדוגמא, ייתכן וההורים של אחד הצדדים מסייעים לרכישת הנכס, אך תשלומי המשכנתא משולמים, בין השאר, באמצעות דמי שכירות המתקבלים מדירת הורי הצד השני. כיצד אפוא ניתן לאזן בין הכספים שהועברו מכאן, לעומת הכספים שהועברו משם. ללא הסכם מסודר, קשה להפריד בין כספים אשר ניתנו במסגרת "הלוואה" וכספים אשר ניתנו כמתנה.
עורכי דין העוסקים בתחום זה ממליצים על עריכת הסכם הלוואה מסודר אשר נערך בין ההורים לבין שני בני הזוג. הורים רבים חותמים על הסכמים אלו עם ילדם בלבד. הדבר עלול לגרום למחלוקות משפטיות מורכבות במידה והצדדים יגיעו חו"ח למדרגות הרבנות. כמו כן, מומלץ להוסיף להסכם סעיף המורה על רשימת הערת אזהרה בטאבו האוסרת על מכירת הנכס ללא הסכמת ההורים. יצוין כי סביר להניח שסעיף זה יימחק במידה וחיי הנישואין יחזיקו מעמד ויצלחו את השנים הראשונות.
הסכמי הלוואה יכולים במקרים רבים למנוע מריבות ומחלוקות עתידיות. כמו כן, הם משמשים לא אחת כמגן מפני חיובים במס במידה והדירה תימכר בטרם יחלוף זמן (זמן זה תלוי בנסיבות – נישואים או לא, גרים בדירה או לא וכדומה).
אישור ההסכם
במידה והצדדים בוחרים לערוך ביניהם הסכם ממון, בעיקר במקרים בהם מרבית הכסף למימון הדירה מגיע מצד אחד, ניתן לאשר את ההסכם בפני נוטריון או רשם הנישואים. במידה והסכם הממון נחתם לאחר החתונה, יש לאשר את ההסכם בפני בית המשפט לענייני משפחה.
ניתן לרשום את הדירה שלא בחלקים שווים. עם זאת, חשוב לדעת כי פרטים אלו צריכים לבוא לידי ביטוי גם בהסכם הממון. כאשר אין הסכם ממון בין הצדדים, בבוא בית המשפט להורות על חלוקת רכוש, אין משמעות לרישום בטאבו מבחינת אחוזי הבעלות בדירה. במקרים אלו, כל עוד לא הוכח אחרת, הצדדים הינם הבעלים לגבי רכוש שנרכש במהלך הנישואים, באופן שווה (למעט ירושות ומתנות). כמו כן, במידה ובני הזוג נעזרים בבנק לצורך משכנתא, הבנקים אינם מאפשרים רישום שאיננו שווה בטאבו.
הבדלים לא גדולים בהשקעה
לעיתים, בני הזוג משקיעים מנה שווה באופן יחסי בהשקעה בדירה. במקרה זה מומלץ להימנע מהסכמים או התחשבנויות בטרם עת. מיותר לציין כי מהלכים אלו יוצרים לא אחת מתיחות בין הצדדים לבין עצמם, ובין הילדים למשפחות. עם זאת, העניין מומלץ ואף הכרחי כאשר בפערים גדולים עסקינן. כמו כן, ניתן לשנות הסכמי ממון במהלך הנישואין, ולרענן אותו בהתאם לשינוי הנסיבות (לדוגמא, הצלחה כלכלית של אחד הצדדים, ירושה משמעותית שהתקבלה וכדומה).