עובדים רבים משתמשים בתיבת האימייל אשר מועמדת לרשותם מטעם המעסיק. האם לאחר עזיבתו של העובד, רשאית החברה לחסום את גישתו לתיבה? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.

 

יש לכם שאלה?

פורום בית הדין לעבודה

פורום זכויות עובדים

פורום פיצויי פיטורים

פורום שוויון הזדמנויות בעבודה

 

מדובר בתביעתו של עובד אשר הועסק בחברת ישראייר במשך כשש שנים. עם סיום העסקתו, החברה הודיעה לעובד כי היא מוותרת על עבודתו בתקופת ההודעה המוקדמת. העובד התבקש לאסוף את חפציו ולצאת ממשרדי החברה לאלתר. כמו כן, נלקח ממנו המכשיר הסלולארי אשר הועמד לרשותו במסגרת תפקידו, וכן ניטל ממנו רכב החברה אשר שימש אותו. בעקבות צעד זה, התובע עתר לצו מניעה זמני ובבית המשפט הוסכם כי הצדדים ינהלו משא ומתן בניסיון להגיע לסיום מוסכם של יחסי העבודה. כמו כן, נקבע כי העובד יקבל בחזרה את הטלפון ואת הרכב.

 

שני הצדדים הפנו את בית הדין לעבודה לפסק דין אשר ניתן בע"ע (ארצי) 90/08 טלי איסקוב ענבר נ' מדינת ישראל בפברואר השנה. כמו כן, התובע והמעסיק הפנו גם להסכם הקיבוצי אשר נחתם בין ההסתדרות הכללית לבין לשכת התאום של הארגונים הכלכליים, ביוני 2008.

 

חובת המעביד לקבוע נהלים לגבי תיבות האינטרנט של העובדים

 

בפסק דין איסקוב עסק בית הדין הארצי בשאלה האם יש למעביד הזכות לעיין במסמכים הנמצאים בתיבת דואר אלקטרוני של עובד כאשר התיבה בבעלותו. בסוגיה זו נקבע כי במידה והמעביד מעוניין לזכות בגישה זו, עליו לקבוע בעניין זה נהלים ברורים במהלך העבודה או קודם לתחילת העבודה.


במקרה דנן, בית הדין לעבודה קבע כי היות והמעסיק לא קבע נהלים ברורים בתחילת ההעסקה לגבי גישת העובדים לתיבת הדואר האלקטרוני, אין הוא יכול כעת למנוע מהעובד גישה למסמכים פרטיים בתיבת האימייל. כמו כן, החברה לא ביקשה במקרה דנן לעשות שימוש במסמכים אשר היו בתיבת האימייל של התובע. אי לכך, נקבע כי העובד יהיה רשאי לגשת לתיבה ולעיין במסמכים בה. עם זאת, ועל מנת למנוע מצב בו העובד גורם נזקים לחברה על ידי שימוש בסודות מסחריים, נקבע כי עיונו בתיבה יעשה במקום המוסכם על ידי המשיבה, ובנוכחות גורם מטעמה.