משמורת משותפת הינה הסדר משמורת אשר מקורו במשפט האמריקני ומדובר למעשה בניסיון להגשים את זכותם היסודית של קטינים לגדול עם כל אחד מהוריהם ולחוות אותו כהורה משמורן. משמורת משותפת, בניגוד למשמורת הקלאסית, מעניקה לשני ההורים זמן רב עם הקטינים, כאשר לילדים יש חדרים בשני הבתים והם גדלים אצל אמם ואביהם במקביל. מדובר אפוא בניסיון לשנות את תופעת "אבא לונה פארק", המאפיינת פעמים רבות את המשמורת לפי הסוג הישן.
יש לכם שאלה?
השופט סילמן התייחס למשמעותה של המשמורת המשותפת, בפסק דין אשר ניתן בתמ"ש (קריות) 17120/07 באוגוסט אשתקד, וזאת מבחינת התפיסה החברתית העומדת מאחוריה. סילמן מציין כי האבות של הדור הנוכחי אינם חרדים מפעולות אשר היו בעבר נחלתן של האמהות בלבד. אבות אלו מכינים אוכל לילדיהם, אפילו לילדים רכים, מסייעים ברחיצתם, בטיולים עימם, לעיתים עם האם ולעיתים בלעדיה. אבות הדור החדש נוטלים אפוא חלקים משמעותיים בגידול הילדים. "אם עד לפני דור או שנים, לא הכירו אבות צורת חיתול, חלק ניכר מאבות דור זה לוקח תפקיד בכל היבט בחיי ילדיהם, ובכל צורך מצורכיהם", נכתב בפסק הדין. כיום, המגמה במשפט הישראלי הינה כי קביעת משמורת משותפת הינה למעשה דרך המלך. דהיינו, במקרים בהם הנסיבות מאפשרות את קביעתה של המשמורת כמשותפת, מוטל על בית המשפט לפסוק כאמור.
עיקרון טובת הילד
העיקרון אשר מנחה את בתי המשפט, בבואם לבחון כיצד יש לקבוע הסדרי המשמורת לקטין\ים, הינו עיקרון טובת הילד. יסודותיו של עיקרון זה מצויים בסעיפים 15 ו-17 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962. ברור לכל כי גירושין של הורים ופירוק התא המשפחתי עלולים לפגוע לא אחת באינטרסים של הקטינים. טובתם של הילדים דורשת מערכת יציבה, וזאת מתקיימת בעזרת שני ההורים. אי לכך, בבוא בית המשפט לבחון משמורת והסדרי ראיה, ינסה השופט ללכת בדרך בה יושג "הרע במיעוטו". לא אחת, הדרך הנ"ל הינה על ידי קביעת משמורת משותפת על הילדים.
משמורת משותפת למרות חזקת הגיל הרך
אחת החזקות המשפיעות בענייני משמורת הינה חזקת הגיל הרך. סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע כי קטינים מתחת לגיל שש יהיו במשמורת אמם, כל עוד לא מתקיימות נסיבות מיוחדות בעניין זה. חשוב לציין כי חזקת הגיל הרך "זוכה" לביקורות רבות, כאשר רבות מהן נשמעות גם בשנים האחרונות. עיקרון הגיל הרך איננו מוחלט ובית המשפט הבוחן משמורת קטינים רשאי לסטות ממנו בהתאם לנסיבות המקרה. הכרעתו של בית המשפט מתבססת על מכלול הראיות אשר נפרסו בפניו, לרבות חוות דעת מקצועיות של מומחים בתחום (פקידות סעד, עובדים סוציאליים, מומחים מטעם בית המשפט וכדומה).
לדוגמא, בית המשפט קבע לאחרונה משמורת משותפת לתאומים קטינים בני פחות משלוש שנים, וזאת חרף הלכת הגיל הרך ובהתאם לחוות דעתם של המומחים. מדובר באב דוקטורנט, ואם רופאה, אשר שניהם נעזרים בהוריהם ובעלי מסוגלות הורית גבוהה. יתרה מכך, הוכח כי למרות שחזקת הגיל הרך קובעת כי האב יזכה להסדרי ראיה בלבד, מדובר בזוג אשר האם הייתה במשמרות רבות (מתוקף משרתה כרופאה), ואילו האב בילה רבות עם הילדים ואף סייע בגידולם יותר מאימם. אי לכך, נקבע כי הצדדים ינהלו על ילדיהם משמורת משותפת.