חייבים רבים מבקשים מראש ההוצאה לפועל להכריז עליהם כחייבים מוגבלים באמצעים. הכרזה על חייב כמוגבל באמצעים נועדה להעניק מענה לחייב אשר אינו מסוגל לפרוע את חובותיו בתקופות המקסימליות הקבועות בחוק (שנתיים בגין חוב של עד 20,000 שקלים, שלוש שנים בגין חוב בין 20,000 שקלים ל-100,000 שקלים, או לארבע שנים כאשר החוב עומד על למעלה מ-100,000 שקלים). עם ההכרזה על חייב כמוגבל באמצעים, מאוחדים כל תיקיו והוא נאלץ להתמודד עם סנקציות שונות כגון איסור יציאה מהארץ. עם זאת, חייב זה זוכה לעיכוב הליכים כנגדו והוא אינו צריך לחשוש עוד ממעקלים ואו שוטרים.

 

יש לכם שאלה?

פורום הוצאה לפועל

פורום פשיטת רגל

פורום איחוד תיקים

פורום חשבון מוגבל

 

חייבים שחובם מורכב מכמה תיקים אשר נפתחו כנגדם במקביל בהוצאה לפועל, נמצאים לא אחת במצב בו הם מתקשים לשאת בתשלומים החודשיים. חייבים אלו יכולים לבקש איחוד תיקים במהלכו יאוחדו התיקים אשר מנוהלים כנגדם וייקבע עבור התיק המאוחד הסדר תשלומים יחיד. הסדר זה מאפשר לחייב לפרוע בדרך של גבייה קולקטיבית (בהתאם ליכולותיו הכלכליות ולגובה החוב) את חובותיו לכלל הנושים. עם זאת, תהליך איחוד תיקים טומן בחובו גם תנאים נוקשים, הן מבחינה התנהגותית והן מבחינה כלכלית, ולא כל חייב עומד בתנאים אלו.

 

כיצד יעמוד חייב מוגבל באמצעים בתנאי הסף לאיחוד תיקים?


בין הדרישות למתן צו לאיחוד תיקים צריך החייב להוכיח כי הוא מסוגל לפרוע את מלוא החובות בגדרי התקופות המרביות. כאשר חייב אינו יכול לפרוע החוב בפרקי זמן אלו, מדובר בתנאי להכרזה עליו כמוגבל באמצעים. דהיינו, יש הבחנה בין חייבים אשר הינם בעלי כושר פירעון במסגרת פרקי הזמן המקסימאליים, לבין חייבים אשר אינם מסוגלים להחזיר את מלוא חובותיהם בפרקי זמן אלה. חייבים מהסוג הראשון יכולים אפוא לפנות להליך של איחוד תיקים.

 

סעיף 69ו(א) לחוק ההוצאה לפועל קובע כי חייב אשר הוכרז כחייב מוגבל באמצעים, ועומדים כנגדו מספר תיקים, ראש ההוצאה לפועל ייתן צו לאיחוד תיקיו בשינויים המתחייבים, לפי פרק ז'3, גם אם לא התקיימו ההוראות אשר בסעיפים 74ו'-74ט'. עיקר העניין בדרישות אלו הוא דרישות כספיות בהן החייב המבקש איחוד תיקים נדרש לעמוד. לדוגמא, סעיף 74ט' קובע כי ראש ההוצאה לפועל ייתן צו איחוד תיקים רק לאחר שנוכח לדעת כי החייב מסוגל לפרוע את חובותיו במסגרת פרקי הזמן המרביים. היות וחייב מוגבל באמצעים אינו יכול לעמוד בתנאי זה, סעיף 69ו(א) מעניק לחייב זה "דרך נוספת" לאחד תיקיו.

 

סעיף 74ו' קובע כי תנאי מקדים לדיון בבקשה לאיחוד תיקים הוא צירוף תצהיר ותשלום שלושה אחוזים מיתרת החוב (ומדי חודש עד אשר מתקבלת בעניינו של החייב החלטה). גם תנאי זה של תשלום יתרת החוב אינו מעשי כאשר עסקינן בחייב מוגבל באמצעים. עם זאת, יצוין כי הדרישות ההתנהגותיות המפורטות בפרק ז'3 לחוק תקפות במקרה זה גם לגבי חייב מוגבל באמצעים. חייב מוגבל באמצעים יכול אף הוא לבקש איחוד תיקים בהוצאה לפועל, וזאת כאשר אין הוא נדרש לעמוד בדרישות שונות לתשלומים כספיים כאלו או אחרים.


פסק דין איטונג בע"מ נ' חדיד פואד


בע"א איטונג בע"מ נ' חדיד פואד, פ"ד נז' (4) 211, בית המשפט העליון דן בענין סמכותו של ראש ההוצאה לפועל שלא להורות על איחוד תיקים של חייב מוגבל באמצעים. כמו כן, בית המשפט עסק בפסק דין זה גם בסמכותו של ראש ההוצל"פ לשנות או לבטל צו איחוד לאחר נתינתו.


בפסק הדין דובר על חייב אשר מספר תיקי הוצאה לפועל התנהלו כנגדו. החייב הוכרז כחייב מוגבל באמצעים בשנת 1998, וניתן צו לאיחוד תיקיו. חרף כך, החייב רכש מחברת איטונג מוצרים אך תמורתם לא שולמה. בעקבות מעשיו נפתח כנגד החייב תיק נוסף בהוצאה לפועל (מכוח פסק דין שניתן לטובת החברה). באופן אוטומטי צורף התיק לאיחוד והחברה הגישה בעקבות כך בקשה להוצאתו לראש ההוצאה לפועל.

 

בבקשה נטען כי יש להוציא את התיק מתיק האיחוד או לחילופין לבטל את הכרזתו של החייב כחייב מוגבל באמצעים. ראש ההוצאה לפועל דחה הבקשה בקובעו כי מדובר בצירוף תיקים אוטומטי גם כאשר עסקינן בחובות חדשים. ערעורה של החברה לבית המשפט המחוזי נדחה והסוגיה הונחה לפתחו של בית המשפט העליון.


בית המשפט העליון קבע כי על מנת שיינתן צו איחוד לחייב רגיל, על האחרון לעמוד בדרישות שונות לרבות דרישות כספיות (עמידה בפירעון החוב בתוך התקופות המקסימאליות ותשלום שלושה אחוזים מהחוב). עם זאת, דרישות אלו אינן רובצות לפתחו של חייב מוגבל באמצעים וזאת משום שהוא הוגדר ככזה בשל העדר יכולת כלכלית. בית המשפט ציין כי לצד הדרישות הכספיות המוטלות על חייב רגיל, מוטלות עליו גם דרישות התנהגותיות. מבחינה ההיבט ההתנהגותי, נקבע כי אין להפריד בין חייב מוגבל באמצעים לחייב רגיל. בית המשפט קבע כי חוק ההוצאה לפועל קובע לעניין זה מספר חלופות אשר ראש ההוצאה לפועל רשאי לסרב ליתן צו איחוד בהתקיים אחת מהן.


קיומן של חלופות אלו, וחלופות נוספות אשר מופיעות בסעיף 74טו' לחוק ההוצאה לפועל, מהוות אף הן עילה בגינה רשאי ראש ההוצאה לפועל לבטל צו איחוד אשר ניתן לתיקי חייב או לשנות את התנאים אשר כלולים בו. דהיינו, ראש ההוצאה לפועל רשאי להימנע מלהעניק צו איחוד לחייב מוגבל באמצעים והוא מוסמך גם לשנות או לבטל צו זה גם לאחר נתינתו. זאת כל אימת שהחייב איננו עומד בדרישות ההתנהגותיות המנויות בחוק בנוגע לאיחוד תיקים.
 


עודכן ב: 15/06/2011