חג השבועות, הידוע גם כיום הביכורים, חל בכל שנה ביום שלאחר ספירת העומר בת שבעת השבועות. השנה, החג חל ביום רביעי ה-7 ליוני. הקירבה בין החג לבין סוף השבוע תביא, ככל הנראה, עובדים רבים לחופשה ביום חמישי במסגרת "יום גשר". האם עובדים אלה זכאים לזכויות כלשהן בעבור יום זה? מהו השכר אשר משולם עבור יום גשר וכיצד מסדירים זאת מול המעביד?

 
המעביד מוציא את העובד ליום גשר

 

דיני העבודה אינם מתייחסים לימי גשר ועל כן ישנן מספר אופציות בהן ניתן לנקוט. ראשית, יום גשר יכול שיינתן לעובדים על ידי המעביד. הלכה פסוקה היא כי עובד זכאי לשכר מלא עבור יום עבודה בו המעביד הורה לו שלא להגיע למרות שהוא היה מוכן לעבוד. אי לכך, במידה ויום חופש זה נכפה על העובד מצידו של המעביד, אין לאחרון כל עילה לנכות שכר זה ממשכורתו. הדברים נאמרים בעניינם של עובדים המועסקים על בהיקף משרה חודשי. עובדים יומיים ושעתיים, לעומת זאת, אינם יכולים לדרוש תשלום עבור יום גשר כאשר הם אינם משובצים לעבודה במהלך יום זה.

 

יש לכם שאלה?

פורום בית הדין לעבודה

פורום זכויות עובדים

פורום זכויות נשים

פורום פיצויי פיטורין


ימי החופשה השנתיים המגיעים לעובד מוסדרים בחוק חופשה שנתית. שאלה אשר עולה בקרב עובדים רבים היא האם יום גשר אשר ניתן בהוראת המעביד מקוזז ממכסת ימי החופשה. על פי החוק, על המעביד חלה חובה לתת חופשות לעובדיו והוא זה אשר מסדיר את מועדן. במידה ולעובד מסוים ישנם ימי חופשה צבורים עובר ליום הגשר, יכול המעביד לנכות את היום הנ"ל ממכסת חופשתו של העובד. במידה והעובד ניצל זה מכבר את ימי החופשה המגיעים לו, המעביד אינו רשאי לרשום לאחרון יתרה שלילית בימי החופשה ועליו לשלם לו שכר כרגיל. מעביד אשר ינכה את השכר, חרף כך, מסתכן בתביעה עתידית לתשלום שכר בגין יום זה (בתוספת פיצויי הלנה).


העובד מבקש יום גשר


עובדים רבים מבקשים את יום הגשר בעצמם, וזאת על מנת לעשות "סוף שבוע ארוך" (בדרך כלל בגין נסיעה לחו"ל או רצון לבלות זמן איכות ממושך עם המשפחה). כאשר העובד מבקש יום חופש ביום הגשר, ויש יתרה חיובית בימי החופשה שלו, ייחשב היום כיום חופשה. דהיינו, שכר רגיל ישולם בעדו והוא ירד ממניין ימי החופשה השנתיים. עובד אשר אין לו ימי חופשה כגון אלה, יכול לבקש יום גשר ממעסיקו והאחרון יוכל לנכות את שכר יום זה מהמשכורת. יודגש כי המעסיק אינו חייב לשחרר את העובד ליום חופש במצב זה, והדבר נתון לשיקול דעתו.

 
מקרים מיוחדים

 

ישנם מקרים מיוחדים בהם קיים הסדר לגבי ימי גשר במקום העבודה על בסיס חוזה עבודה, הסכם קיבוצי, צו הרחבה או נוהג. במקרים אלו, ייתכן והעובד יהיה זכאי לתשלום עבור יום הגשר, גם במקרה בו אין לו ימי חופשה צבורים. יצוין כי מדובר בסוגיה משפטית מעט מורכבת יותר שכן היא נוגעת להסכמים והסכמות ספציפיים בין המעביד לעובדיו.


לדוגמא, העובדה שהמעביד מוציא לחופשה את כלל העובדים ביום גשר, ועובד מסוים אינו מוצא משום שאין לו ימי חופשה צבורים, איננה מעידה על הפרת נוהג או אפליה. יש לבחון את נסיבות המקרה באופן פרטני, בהתאם למערכת היחסים החוזית בין הצדדים. כמו כן, ישנם מעסיקים אשר משלמים חצי יום עבור ימי חופשה כפויים או מקצרים את יום הגשר. במקרים בהם ישנה מחלוקת בין העובד למעביד, מומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בדיני עבודה. ייעוץ משפטי יכול לסייע לעובד לדעת את זכויותיו על בסיס החקיקה, ההלכה הפסוקה ונסיבות המקרה באופן אמביוולנטי.