האם אב ישלם מזונות זמניים עבור ילדיו ואשתו, וזאת למרות שהוא מרצה עבודות שירות? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. בני הזוג התחתנו לפני מספר שנים ולהם שלושה ילדים קטינים. האב התנגד לקביעת מזונות זמניים, וזאת משום שהוא מרצה עבודות שירות ומספק במישרין חלק ניכר מצרכי ילדיו. לטענתו, האם מסוגלת לסייע במימון הילדים מקצבת הבטחת הכנסה שהיא מקבלת מביטוח לאומי.

 

יש לכם שאלה?

פורום מזונות

פורום בית המשפט לענייני משפחה


חובתו של האב לזון את ילדיו במקרה זה נובעת מהוראות הדין האישי העברי. חבות האב במזונות ילדים בני מתחת ל-7 היא חבות מוחלטת (ככל שהיא נוגעת לצרכים חיוניים). באשר למזונות אישה, הנתבע חייב בסיפוק מלוא צרכיה (לרבות המדור שהינו חלק מהמסגרת הכוללת של מזונות האישה). כמו כן, הדין האישי קובע כי האב חייב לדאוג לאשתו לרמת החיים לפני הקרע ובהתאם לכבודה ולמעמדה.


יכולתו הכלכלית של האב


האישה טענה כי האב הינו אדם מוכשר אשר עשה חיל בעסקיו ומשמש כבעלים ומנהל של פיצוציה ואולם אירועים. בכתב התביעה הוערכה הכנסתו של האב (על ידי האם) בכ-20,000 שקלים לחודש. הגבר הציג גרסה אחרת לגמרי לדברים. לטענתו, מצבו הכלכלי קשה ביותר והוא אף מצוי בעבודות שירות עד לסוף ספטמבר 2011. לדבריו, היות והוא נמצא בעבודות שירות, יכולת השתכרותו מוגבלת ביותר.

 

עם זאת, האב לא הכחיש שהוא שוכר אולם אירועים בשכירות של כ-10,000 שקלים בחודש וכן כי מכר עסק אשר היה בבעלותו ובתמורתו מימן עורך דין בהליך הפלילי ופרע חובות באלפי שקלים לרשויות מע"מ. בנוסף, הוכח כי לצדדים דירה בבעלותם אשר מושכרת לצד ג' ודמי השכירות ממנה עוברים לאב במישרין.

 

"ריצוי מאסר אינו פוטר ממזונות"


השופט ציין כי יש להתחשב בעובדה שהאב מרצה עבודות שירות. עם זאת, אין בכך כדי לבטל את חבותו במזונות אשתו וילדיו הקטינים. "ריצוי מאסר בדרך של עבודות שירות (ואף מאחורי סורג ובריח ממש), אינו מהווה פטור מוחלט מתשלום במזונות", נכתב בפסק הדין, "במסגרת כללי החבות במזונות, נקבע בעבר, כי גם אדם המרצה עונש מאסר בכלא חב במזונות ילדיו הקטינים. הלכה פסוקה היא כי צרכי ילדיו הקטינים של החייב במזונות אינם מתבטלים עם כניסתו למאסר".


האב הציג שורה ארוכה של טענות בנוגע למצבו הכלכלי. עם זאת, השופט קבע כי יש לבחון טענות אלו בזהירות שכן ניכר כי לפנינו עומד גבר המנסה להפחית מעצמו ומיכולותיו (לצורך אי תשלום מזונות). "עלי לבחון בזהירות את הטענות בדבר מסירת עסק פיצוציה מצליח תמורת 50,000 ובעלות על נכס של אימו של הנתבע ולא שלו", קבע השופט, "כמו כן, אין לקבל כתורה מסיני את טענותיו של הנתבע לכך שאולם האירועים איננו מרוויח".

 

מושכלות ראשונים הן כי כאשר בין בני זוג פורץ ריב, ייתכן והבעל ינקוט בתחבולות שונות ומשונות שמטרתן להציגו כבעל הכנסות זעומות בלבד. בסופו של היום, בית המשפט קבע כי האב ישלם מזונות באופן הבא – 1,000 שקלים כנגד כל אחד מהקטינים ו-1,380 שקלים עבור מזונות אישה. כמו כן, האב חויב בהוצאות מדור בסך 800 שקלים נוספים. בנוסף חויב האב בהוצאות החינוך של הילדים ובמחצית הוצאותיהם הרפואיות.