בפסק דין אשר ניתן בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, נקבע כי יש לקבל את תביעתו של טכנאי לשעבר בבנק לאומי לכך שסוכרת 1 אשר התפרצה אצלו נבעה כתוצאה מלחץ נפשי חריג במקום העבודה. התובע, אשר הועסק בתור טכנאי בבנק לאומי, טען כי הוא זומן באופן מפתיע למבדקים בבנק, עניין שגרם לו ללחץ רב. הלילות הבאים היו טרופי שינה מבחינתו של התובע והוא חש בתסמינים כגון יובש בפה, צימאון וכדומה.

 

יש לכם שאלה?

פורום תאונת עבודה

 

הרגעים הלא פשוטים הללו נמשכו גם בעת ההמתנה לתוצאות המבדקים. בסופו של היום, התובע זומן לשימוע ופוטר מהבנק. כשלושה חודשים לאחר מכן התגלתה אצלו מחלת הסוכרת. התובע, צעיר בן 29 אשר איננו סובל מעודף משקל, טען כי מדובר בתאונת עבודה לפי הגדרתה בחוק.

 

בית הדין מינה שני מומחים רפואיים אשר התבקשו לחוות דעתם בנוגע לקשר הסיבתי בין מחלת הסוכרת לבין תנאי העבודה והאירוע החריג. המומחה הראשון טען כי לא התקיים קשר סיבתי כאמור. התובע ביקש מבית הדין לעבודה למנות מומחה רפואי נוסף, וזאת בשל "חריגה מסמכות" בעבודתו של המומחה הראשון. בית הדין לעבודה נענה לבקשתו וחוות דעת רפואית מטעם מומחה שני הוגשה לפני בית הדין.

 

בחוות דעת זו נטען כי אכן התקיים קשר סיבתי בין הסוכרת לבין האירוע, וזאת חרף העובדה שאביו של התובע סובל אף הוא מסוכרת (דהיינו, סיכון תורשתי). בית הדין לעבודה קבע כי מרגע שמונחות לפניו שתי חוות דעת רפואיות סותרות, יש להעדיף את חוות הדעת המיטיבה עם המבוטח. בסופו של היום, הוכרה הסוכרת כתאונת עבודה.

 

סוכרת בתור תאונת עבודה, אימתי?


סוכרת הינה מחלה גנטית אשר נחשבת לנפוצה בישראל. אזרחים רבים, וביניהם עובדים כמובן, נחשבים ל"נשאים סמויים של סוכרת" כאשר כשליש מהם יפתחו את המחלה במהלך חייהם ואילו השאר יחלו במחלה או יבריאו. הגורמים הידועים להתפרצות סוכרת הינם עליה במשקל, גיל ולחץ נפשי חריג.


מצבים של לחץ קיצוני, גופני או נפשי, אשר מלווים בהפרשה גדולה במיוחד של הורמוני גדילה, הורמוני לחץ, אדרנלין, נור-אדרנלין, גלוקוגון וכדומה, עלולים להעיד על לחץ שייתכן ויגרום להתפרצות סוכרת. מדובר למעשה בפגיעה ישירה בפעילותו של הורמון האינסולין, ההורמון המפרק את הסוכר בגוף.


האם סכרת יכולה להיות מוכרת בתור תאונת עבודה, וזאת משום שהתפרצה לאחר אירוע דחק חריג בעבודה? סוגיה זו מונחת לא אחת לפתחם של בתי הדין לעבודה. סוכרת מתחלקת לשני סוגים – סוכרת 1 (התלויה באינסולין) וסוכרת 2 (שאינה תלויה באינסולין). גורמים תורשתיים ידועים כגורמים משמעותיים ובעלי חשיבות בהתפרצות סוכרת. כמו כן, ידוע כי עודף משקל יכול אף הוא להוות גורם להתפתחות ואו החמרה בסוכרת.


במסגרת ערעור של חייל כנגד החלטת משרד הביטחון, שלא להכיר במחלתה הסוכרת ממנו הוא סובל כקשורה בשירות הצבאי, מונתה ועדה ובה מומחים שתי מסקנות אשר יושבות, באופן מסוים, בסתירה זו לזו. מצד אחד, הועדה קבעה כי אין הוכחה מדעית לכך שמצב דחק חריג הוא גורם להתפתחות סוכרת. עם זאת, הועדה ציינה גם כי במידה והחייל עבר אירוע קשה, רפואי או נפשי, בסמוך מאד להתגלות הסוכרת, ניתן לייחס לאירוע זה תפקיד של חשיפת סוכרת ואו להרס הלבלב.

 

דהיינו, מבלי לקבוע בכלליות האירוע, סביר להניח כי סוכרת אשר התפרצה בתוך שלושה חודשים מהאירוע החריג תוכר בתור תאונת עבודה. בפסיקה בישראל קיים חוסר אחידות בנוגע לשאלת קיומו של קשר סיבתי בין תנאי העבודה (או השירות הצבאי) לבין מחלת הסוכרת.


הוכחת אירוע חריג


עובד אשר מעוניין להוכיח כי הוא סובל מסוכרת בגין אירועים במקום העבודה, נדרש להוכיח (בדומה לעובד הטוען להתקף לב בעבודה) אירוע חריג במקום העבודה אשר גרם להתפרצות הסוכרת. אירוע חריג זה יכול להיות איומים על חייו של אדם, פיטורי אדם מעבודתו, לחץ בלתי סביר, ויכוח חריג עם עובדמנהל במקום העבודה וכדומה. לדוגמא, בית הדין לעבודה הכיר בלחץ של עובד אשר נבחר לייצג את עובדי הנמלים בצפון על מול ההנהלה כאירוע חריג במקום העבודה, וכן אירוע בו איומים על חייו של קבלן גרמו לו ללחצים נפשיים.


להטיב עם המבוטח


חוקים העוסקים בתאונות עבודה הינם חוקים בעלי אופי סוציאלי מובהק. מדובר בחקיקה אשר נועדה לסייע לעובדים שנפגעו בתאונות עבודה להתמודד עם הפגיעה הגופנית והנפשית המשפיעה לעיתים על יכולתם להשתכר בכבוד. חוסר האחידות בפסיקה בעניין הסוכרת עומד לעיתים לצידם של המבוטחים. הלכה פסוקה היא כי כאשר קיים חוסר אחידות בנוגע לאסכולה רפואית מסוימת, ייתכן ויהיה ניתן לבוא לקראת המבוטח מכוח הרציונאל העומד מאחורי חוק הביטוח הלאומי.


כיצד להגיש תביעה?


תביעה בגין סוכרת במקום העבודה הינה מהלך משפטי מורכב הדורש מיומנות וידע רב בתחום. ראשית, יש להוכיח כי במהלך העבודה אירע אירוע חריג שיכול ל"שמש" כאירוע טריגר להופעת סוכרת. כמו כן, יש להציג ראיות התומכות בכך שמתקיים קשר סיבתי בין האירוע לבין הופעת הסוכרת, הן מבחינת סמיכות הזמנים והן מבחינת חריגות האירוע. בנוסף, מוטל על התובע ועורך דינו להוכיח כי גם נסיבות תורשתיות (ככל שישנן) אצל התובע לא היו הגורם העיקרי למחלה. לסיכום. במידה ואתם סבורים כי לקיתם בסוכרת בעקבות אירוע חריג בעבודה, מומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום זה.