נהיגה בשכרות הינה אחת מעבירות התעבורה החמורות. מדי שנה נהרגים בכבישי ישראל עשרות נהגים ומשתמשים בדרך, ולא אחת הגורם לכך הינו אלכוהול ונהיגה תחת השפעת משקאות משכרים. על פי רוב, לא ייגזר על נהג מאסר בפועל לאחר נהיגה בשכרות, אך ישנם מקרים בהם יבחר בית המשפט להחמיר בעונשו של הנהג.

 

מדובר, בדרך כלל, בנהיגה בשכרות אשר הסתיימה בנפגעים בגוף או ברכוש. להלן דוגמא לגזר דין חמור אשר הוטל על נאשם בגין נהיגה בשכרות, וזאת למרות שהאחרון לא היה מעורב בתאונת דרכים בעת שנתפס. הנאשם ערער על גזר דינו, אך בית המשפט העליון בחן את נסיבות המקרה וקבע כי גזר הדין מידתי ואין מקום להתערב בהחלטת בית המשפט המחוזי.

 

עסקינן בנהג אשר הורשע בעקבות הודאתו בבית המשפט לתעבורה ובתחילה נגזר עליו מאסר על תנאי בלבד. המדינה ערערה על גזר הדין לבית המשפט המחוזי. בית המשפט המחוזי החליט להפנות את הנאשם לממונה על עבודות השירות לצורך קבלת חוות דעת. בסופו של היום בית המשפט המחוזי החליט להחמיר את גזר דינו של הנהג ולהעמיד אותו על ארבעה חודשי מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.

 

בהחלטתו, בית המשפט התייחס לכמות הגבוהה של האלכוהול בגופו של הנאשם (1124 מ"ג לליטר אוויר נשוף – פי ארבע מהמותר), לעובדה שהנאשם נכשל במבחן המאפיינים (הליכה על קו ישר, נגיעה עם האצבע באף וכדומה), ולכך שכתשע שנים לפני העבירה מושא כתב האישום נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג בשכרות ובדמו אחוז אלכוהול התואם את האחוז בתיק זה. הנאשם מיהר והגיש בקשת ערעור לבית המשפט העליון.

 

יש לכם שאלה?

פורום נהיגה בשכרות

פורום דו"חות תנועה

 

בבקשתו עתר הנאשם להתחשב בנסיבותיו האישיות ולהימנע מלהטיל עליו עונש מאסר בפועל. הנאשם הפנה את בית המשפט העליון לכך שבית המשפט המחוזי לא התייחס להמלצת הממונה על עבודות שירות ולכך שהיה פער ניכר בענישה בין הערכאות השונות. כאמור, בית המשפט העליון דחה את הבקשה.


"נדמה כי אין צורך להכביר מילים על חומרת העבירה שביצע המבקש", נכתב בהחלטת בית המשפט, "ועל הצורך בנקיטת מדיניות ענישה מרתיעה בעבירה של נהיגה בשכרות. כידוע, נהיגה במצב של שכרות מסכנת את חייהם של הנוהגים בכביש והיא מהווה גורם מרכזי למספרן הרב של תאונות הדרכים. לכן, יש לנקוט במדיניות ענישה מרתיעה ולהעניש בחומרה נהגים הנתפסים כאשר הם נוהגים בשכרות".


בית המשפט הוסיף וקבע כי לאור כמות האלכוהול הגבוהה אשר נמצאה בדמו של הנאשם בעת שנעצר, ניתן להניח כי רק בנס לא הסתיים האירוע בפגיעה של ממש בנפש ואו ברכוש. עוד צוין כי העובדה שהנאשם נעצר בעבר בגין עבירה דומה, מצביעה על כך שהאחרון לא הפנים את הרשעתו הקודמת.


נהיגה בשכרות שיקולי ענישה


עבירות תעבורה הינן עבירות אשר תכלית הענישה בגינן הינה תכלית התרעתי ולא מניעתית. בניגוד למעשים פליליים, כגון עבירות אלימות או סמים, כתבי אישום בתעבורה מוגשים כנגד אנשים נורמטיביים אשר פעלו לשם טובתם האישית וידעו כי הם עוברים על חוקי התנועה. לא מדובר בעבריין אימפולסיבי הפועל מתוך העדר תכנון עתידי. ציבור הנהגים כולל למעשה את כלל הציבור בישראל והרציונאל הוא כי עונשים מרתיעים יכולים למנוע ביצוע עבירות תעבורה, וזאת בשל החשש מהדין.


נהיגה בשכרות הינה עבירת תעבורה חמורה אשר משטרת ישראל ובתי המשפט נוטים להתייחס אליה ברצינות המתבקשת. סעיף 39(א) לפקודת התעבורה קובע כי יש להטיל על נהג אשר הורשע בנהיגה בשכרות עונש מינימום של פסילה למשך שנתיים, וזאת בנוסף לכל עונש אחר. עם זאת, בית המשפט רשאי, בנסיבות מסוימות אשר ינומקו על ידו, לקבוע עונש פסילה נמוך שנתיים. הפסיקה אשר יצאה בעניין מבית המשפט העליון קובעת באופן מפורש כי האינטרס הציבורי (להרתיע נהגים מלנהוג בגילופין) גובר בדרך כלל על נסיבותיו האישיות של הנאשם, קשות ככל שיהיו.


הצורך בעורך דין לאחר עבירה בשכרות


אחד הדברים החכמים והחשובים שיש לעשות לאחר ש"נתפסתם" נוהגים בשכרות הוא לפנות לעורכי דין העוסקים בדיני התעבורה. לעיתים, ייעוץ משפטי נכון יכול לסייע באופן משמעותי להביא לזיכוי, לשינוי העבירה ולתקיפת ממצאי המשטרה המרכיבים את כתב האישום. זיכוי בגין נהיגה בשכרות יכול להיות ממספר סיבות – החל מאמינות בדיקת הינשוף, דרך אופן ביצוע הבדיקה, וכלה במחלוקת משפטית בנוגע להתנהלות האירוע (זהות הנהג ברכב, זהות בעל הרכב וכדומה).

 

עורכי דין מצליחים לא אחת להמתיק את הגלולה ולעיתים אף להביא לזיכויו המוחלט של הנאשם. בבית המשפט ניתן להפנות את תשומת ליבו של השופט לגורמים נוספים כגון כמות האלכוהול בדם, אופן ביצוע הבדיקה, נסיבות אישיות ספציפיות (לדוגמא, נהג אשר חייב את הרכב לשם פרנסת בני משפחתו התלויה בו), הצלחה במבחן מאפיינים וכדומה.


לסיכום,


נהיגה בשכרות היא עבירת תעבורה מסוכנת. במקרים בהם נגרם נזק לרכוש או לגוף, או במידה ולנאשם ישנו עבר תעבורתי מכביד, עלול הנאשם למצוא עצמו מרצה עונש מאסר מאחורי סורג ובריח. משקל רב יש לייצוג המשפטי בעבירות אלו. אי לכך, במידה ונתפסתם נוהגים בשכרות, מומלץ כי תפנו לעורך דין בהקדם האפשרי.