יחסי עבודה בין עובד למעסיקו הינם יחסים אשר בנויים על אמון הדדי ודורשים מהצדדים מידה גבוהה של יושר והגינות. יחסים אלו מעוגנים בחוזה עבודה אשר נחתם בין הצדדים ומהווה למעשה את הקשר המשפטי הרשמי ביניהם. חוזה עבודה יכול שיהיה סטנדרטי ופשוט ויכול שיהיה מותאם באופן ספציפי לעובד, למעביד ולדרישות התפקיד. כך או כך, חוזה עבודה הינו חוזה מחייב אשר הפרתו יכולה לזכות את הצד הנפגע בפיצויים.
יש לכם שאלה?
פיצויים בעקבות הפרת חוזה עבודה אינם פיצויי פיטורים אלא מדובר בפיצויים בגין פגיעה באינטרסים של הצד הנפגע מכוח חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 וחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970. הוראות חוקים אלו, הנוגעות לחוזים באופן כללי, חלות מן הסתם גם על חוזי עבודה. על פי רוב. פיצויים בעקבות הפרה של חוזה עבודה ישולמו לעובד מהמעביד. עם זאת, ישנם מקרים רבים בהם כיוון הפיצויים יהיה הפוך. לדוגמא, עובד אשר עבודתו הייתה דרושה בתקופת הכשרה וכנגדה התחייבות בגין תקופת עבודה מינימאלית.
יש לציין כי לא כל הפרה של חוזה עבודה מחייבת באופן מיידי פסיקת פיצויים עבור הצד הנפגע. הצד אשר תובע פיצויים בעקבות הפרת החוזה נדרש להוכיח לבית המשפט את הנזקים אשר נגרמו לו כתוצאה מהפרה זו. להלן מספר דוגמאות אשר ניתנו בפסיקה בעניין הפרת חוזה עבודה ופסיקת פיצויים.
עובדת מפוטרת ומסרבת לעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת
בפסק דין אשר ניתן בבית הדין לעבודה נבחנה זכאותה של חברה לקבל פיצויים מעובדת אשר לא הגיעה לעבודה בתקופת ההודעה המוקדמת (לאחר שנמסרה לה הודעה על פיטוריה). במקרה זה, החברה טענה כי נגרמו לה נזקים כספיים קשים וזאת בשל עזיבתה הפתאומית של העובדת, ומבלי לערוך חפיפה מסודרת בינה לבין למחליפה. בית הדין לעבודה קיבל את טענות החברה לכך שמדובר בהפרת חוזה עבודה. עם זאת, החברה לא השכילה להציג בפני בית הדין ראיות רלבנטיות לגבי הנזק אשר נגרם לה ונקבע כי באין הוכחת נזק – אין פיצויי.
עובד לא זמין עבור מעסיקו - מוצא עבודה אחרת מהצד
בפסק דין אחר אשר ניתן לאחרונה בבית הדין לעבודה, נפסק כי עובד ישלם למעסיק את עלויות הכשרתו וזאת בגין הפרת חוזה עבודה. מדובר בטייס אשר התקבל לעבודה בחברה המפעילה כלי טיס והכשרתו כללה קורס יוקרתי ונסיעות לחו"ל. היקף עבודתו של הטייס עמד על כ-7 שעות בחודש ועל כן החברה אפשרה לו, בחוזה העבודה, אופציה למצוא עבודה נוספת לשם "השלמת הכנסה". עם זאת, החברה התנתה את העבודה הנוספת באישורה. הטייס אכן מצא עבודה חדשה, אך היקף המשרה בה עמד על משרה מלאה והוא לא יכול היה להיות זמין עבור המעסיק הראשון. בעקבות כך, הופסקה עבודתו והחברה הגישה תביעה לבית הדין לעבודה לשיפוי בעבור הוצאות ההכשרה. בית הדין קבע כי החברה זכאית להחזרים כספיים אלו, וזאת משום שהוכח כי מדובר בהפרת חוזה עבודה בחוסר תום לב.
הפרת חוזה עבודה לפני תחילת העסקה
בית הדין לעבודה פסק במקרה זה פיצויים בסך של כ-10,000 שקלים עבור תובע שערך חוזה עבודה עם חברה אך החברה חזרה בה מהתחייבותה כשבוע לפני תחילת ההעסקה המתוכננת. התובע טען כי הליך קבלתו לעבודה כלל משא ומתן ארוך שנמשך כחודשיים ולפני העסקתו הוא אף נשלח לאמסטרדם לתערוכה על חשבון מעסיקתו העתידית. לטענתו, שבוע לפני תום התערוכה נאמר לו כי החברה חוזרת בה מההסכמות והיא איננה מעוניינת להעסיקו. בית הדין לעבודה קבע כי מדובר בהפרה של חוזה עבודה ועל כן התובע זכאי לפיצויים. השופטים קיבלו את טענותיו של התובע לכך שבמשך הליך הקבלה הארוך הוא היה בטוח כי הוא מתחיל לעבוד בחברה ואף נאלץ לוותר על הצעות עבודה מקבילות.
הפרת חוזה עבודה בגין התנהגות עובד
בפסק דין אשר ניתן בבית הדין לעבודה נקבע כי עובד לא יהיה זכאי לפיצויים בגין הפרת חוזה עבודה לתקופה קצובה וזאת משום שהתנהגותו לא הותירה ברירה בידי המעסיק אלא לפטרו. התובע דכאן סירב לבצע מטלות אשר הוטלו עליו, עסק בעיסוקים פרטיים במהלך שעות העבודה, ניהל שיחות טלפון פרטיות בזמן העבודה, קרא עיתונים במקום להעניק שירות ללקוחות, איחר באופן כרוני לעבודתו, יצא לסידורים פרטיים ללא רשות וכדומה. במקרה זה, דובר על חוזה לתקופה קצובה אשר נחתם בין הצדדים. התובע טען כי הוא זכאי לפיצויי בגין הפסדי השכר עד לתום תקופת העסקתו. בית הדין לעבודה קבע, עם זאת, שהתנהגותו של התובע לא מזכה אותו בפיצויים אלו שכן הפרת החוזה רובצת לפתחו.
עודכן ב: 31/03/2011