מאחורי השירות האדיב של פקידי המוסד לביטוח לאומי עלולות להסתתר מספר מלכודות ביטוחיות המונעות מנכים וחולים עשרות מיליוני שקלים בשנה, ומותירות אותם חסרי פרוטה. עוד דרך לחסכון ממשלתי ללא צורך באישור הכנסת.

 

אלפי ישראלים מגיעים מדי שנה אל סניפי המוסד לביטוח לאומי, בעקבות תאונות, מחלות או פיגועים – במטרה לקבל קצבה וסיוע כספי שיסייעו להם להתמודד עם מצבם הקשה. למרבה ההפתעה מציבים פקידי הביטוח הלאומי שלל מלכודות אשר מאפשרות למוסד לחסוך מתקציבו עשרות מיליוני שקלים של פיצויים בשנה.

 

"רוב הפונים למוסד לביטוח הלאומי לא טורחים להתכונן כלל לביקור שעלול להיות גורלי ", אומר עו"ד דוד פייל המתמחה בתביעות נזיקין, תאונות דרכים ורשלנות רפואית.

 

"בתמימותם מאמינים הפונים כי אנשי המוסד אמונים לסייע להם על מנת שישיגו את הפיצוי המרבי המגיע להם על פי חוק. לצערי הרב, ממקרים רבים שהגיעו אל שולחני, הגעתי למסקנה כי אנשי המוסד לביטוח לאומי פועלים פעמים רבות בניגוד לאינטרס של ציבור הפונים חסרי הישע, ומנסים לחסוך על גבו כספים בדרכים שונות ומקוריות".

 

עו"ד פייל מתאר חמש מלכודות נפוצות במסדרונות המוסד לביטוח לאומי, על מנת להדריך אזרחים תמימים לקראת יומם. מומלץ לגזור ולשמור לעת צרה. רוב הציבור בישראל מכיר את המוסד לביטוח לאומי במפגשים סימפטיים יחסית – כאשר מגיעים לו תגמולי מילואים או זקנה, או לחלופין מתלוש המשכורת בו הוא נדרש להפריש אחוזים מהכנסתו לטובת הביטוח הבסיסי הזה.

 

אך בכל שנה מגיעים אלפי ישראלים אל שערי המוסד לביטוח לאומי שלא בטובתם, וזאת על מנת לבקש פיצוי וסיוע בעקבות תאונה, פיגוע או מחלה.

 

מעטים מהפונים למוסד יודעים כי למעשה מאחורי היחס החם עלולה להסתתר מלכודת ביטוחית שתשלול מהם עשרות ולעיתים מאות אלפי שקלים של סיוע.

 

מלכודות שונות

 

קביעת אחוזי נכות מופחתים – אחוזי הנכות הנפסקים לתובעים בועדות הרפואיות של המל"ל (המוסד לביטוח לאומי) הם בעלי חשיבות רבה, ולעיתים אחוז בודד עלול להוות הבדל של מאות אלפי שקלים בגובה הפיצוי. הועדות הרפואיות של המל"ל ידועות במדיניות המינימליסטית שלהן במתן אחוזי נכות, ייתכן עקב ניסיונות הונאה להם הורגלו מצד מבוטחים בעבר, וייתכן שמתוך מוטיבציה לחסוך מתקציב המיליונים של המוסד.

 

במקרה ומגיע תובע אל הועדה הרפואית ללא חוות דעת תומכת של מומחה, וללא ליווי של עורך דין המתמחה בנזיקין, הוא עלול שלא לקבל את אחוזי הנכות המגיעים לו על פי דין. 10+10=19 - מעטים יודעים זאת, אך במקרה של נכות הנובעת מעבודה, עד נכות של 9% לא יקבל התובע כל הטבה מהביטוח הלאומי.

 

מנכות של 10% ועד 19% יקבל המבוטח פיצוי חד פעמי. ומי שיחצה את הרף הזה, ויוגדר כנכה של 20% ומעלה – יקבל קצבת נכות חודשית עד למועד פרישתו לגמלאות. "השוני בין 19% נכות ל-20% הוא תהומי – ומסתכם לעיתים במאות אלפי שקלים" אומר פייל. "אחוזי הנכות הם מצטברים, אך קיימת בהם גם חפיפה מסוימת" מסביר פייל.

 

"כך למשל אם מבוטח א' שהצטייד בחוות דעת רפואית מבעוד מועד וקיבל 20% נכות בעקבות התרסקות עצם הברך שלו, הוא יזכה לקצבה חודשית שבמצטבר עשויה להגיע למאות אלפי שקלים.

 

לעומתו, מבוטח ב', שנפגע באותה פציעה בדיוק, ואף בפציעה קשה אחרת, אך לא נתמך בחוות דעת רפואית, עלול לזכות פעמיים רק ב-10% נכות, וזאת בשני איברים שונים. מבוטח ב' לא יקבל את הקצבה החודשית אלא ייאלץ להסתפק במענק חד פעמי למרות שבמצטבר הוא צבר 20% נכות.

 

מדוע?

 

 "מעטים יודעים זאת", אומר עו"ד פייל "אך רק במוסד לביטוח לאומי 10 + 10 = 19. במל"ל מסבירים כי לאחר שאדם איבד 10% מתפקוד גופו, נותרו לו 90% גוף פעיל, ועל כן 10% נוספים ייגזרו ממה שנותר – הווה אומר 9% בלבד.

 

על כן מדגיש עו"ד פייל, בפסיקת אחוזי נכות, כל אחוז חשוב, ויש להילחם על כל אחוז ואחוז. מבוטחים רבים אינם מייחסים חשיבות מספקת לשאלה זו, חוסכים כספים של שכירת עורכי דין וחוות דעת רפואיות, ויוצאים עם פיצוי עלוב שלא מאפשר להם קיום מכובד מעתה ואילך. הציבור אינו מודע לכך פעמים רבות, אך ככל שאחוזי הנכות שייקבעו יהיו גבוהים יותר, כך יזכה הנכה להכרה ולפיצוי רב יותר אשר ישמש אותו בהמשך חייו"."למה שלא תבקשו סיוע מהאגף לנכות


עודכן ב: 24/07/2013