כאשר אדם מבקש ללוות כספים מהבנק, או ממוסד פיננסי גדול אחר, עליו להעמיד בטוחה כפירעון ההלוואה. במרבית המקרים, הבטוחה היא משכון נכס של הלווה, לרבות ביתו. רק לאחר העמדת בטוחה, נחתם הסכם ההלוואה בין הצדדים. אולם, ישנם מקרים בהם לאחר החתימה על הסכם ההלוואה, אחד מהצדדים מבקש לבטלו בגין סיבות שונות. דוגמא לכך ניתן לראות בפסק הדין דנא.


יש לך שאלה?
פורום מקרקעין
פורום גביית חובות

 

במקרה דנן, הוגשה לבית המשפט בקשה לביטול משכנתא שהייתה רשומה לטובת המשיב. על פי עובדות המקרה, המבקשת, קשישה בת 85, שהתה מזה מספר שנים במוסד סיעודי והחזיקה בזכויות קנייניות בבית באחד מישובי הארץ. לבקשת בנה, היא חתמה על הסכם קבלת הלוואות מהמשיב לצד מסגרות אשראי. החזר ההלוואות הובטח על ידי שיעבוד ביתה של המבקשת לטובת המשיב.


לטענת המבקשים, המבקשת הוחתמה על מסמך ההלוואה מבלי שידעה על מה היא חתמה מאחר שהינה אנאלפבתית. על כן, הוא היה בטל. בנוסף, נטען שהמבקשת לא הייתה הלווה בפועל של הכספים שהחזרתם הובטחה במשכנתא. לפיכך, היא הייתה זכאית להגנה לפי סעיף 12 לחוק המשכון ולביטול ההסכם שנחתם עם המשיב.


מנגד, המשיב דחה את טענות המבקשים. נטען שהמבקשת הגיעה לבנק לשם חתימה על הסכם ההלוואה בלווית בנה הלווה ולא היו ראיות להיותה אנאלפבתית, מלבד טענותיו של בנה. על כן, לא היה ניתן להסתמך על טענות הבן על מנת לבטל את הסכם ההלוואה.


הכרעה


לפי ההלכה המשפטית, אדם החותם על מסמך מוחזק כמי שקרא אותו והבין את תוכנו וחתם עליו על מנת להביע את הסכמתו. הלכה זו מקבלת משנה תוקף כאשר מדובר במסמך מהותי ביחס לנכסי האדם כגון, שטר משכנתא.


לאחר סקירת הראיות, השופט קבע שהמשיב לא הפריך את היות המבקשת אנאלפבתית בעלת רמה שכלית נמוכה ולכן, נקבע שהאחרונה חתמה על מסמכי ההלוואה מבלי שהבינה את תוכנם ואת משמעותם. חיזוק לכך היה בעובדה שהמבקשת חתמה על המסמכים באמצעות טביעת אצבע. כלומר, לא בחתימה רגילה שהעידה על כך שהיא ידעה לכתוב. השופט ציין שחרף קביעה זו, המשיב היה יכול להוכיח שלמבקשת ניתן הסבר בעל פה אודות תוכן המסמך, אך ראיות בנושא לא הוצגו בפני בית המשפט.


לאור האמור לעיל, נפסק שהסכמי ההלוואה היו מבוטלים וחסרי תוקף משפטי כלפי המבקשת, מאחר שלא נוצרה והוכחה גמירות דעתה להתקשר כלווה ולמשכן את ביתה בתמורה. על כן, תוקף המשכנתא שנרשמה לטובת המשיב בעקבות מתן ההלוואה פקעה והשופט הורה על מחיקתה מהרישום בלשכת המקרקעין.