אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) - עמית כהן, משפטן


תיקון 132 לפקודת מס ההכנסה, אשר נכנס לתוקף ב-1 לינואר 2003, הרחיב את בסיס המס וגרר חיוב במס בגין רווח הון בידי יחידים ונישומים נוספים אשר עובר לתיקון היו פטורים ממס וזאת בשל רווחים הנוצרים ממכירתם של ניירות ערך הנסחרים בבורסה.

 

לאור האמור לעיל התעוררה אצל עורכי דין העוסקים בדיני מס ובכלל, מטבע הדברים, סוגיה חדשה בכל הקשור להפסדים שיכול ויטמנו בחובם ניירות הערך ועיקרה בקושיה האם אלו יותרו בקיזוז כנגד הכנסות אחרות של אותו נישום. אפשרות הקיזוז, כאמור לעיל, התאפשרה בקונסטלציה כזו או אחרת אשר אודותן קצרה היריעה מלהכיל במסגרת הרשימה הנוכחית, בה נבקש להתמקד בנושא קיזוז/החזר המס לציבור השכירים בישראל, כאמור בגין הפסדים מניירות ערך.


לאור הזינוקים החדים שאפיינו את שוק ההון בשנת 2009 ובראשית שנת 2010 ולאור החשש האינהרנטי מירידות שערים קרובות בשוק ההון, נוכל בנקל להעריך כי משקיעים רבים יבקשו לממש את רווחיהם בזמן הקרוב ולפיכך יחויבו במס רווחי הון. עם זאת, משקיעים שסבלו הפסדים, פועל יוצא מירידות השערים שאפיינו את שנת 2008, יכול ויוכלו לקזז את הפסדי ההון של שנת 2008 כנגד רווחי ההון של שנת 2009 וכיו"ב.

 

עבור העובד השכיר הסביר, פרוצדורת קיזוז הפסדי ההון הכרוכה בהגשת דוחות סבוכים, יכול ותאיין להלכה ולמעשה את האפשרות ליהנות מאותה הטבה. מאידך, במצב הדברים הקיים, לפיו מרביתו של ציבור השכירים נוהג לבצע את השקעותיו באמצעות גופים מוסדיים למיניהם שלפי דין מנכים מס במקור בגין רווחי הון מניירות ערך, הרי שמן הראוי כי אף את פעולת הקיזוז, ככל שהצטברו הפסדים, אלו ייקחו על עצמם.

 

כעת נבקש לבחון סיטואציה הפוכה (על אף שאינה עולה בקנה אחד עם התקופה הנוכחית) לפיה, ראשית נוצר רווח הון אשר בגינו שולם מס רווח הון ולאחר מכן נוצר הפסד הון. במצב דברים זה יתאפשר לשכיר לקבל החזר מס על ידי הגשת בקשת החזר, דהיינו הגשת דוח למס הכנסה.


לאור האמור לעיל יהא לשקול בכובד ראש מכירת ניירות ערך שגלום בהם רווח הון או הפסד הון על מנת ליצור את הקיזוז תוך מתן משקל לכלל לפיו רווח הון משנה קודמת ששולם עליו מס, לא ניתן לקיזוז כנגד הפסד הון בשנה עוקבת מאוחרת.

 

כמו כן, יש לתת משנה תוקף לכלל לפיו הפסד הון לא ניתן לקיזוז כנגד ריבית ודיבידנד שיתקבלו בשנה עוקבת מאוחרת וכפועל יוצא יכול ומוטב יהא לדחות מימוש ניירות הערך שגלום בהם הפסד ושאינם ניתנים לקיזוז בשנה הנוכחית.

 

עוד נוסיף כי משרדנו העוסק בדיני מס הכנסה ומייצג אזרחים רבים להם סוגיות אל מול רשויות המס, נחשף לאחרונה למקרים בהם השכיר פעל בזמנו החופשי בסחר בניירות ערך באופן אינטנסיבי המביא את פועלו עד לכדי פעילות עסקית של ממש – מאות עסקאות בשנה.

 

בנסיבות אלה יש בסיס לטענה לפיה ההפסדים שנוצרו אינם מסווגים כהוניים אלא כהפסדים פרותיים, מה שסולל את הדרך לדרוש את קיזוז אותם הפסדים כנגד ההכנסות מעסק או הכנסות ממשכורת של אותו גורם מפסיד, באותה שנת מס .

 

מצב דברים זה הביא לידי הגשת בקשות רבות להחזר מס ובמקרים אלה הרשויות נדרשות מעורך הדין במיסים להתמודד עם טענה חדשה, שלא היתה נהוגה במחוזותינו, מטעם הנישום ועורך הדין המייצג אותו בענייני מס, לפיה פעילותו בתחום ניירות הערך הגיע לכדי פעילות עסקית של ממש המייצרת הפסד/רווח פירותי.