חשיבות עריכת צוואה
הנטייה הטבעית של רוב בני האדם היא שלא להתעכב במחשבות על יום פטירתם ועל מה שיעשה ברכושם לאחר יום זה. אולם, אירוע זה הנו לרוב בעל השפעה מכרעת בכל הקשור ליקיריו של האדם. הצוואה הינה למעשה "כלי" בידיו של האדם לתכנן ולומר את דבריו האחרונים, קרי, לתכנן את ההשלכות הנובעות מפטירתו ביחס לרכושו. חשוב לציין, כי גם מנוח אשר לא השאיר אחריו צוואה אינו מפקיר את רכושו וכי קרוביו, קרי, בן הזוג, ילדיו, הוריו ואחיו, ייהנו מירושתו כפי שקבוע סעיף 1 לחוק הירושה תשכ"א -1965 "במות אדם עובר עזבונו ליורשיו", במילים אחרות, בהעדר צוואה, כאמור, יקבע אופן חלוקת העיזבון בהתאם להוראות חוק הירושה. כך, הלכה למעשה, הדרך היחידה העומדת בפני אדם להוריש את עזבונו לפי רצונו ומצפונו ומכל סיבה אחרת (העדפה של בן משפחה כלשהו על אחר, מינון החלוקה, נישואין שניים וכיוצ"ב) הינה באמצעות עריכת צוואה עפ"י דין.
מהי אם כן חשיבות עריכת צוואה ?
למעשה קיימות מס' תשובות, חשובות יותר או פחות, ביחס לכל מוריש, הן מניעת "מלחמות ירושה" בין יורשים, הן תכנון מחושב וכלכלי של חלוקת הנכסים בין היורשים לצורך חיסכון בתשלומי מיסים (לעיתים קרובות תשלומי עתק), הן הקטנת עלויות רבות הכרוכות במימוש העיזבון, הן חלוקת העיזבון לפי רצונו המלא והמדויק של המוריש ועוד. ניטול לדוגמא מקרה בו מוריש הותיר אחריו מס' נכסים שהיו בבעלותו, הרי שאם אותו מוריש לא הותיר אחריו צוואה המסדירה את חלוקת הנכסים באופן מושכל בין היורשים או לא הותיר צוואה כלל, יתחלקו נכסיו בין כל היורשים עפ"י הוראות חוק הירושה, דבר שיכול להיות בעל עלות כלכלית עצומה ומיותרת לעומת מקרה בו חולקו הנכסים באופן מושכל. דוגמא נוספת היא במקום בו אחד היורשים יבקש לרכוש את חלקם של היורשים האחרים, פעולה זו, תהיה קרוב לוודאי כרוכה בחיוב לא מבוטל בתשלום מיסים, אשר היו נחסכים אם הייתה נערכת צוואה מתוכננת הצופה פני עתיד. דבר נוסף שיש לקחת בחשבון בעריכת צוואה הוא מצבו המשפחתי של המוריש, באם הוא נשוי, גרוש, אלמן או ידוע בציבור, כאשר בכל אחד ממצבים אלה יש בכדי להשפיע, מטבע הדברים, על חלוקת הרכוש בצוואה וביתר שאת במקום בו טרם הסתיים הליך גירושין שכידוע, עלול להימשך זמן לא מבוטל.
לסיכום, עריכת צוואה באופן מושכל ומתוכנן תבטיח כי עזבונו של המוריש יועבר עפ"י רצונו הבלעדי ליקיריו, כאשר מתוך 4 סוגי הצוואות הקיימות, צוואה בע"פ (שקיומה מצריך הצטברות תנאים מיוחדים), צוואה בפני רשות (בפני שופט או רשות המוכרת לכך), צוואה בכתב יד (כתב היד של המוריש) הדרך המקובלת, הנפוצה והמומלצת ביותר היא צוואה בפני עדים, קרי, בנוכחות שני עדים שאינם בעלי עניין בצוואה, החותמים על גוף הצוואה כראיה לרצון המוריש.

מאמר זה נכתב ע"י עו"ד אלי מלול.
אין במאמר זה להוות תחליף לייעוץ מקצועי והוא מהווה מידע כללי בלבד.
לתגובות: [email protected]

עודכן ב: 24/07/2013